به گزارش اخبار خودرو ، بیمه خودرو برای یک رانندگی مطمئن امری ضروری است که در ایران دستکم در برخی حوزهها آنگونه که بایدوشاید جدی گرفته نمیشود. جدی نگرفتن بیمهها ازجمله بیمه شخصثالث پیامدهای خسارت باری دارد ازجمله پرداخت دیههای سنگین که گاهی شیرازه یک خانواده برای پرداخت آن از هم پاشیده میشود.
برای بررسی این شرایط و آخرین تحولات صنعت بیمه با امیر کهن ، مدیر بیمه خودرو «شرکت بیمه ما» و عضو سندیکای بیمهگران ایران به گفتوگو نشستم.
[caption id="attachment_204662" align="alignleft" width="345"]
آقای کهن در این مصاحبه گفت وضعیت بیمه شخصثالث در ایران چندان مطلوب نیست و رانندگان بسیاری هستند که در کشور بدون داشتن این بیمهنامه در حال تردد در معابر شهری هستند. کهن همچنین میگوید: «پرونده خسارت جانی در بیمهها ۱۰درصد است که چیزی حدود ۹۰درصد منابع شرکتهای بیمه را میبلعد.»
آقای کهن، قانون بیمه شخصثالث تغییر کرده و قرار است به صورت الکترونیکی ارائه شود. این موضوع یکی از تحولات مهم در صنعت بیمه خواهد بود اما این قانون تاکنون اجرایی نشده است. بهعنوان مدیر بیمه خودروهای «شرکت بیمه ما» ارزیابی شما از الکترونیکی این بیمهها چیست؟ خردادماه سال گذشته بود که قانون جدید بیمه شخص ثالث ابلاغ شد اما این قانون هنوز اجرایی نشده است. درحالحاضر بیمه شخص ثالث خودرومحور است و بر اساس نوع، مدل و تعداد سرنشین صادر میشود و قرار است بر اساس قانون جدید، این بیمهنامه بر اساس ویژگیهای راننده از جمله تحصیلات، شغل، سن، میزان و نوع تردد راننده و کاربرد خودرو صادر شود.
از طرف دیگر جا افتادن الکترونیکی شدن این بیمه برای استفادهکنندگان سخت و زمان بر است. این امر مستلزم فرهنگسازی بوده، البته الکترونیکی شدن در حوزههای دیگر اتفاق افتاده است و فکر نمیکنم موضوع پیچیدهای باشد.
نکته مهم توجه به فراهم کردن زیرساختها و نحوه اجراست که این امر نیازمند برنامهریزی صحیح است. اگر این قانون به مرحله اجرایی برسد، یک قدم رو به جلو در صنعت بیمه کشور ما خواهد بود و ضروری است هرچه زودتر به این سمتوسو برویم.
حدود دو هفته قبل از سوی سندیکای بیمهگران نامهای برای اظهارنظر درباره این قانون به مدیران بیمه خودرو شرکتهای بیمهای ارسال شد و شرکت «بیمهما» هم موافق اجرای این طرح است.
به نظر شما جدی گرفتن بیمه شخص ثالث چگونه در جامعه ممکن خواهد شد. یعنی مردم از آن بیشتر استفاده خواهند کرد؟ بیمه شخص ثالث به دلیل اجباری بودن آن در بین مردم نقش خود را پیدا کرده و همه میدانند این بیمه برای زندگی آنهایی که پشت فرمان مینشینند، حیاتی است.
البته کاملا همینطور است زیرا تامین ۲۸۰میلیون تومان دیه برای تصادفی که منجر به فوت شده، حتی برای افرادی که تمکن مالی دارند، سخت است. یادمان نرود حادثه ناگهان اتفاق میافتد و برای همین بیمه شخص ثالث بسیار مهم است.
با این وجود بر اساس آماری که پلیس داده است، ۴۰درصد خودروهایی که در تهران تردد میکنند، فاقد بیمهنامه شخصثالث هستند. این آمار بسیار بالا و نگرانکننده است.
