کد خبر: 198643
تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۶ - ۱۴:۱۵
- چاپ
سایر تولیدکنندگان بنزین نیز به شرط آزادسازی قیمت سوخت میتوانند محصولات خود را در کشور توزیع کنند، چراکه در حال حاضر بنزینهای تولیدی آنها به سایر کشورها مثل ترکیه، عراق، پاکستان و ارمنستان صادر میشود.
به گزارش اخبار خودرو ،عمده بنزین مصرفی کشور از تولیدات شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران است که بیشتر در نوع بنزین معمولی و سوپر تولید و توزیع میشود. سایر تولیدکنندگان بنزین نیز به شرط آزادسازی قیمت سوخت میتوانند محصولات خود را در کشور توزیع کنند، چراکه در حال حاضر بنزینهای تولیدی آنها به سایر کشورها مثل ترکیه، عراق، پاکستان و ارمنستان صادر میشود.
رتبهبندی بنزینها
در طبقهبندی انواع بنزین از استانداردهای جهانی استفاده میشود که معتبرترین آنها استاندارد یورو است. محمود سنچولی، مدیر پالایشگاه شرکت زالپارس، در گفتوگو با روزنامه «دنیای خودرو» درباره تفاوت انواع بنزینهای موجود در ایران گفت: «بنزینهای معمولی اکتان ۸۰ دارند و سایر بنزینها تا اکتان ۹۹ نیز میرسند و هرکدام برای خودروی خاصی مناسب هستند. طبیعتا نوع خودروها براساس همین استانداردها تعریف میشود. مثلا در خودرویی با استاندارد یورو۵ ، بهترین بنزینی که میتوان برای آن استفاده کرد، بنزین یورو ۵ است.»
به گفته وی استانداردهای مختلف به چند عامل و روش پالایش بستگی دارند. بنزینهایی که اکتان ۹۰ تا ۹۹ دارند، در رتبه بنزینهای مخصوص، یورو۵ ، سوپر و بنزین معمولی قرار میگیرند. میزان مرکاپیتان، سولفور، اکتان و همچنین آنالیز فلزاتی که در انواع بنزینها وجود دارند، در بنزینهای مختلف ردههای متفاوتی را به خود اختصاص میدهند.
مشکلات تولیدکنندگان بنزین
در ایران شرکتهای خصوصی بسیاری در زمینه تولید بنزین فعالیت دارند اما تولیدات آنها قابل استناد نیست، زیرا تولید به حجم گسترده محصول اطلاق میشود. سنچولی در مورد مشکلات تولیدکنندگان بنزین در کشور توضیح داد: «بسیاری از پالایشگاههای داخل کشور تولیدات متفاوتی دارند اما بهدلیل آنکه سهمی از بازار کشور را در دست ندارند، تولیدات آنها قابل استناد نیست. بیشتر بنزینهایی که در پالایشگاههای داخلی تولید میشوند بهدلیل نداشتن یارانه دولتی، قیمت رقابتی ندارند و در داخل کشور توزیع نمیشوند، در نتیجه محصولات آنها به سایر کشورها صادر میشود. پالایشگاههایی هم که محصولاتشان کیفیت بالایی دارد، تولیدات خود را به کشورهای عراق و ترکیه صادر میکنند و آنهایی که از کیفیت کمتری برخوردارند، کشورهای افغانستان، عراق و ارمنستان را به عنوان بازار صادرات خود قرار میدهند.» به گفته وی شرکت ملی پخشوپالایش بزرگترین تولیدکننده بنزین در ایران است که حجم تولیدی بالایی دارد و تولیدات خود را در ایران توزیع میکند. این شرکت دو نوع بنزین معمولی و سوپر تولید میکند که توسط عموم استفاده میشود.
اقدام برای تولید بنزین یورو۵
شرکت زالپارس اخیرا وارد کار برندسازی در جایگاههای بنزین شدهاست. این شرکت با توجه به امکانات و توانمندیهای خود در زمینه توزیع انواع فرآوردههای نفتی موفق به دریافت مجوز فعالیت بهعنوان برند شرکتهای زنجیرهای توزیع فرآوردههای نفتی در ایران شد. سنچولی در این خصوص توضیح داد: «از آنجاییکه تولیدکننده و توزیعکننده عمده بنزین در کشور شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران است، شرکت زالپارس اقدام به زیرساختسازی برای راهاندازی یک پالایشگاه با استاندارد یورو۵ کرده است تا بتوانیم برای نخستینبار در کشور بنزین یورو۵ را تولید و به بازار مصرف عرضه کنیم. باتوجه به این که شرکتهای خصوصی باید بنزین را با قیمتهای آزاد جهانی خریداری کنند، تفاوت قیمت میان بنزین دولتی و شرکتهای خصوصی وجود دارد. باتوجه به سیاستهای کلان دولت و هدفمند شدن یارانهها، ما با آزادسازی قیمت سوخت روبهرو خواهیم بود و شرکت زالپارس امکان فروش بنزین یورو ۵ را در داخل کشور خواهد داشت.»
پروژهای برای کاهش آلودگی هوا
شرکت زالپارس، برند تولید و توزیع فراوردههای سوختی برای خودروهای جادهای است. هدف این شرکت خارج کردن پمپ بنزینهااز وضعیت تکمحصولی است. سنچولی با اشاره به این که از بالاترین استانداردها برای ساخت و راهاندازی پالایشگاه زالپارس استفاده شدهاست، درمورد سایر فعالیتهای این شرکت اظهار کرد: «در حالحاضر پروژهای که شرکت زالپارس میتواند با کمک شرکت ملی پالایش نفت انجام دهد، تولید افزودنیهایی است که به بنزین معمولی اضافه میشوند تا در نتیجه آن، اکتان بنزین افزایش یابد و میزان احتراق بالا رود و در نتیجه احتراق کامل صورت گیرد و میزان مصرف بنزین در خودروها کاهش یابد، بازده موتور بالا رود و میزان آلایندهها با توجه به احتراق کامل کاهش پیدا کند.»