به گزارش اخبار خودرو ، برخی کارشناسان میزان گوگرد بنزین توزیعشده در تابستان را چند برابر استاندارد یورو۴ اعلام کردند و از ادامه توزیع بنزین بیکیفیت در برخی مناطق تهران خبر دادند.
[caption id="attachment_203707" align="aligncenter" width="469"]
در مقابل سازمان ملی استاندارد ایران روز گذشته اعلام کرد: «گوگرد موجود در بنزین عرضهشده در تابستان امسال فراتر از استاندارد نیست و بنزین عرضهشده مشکلی نداشته است» و تمام اعتراضات مطرحشده را بیاساس خواند اما در این میان تنها معاون شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی مسیر میانه را پیش گرفت و میزان گوگرد بنزین توزیعشده در تابستان تهران را حدود ۷۰ PPM یعنی ۲۰ PPM بیشتر از حد مجاز اعلام کرد. آنهم در مدت محدود کمتر از یک ماه.
بنزین بر اساس استاندارد یورو ۴ در روزهای اخیر خبرهایی در مورد کاهش میزان اکتان و افزایش گوگرد و افزایش بِنزن، بنزین منتشر شد. براساس استاندارد بنزین یورو۴ مولفههای مستقیم موثر بر محیطزیست را ۴ گزینه تشکیل میدهند. اول بِنزن که بر اساس استاندارد باید حداکثر یکدرصد، دوم آروماتیک یا مواد حلقوی که حداکثر میزان آن ۳۵درصد، سومین مولفه گوگرد است که باید ۵۰ جزو در میلیون یا PPM باشد و چهارم الفین که حداکثر باید ۱۸درصد باشد.
شاهرخ خسروانی، معاون شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در گفتوگو با «دنیای خودرو» گفت: «خبری که اخیرا منتشر شد، صحت ندارد. میزان بَنزن در بنزین تولیدی پالایشگاه شازند اراک که مولفه زیست محیطی است و باید حداکثر یک درصد باشد، در بنزین تولیدی این پالایشگاه بین هفت دهم تا هشتدهم درصد است و از این لحاظ هیچ مشکلی ندارد. اکتان یا درجه آرامسوزی در استاندارد بنزین یورو۴ توزیع شده باید حدود ۹۱ باشد، البته اکتان یک مولفه زیستمحیطی نیست و میزان آن در کشورهای مختلف متفاوت است اما میزان اکتان ارتباط مستقیم با اقتصاد پیدا میکند، یعنی به ازای هر اکتان که کم یا زیاد شود، قیمت بنزین هشت دلار در بشکه افزایش یا کاهش پیدا میکند. استاندارد اکتان یورو ۴ در کشور ما ۹۱ است و این عدد در بسیاری از کشورها معمول است و ما بر اساس استاندارد اکتان ۹۱ بنزین را در کلانشهرها توزیع میکنیم.»
به گفته وی در کشورهای اسکاندیناوی اکتان تا ۹۷ هم میرسد. اما شرایط فعلی کشور به نحوی نیست که بتوان بنزین را با اکتان بالاتر تولید و توزیع کرد و حداقل تا چند سال آینده برنامهای برای افزایش اکتان وجود ندارد و انجام آن امکانپذیر نیست. همچنین آروماتیک بنزین تولیدی پالایشگاه شازند اراک زیر ۳۵ درصد است.
وی در ادامه افزود: «تابستان امسال در یک بازه زمانی کوتاه و کمتر از یک ماه پالایشگاه اراک دچار مشکل فرآیندی در قسمت تصفیه کاهش گوگرد بنزین شد. در این شرایط میزان گوگرد تا ۷۰ PPM افزایش یافت. بعد از رفع مشکل از اواسط شهریور ماه میزان گوگرد به کمتر از ۵۰ PPM رسید. در صنایع بزرگ گاه مشکلاتی به وجود میآید و رفع میشود که این امر کاملا طبیعی است. درحالی که تا قبل از سال ۱۳۹۲ و شروع توزیع بنزین یورو ۴ در کشور، میزان گوگرد در بنزین کشور بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ PPM بوده است.»
خسروانی درخصوص نظارت بر پروژه ارتقای سطح کیفی بنزین تولیدی در سراسر کشور توضیح داد: «زمستان سال ۹۲ توزیع بنزین یورو۴ در هشت کلانشهر آغاز شد و برای این که بتوانیم بر کیفیت بنزین یورو۴ توزیع شده نظارت کنیم، سیاستگذاری اتخاذ شد تا بنزین سه کلانشهر تهران، اراک و کرج از پالایشگاه امامخمینی (ره) شازند اراک تامین شود. همچنین زمانی که پالایشگاه اصفهان تولید بنزین یورو ۴ را از اواسط سال ۹۳ افزایش داد، مبنای توزیع بنزین در دو شهر اصفهان و شیراز شد. این قاعده از قبل اجرا شده و تاکنون ادامه یافته است.»
خسروانی با تاکید بر این که روند کیفیت بنزین تولیدی در کشور رو به بهبود است و کیفیت بنزین کنونی با چند سال گذشته قابل مقایسه نیست، عنوان کرد: «این روند زمانبر است و باید پروژههای ارتقای کیفیت در تمام پالایشگاهها انجام شود. برای این که کیفیت بنزین و فرآوردههای تولیدی را در تمام پالایشگاههای کشور به حالت عادی برسانیم، نیاز به ۱۵تا ۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری داریم. تمام شرکتهای پالایشی مانند تهران، بندرعباس و تبریز که واگذار شدهاند در حال اجرای پروژههای بهروزرسانی و ارتقای سیستمها هستند. در این برنامهریزی شرکت نفت، اداره استاندارد بهعنوان ناظر و اداره حفاظت محیطزیست بهعنوان کنترل عالیه نقش دارند. در برنامه ارائهشده به دولت که مصوب شد، زمانبندیها مشخص و کلانشهرها بر اساس میزان آلودگی و در معرض خطر بودن انتخاب شدهاند و در حال اجرا هستند.»