البته بهنظر من یکی از دلایل آن وضعیت اقتصادی مردم است که توانایی گرفتن بیمهنامه را ندارند. برای همین در شرکت «بیمه ما»، بیمههای کوتاهمدت ۶ماهه برای بیمه شخص ثالث صادر میکند تا هزینه پرداختی نصف شود.
همچنین در برخی موارد با دریافت ۳۰درصد کل مبلغ بیمه شخص ثالث، هزینه باقیمانده را برای افراد قسطبندی میکنند.
«شرکت بیمه ما» در سال گذشته چقدر پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث داشته است؟ قبل از هرچیز توضیح این نکته ضروری است علیرغم اینکه ۹۰درصد پروندههایی که در شرکتهای بیمه تشکیل میشود، مربوط به خسارت مالی است اما ۱۰درصد از بودجه پرداختی شرکتها به این ۹۰درصد اختصاص می یابد.
از آن طرف ۱۰درصد پروندههای متشکله خسارت جانی، ۹۰درصد منابع شرکتهای بیمه را به خود اختصاص داده است. برهمین اساس سال گذشته بالغ بر ۴۹ میلیارد تومان خسارت از سوی شرکت بیمه ما بابت بیمه شخص ثالث پرداخت شده است، یعنی خسارت مالی کلا ۱۰درصد منابع مالی را به خود اختصاص داده و بقیه آن خسارت جانی بوده است.
جالب اینکه از کل این مبلغ، خسارت پرداختی ما به گروه خودروهای وارداتی و خارجی به دلیل ضریب ایمنی و استاندارد بالا مبلغ ناچیزی بوده است.
شما در جریان هستید بیمه بدنه خودرو هم بسیار ضروری است اما بیشتر دارندگان خودرو این بیمه را جدی نمیگیرند. به نظر شما چرا اینگونه است؟ دقیقا همینطور است. در صنعت بیمه وزنی که بیمه بدنه نسبت به بیمههای شخص ثالث به خود اختصاص میدهد، بسیار ناچیز و محدود ۷درصد است. بیمه بدنه خودرو، اختیاری است و بسیار کم مورد توجه قرار میگیرد.
استفاده از این بیمهنامه، فرهنگ خاص خود را میخواهد. بیشتر مردم بهعنوان یک بیمه لوکس به آن نگاه میکنند مگر اینکه فردی با صنعت بیمه و مزایای آن آشنایی داشته باشد.
در کل از بیمه بدنه خودرو استقبال نمیشود. در شرکت بیمه ما سهم بیمه بدنه ۴درصد است و در برخی شرکتها به ۲ درصد هم نمیرسد.
با توجه به آماربالای تصادفها در کشور ما، کدام یک از خودروهای بیمهشده سهم بیشتری دارند؟ بر اساس گروهبندی بیمه شخص ثالث، در گروه خودروهای شخصی، خودروی سواری پراید رده اول را به خود اختصاص داده و در اغلب تشکیل پروندههایی که در این گروه خودرویی انجام میشود، یک طرف قضیه پراید است.
بدین معنا که پراید مقصر یا زیان دیده است. بعد از پراید، ماشینهای ساخت چین است و در رده سوم انواع مدل پژو و سمند قرار دارند. البته باید بگویم گروه ماشینهای وارداتی به دلیل ایمنی بالا در این آمار قرار ندارد و بیمه این خودروها ریسک کمتری برای شرکتهای بیمهای دارد.
در گروه ماشینهای کامیونت، نیسان و در بین ماشینهای اتوبوس و مینیبوس بهویژه بیمه اتوبوسهای برونشهری برای شرکتهای بیمه ریسک بالایی دارد و بالاترین آمار مصدومان و فوتیهای رانندگی مربوط به این گروهها و خودروهاست.
آقای کهن تصوری وجود دارد که بیمهها بیشتر خسارت تصادف خانمها را پرداخت میکنند تا آقایان. آیا آمار و ارقام پرداختی شما این تصور را تایید میکند یا خیر؟ خیر، تایید نمیکند. واقعیت امر این است ذهنیت جامعه بر این اساس است که رانندگی خانمها پرریسک بوده، درحالیکه اینگونه نیست. به این دلیل که خانمها محتاط رانندگی میکنند و درصد تقصیر خانمها به نسبت کمتر از آقایان است.