به گزارش اخبار خودرو ، سایپا روز گذشته برای سومین بار سراتو را در بورس کالا عرضه کرد، ایرانخودرو نیز قرار است دنا را به عنوان اولین محصول خود در بورس کالا عرضه کند. براساس این گزارش، از جذابیتهای عرضه خودرو در بورس کالا برای خودروسازان، فراهم شدن امکان انتشار اوراق سلف موازی در بورس کالا و استفاده از فرصت تامین مالی از این طریق است.
ازسویی براساس اعلام مسئولان بورس کالا، خودروسازان بهراحتی میتوانند با انتشار اوراق سلف موازی استاندارد، سرمایه در گردش خود را تامین کنند.
[caption id="attachment_205793" align="aligncenter" width="540"]
همچنین اگر تولیدکنندگان بخواهند برای راهاندازی یک خط تولید و اجرای پروژهای از بورس کالا تامین مالی انجام دهند، میتوانند به انتشار گواهی مشارکت خودرو اقدام کنند و هدف این است که شرکتهای خودروساز بتوانند پیشفروشی را که اکنون بهصورت سنتی در بازار انجام میدهند، بهصورت ساختاریافته و منسجم ازطریق بورس کالا انجام دهند.
این در حالی است که روش کنونی پیشفروش خودرو بهعنوان یک روش سنتی، دارای معایب مختلفی است. درواقع اکنون خودروسازان با پیشفروش خودرو برای آینده، بخشی از مبلغ خودرو را بهعنوان سرمایه درگردش در فرایند تولیدشان استفاده میکنند.
مثلا یک خودرو را برای ۹ماه آینده میفروشند و بخشی از قیمت آنرا بهعنوان مبلغ اولیه دریافت میکنند. براساس این گزارش، درمورد نحوه قیمتگذاری خودرو در بورس کالا ابوالفضل شهرآبادی، معاون تامین مالی شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان در گفتوگو با «دنیای خودرو» با بیان اینکه خودروساز برای محصول خود قیمتی پایه تعیین میکند و بسته به اینکه چه تعداد خریدار وجود داشته باشد، قیمت خودرو بهصورت رقابتی تعیین خواهد شد، اظهار داشت: «باتوجهبه اینکه خودروهایی که در شمول قیمتگذاری شورای رقابت قرار نگیرند، میتوانند در بورس کالا عرضه شوند، برنامه خودروسازان این است که درصورت موفقیت اولین محصولات، خودروهای بعدی نیز در تالار نقرهای عرضه شوند.»
ازسوی دیگر حیدر مستخدمینحسینی، معاون پیشین مالی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) در گفتوگو با «دنیای خودرو» با تاکیدبر اینکه عرضه خودرو در بورس کالا امری چند وجهی است، گفت: «این عرضه موجب میشود انحصار در صنعت خودرو شکسته شده و در بخش کیفیت و کمیت نیز شاهد رشد باشیم، پس این موضوع میتواند راهگشا باشد.»
به گفته مستخدمین حسینی، با توجه به ظرفیتهایی که امروزه در بازار سرمایه برای تولیدکنندگان کشور ازجمله خودروسازان وجود دارد، آنها بهراحتی میتوانند سرمایه در گردش خود را از طریق بورس و بازار سرمایه مرتفع کنند.
براساس این گزارش، طبق برنامه قرار است در سال جاری ۲۶هزاردستگاه خودروی دنا تولید شود که ۲۵درصد میزان تولید معادل ۶هزارو۵۰۰دستگاه آن از طریق بورس کالا عرضه میشود.
ازجمله اهداف عرضه دنا در بورس کالا ازسوی ایرانخودرو، استفاده از معافیت مالیاتی ۱۰درصدی مالیات بر درآمد حاصلاز فروش، شفافیت در قیمت و معاملات، انتشار اوراق سلف موازی استاندارد در مسیر تامین مالی جدید و آزادسازی قیمت خودرو بهشمار میرود.
برخیاز کارشناسان معتقدند، عرضه خودرو در بورس کالا موجب کشف قیمت واقعی خودرو خواهد شد، چراکه عرضه و تقاضا موجب تعیین قیمت واقعی محصولات میشود. درواقع بورس محل تلاقی عرضه و تقاضا و کشف قیمت منصفانه است.
در حال حاضر عرضه خودرو به روش سنتی و فعلی دارای ۲مشکل اساسی است، اولین مشکل این است که اگر خریداران این خودرو بخواهند انصراف دهند، خودروسازان با مشکل نقدینگی مواجه میشوند. در این شرایط اگر تعداد انصرافدهندهها زیاد باشد شرکت خودروساز با مشکل نقدینگی مواجه میشود.
همچنین مشکل دیگر این است که اگر خریداری قصد انصراف داشته باشد بسیار دیر به پولش خواهد رسید. بهطور معمول هر کس از خرید خودرو انصراف دهد ۳۰روزکاری پساز انصراف به پولش خواهد رسید؛ این بدین معنی است که سرمایهگذاری عملا نقدشونده نیست و هر زمان که خریدار قصد داشت نمیتواند به پولش برسد.