کد خبر: 206104
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۶ - ۱۰:۲۰

صنعت خودروی کشور سال‌هاست دچار مشکلات مدیریتی بوده و همچنان مشخص نیست خودروسازان دولتی هستند یا خصوصی

به گزارش اخبار خودرو ، برای صنعت خودرو برنامه‌های زیادی طرح‌ریزی شده و بسیاری از این برنامه‌ها اجرا شده‌اند. برخی از آن‌ها موفقیت‌آمیز بوده‌اند و برخی دیگر موفقیتی در پی نداشته‌اند. در این میان برخی برنامه‌ها باید به‌صورت بنیادین و برخی دیگر باید به‌صورت مقطعی اجرا شوند.

صنعت خودروی کشور سال‌هاست دچار مشکلات مدیریتی بوده و همچنان مشخص نیست خودروسازان دولتی هستند یا خصوصی. اصولا نقش دولت در صنعت خودرو بسیار گسترده‌ است و همین امر موجب شده روند عادی برای این بنگاه بزرگ اقتصادی وجود نداشته باشد.

این است که بعد از این همه سال، همچنان شاهد مشکلات کوچک و بزرگ در این صنعت هستیم. مشکلاتی نظیر هزینه‌های بالای تولید، مدیریت نامطمئن و نامناسب در قراردادهای خارجی، ضعف در تحقیق‌و‌توسعه و همچنین ایجاد تنوع در ساخت خودرو توسط خودروسازان ازجمله مواردی هستند که همواره وجود دا‌شته‌اند.

به‌همین منظور سراغ کارشناسان در حوزه‌های مختلف رفتیم و نظر آن‌ها را درخصوص این موضوعات جویا شدیم.

سعید مدنی، مشاور - خودرویی سابق وزارت صنعت :

افزایش تیراژ، توسعه محصول، افزایش بهره‌وری و تامین سرمایه، الزامات دستیابی به محصول رقابتی

[caption id="attachment_36261" align="aligncenter" width="320"]سعید مدنی مدیر عامل شرکت خودروسازی سایپا سعید مدنی [/caption]

یکی از مشکلات صنعت خودروی کشور بالا بودن هزینه تولید و پایین بودن میزان بهره‌وری است. چه برنامه‌هایی برای بهبود این شاخص‌ها وجود دارند؟ افزایش تیراژ، توسعه محصول، افزایش بهره‌وری و تامین سرمایه از شروط کاهش قیمت خودرو و پایین آمدن هزینه‌های تولید برای دستیابی به محصول کاملا رقابتی است. البته خودروسازان باید همواره به‌دنبال کاهش هزینه‌های تولید و افزایش بهره‌وری باشند. بهتر است برخی محصولات ارزان خود را به سایت‌های شهرستانی منتقل کنند، زیرا در آنجا قیمت تمام‌شده کمتر است. در تهران بهتر است خودروهای گران قیمت‌تر تولید کنیم زیرا در اینجا هزینه‌ها از‌جمله دستمزد بیشتر هستند.

افزایش تیراژ چگونه می‌تواند به کاهش هزینه‌ و قیمت خودرو کمک کند؟ افزایش تیراژ تاثیر بسیاری بر کاهش قیمت خودرو دارد. چون بخش زیادی از قیمت تمام‌شده خودروها غیر‌از مواد اولیه به هزینه‌های سربار باز‌می‌گردند. این سربارها وقتی ثابت باشند و میزان تیراژ تولید افزایش پیدا کند، این هزینه‌های سربار بین قیمت تمام خودروها سرشکن می‌شود. یعنی به فرض اگر هزینه‌های سربار برای هر خودرو مبلغ ۲میلیون تومان باشد به یک‌میلیون یا ۵۰۰هزار تومان تبدیل می‌شود، این امر باعث کاهش قیمت خودرو خواهد شد.

کامران ندری - اقتصاددان :

رابطه مستقیم مدیریت خصوصی و افزایش بهره‌وری در صنعت خودرو

[caption id="attachment_205135" align="aligncenter" width="400"]کامران ندری - اقتصاددان کامران ندری - اقتصاددان[/caption]

استراتژی و برنامه‌های بسیاری برای صنعت خودرو در نظر گرفته شده است. به لحاظ اقتصادی مهم‌ترین استراتژی برای صنعت خودرو چیست؟ اصولا صنعت خودرو نیازمند برنامه‌های کلان و باثبات است اما در این خصوص باید دو استراتژی برای این صنعت وجود داشته باشد. نخست‌آنکه ترکیب سها‌مداری به‌سمت بخش خصوصی متمایل شود. به‌گونه‌ای که مدیریت خودروسازان را بخش خصوصی به‌دست بگیرد و تعیین‌کننده باشد. دومین مورد بحث همیشگی رقابتی شدن و بهره‌وری در این صنعت است.

چرا همچنان در بحث بهره‌وری با مشکل رو به‌رو هستیم؟ باید بهره‌وری عوامل تولید در این بخش افزایش پیدا کند. البته افزایش بهره‌وری با تراکم نیرویی که در خودروسازان وجود دارد، تناسب و سازگاری ندارد. در‌حال‌حاضر این تراکم زیاد با بهره‌وری پایین هزینه‌های تولید را در این صنعت افزایش داده است. اصولا صنعت خودرو در کشور مطابق با دانش روز دنیا پیش نمی‌رود و سرعت پیشرفت در صنعت خودروی ما بسیار کند است.

دلیل این مشکل را چه می‌دانید؟ در بحث نوآوری و خلاقیت ضعیف بود‌ه‌ایم یعنی نوآوری‌هایی که انتظار می‌رود برای رقابت با رقبای بزرگ وجود داشته باشد، در‌حال‌حاضر دیده‌ نمی‌شود. البته این‌ها مشکلاتی هستند که می‌توان با یک مدیریت قوی در صدد حل آن‌ها برآمد. نمی‌توان با حمایت بی‌دریغ دولت صنعت را سرپا نگه داشت. حمایت‌ها در کوتاه‌مدت می‌تواند برای خودروسازان گره‌گشا باشد اما در بلندمدت نمی‌توان حتی با این حمایت‌ها به جایی رسید.

امیرحسین کاکایی - کارشناس صنعت خودرو :

مدیریت صحیح قراردادهای خارجی باعث رشد صنعت قطعه‌ خواهد شد

[caption id="attachment_205891" align="aligncenter" width="404"]امیرحسن کاکایی امیرحسن کاکایی[/caption]

در خصوص مدیریت قراردادها بحث‌های فراوانی وجود دارد. چگونه می‌توانیم در این بخش موفق باشیم؟ به‌نظر می‌رسد اصلی‌ترین مساله ما مدیریت صحیح قراردادهای جدید خودرویی باشد. مدیریت این سرمایه‌گذاری بسیار مهم است. اگر این سرمایه‌گذاری‌ها موفق شوند باعث رشد قطعه‌سازی شده و آماده ورود به مراحل بعدی می‌شوند. اما اگر این چند مورد شکست بخورند و سرمایه‌گذاری ناقص باعث شود سودآوری آن مدیریت نشود، این پروژه‌ها زمین می‌خورند و رشد متوقف خواهد شد. این چالش بزرگی است و بحث کنسرسیوم‌های تشکیل‌شده به سختی اجرا خواهند شد.

در چه صورت ممکن است این سرمایه‌گذاری‌ها با شکست مواجه شوند؟

در دنیا برای اقتصادی شدن تولید خودرو، باید ۲۰۰هزار دستگاه تولید شود. با احتساب بازار ایران که تیراژ تولید حدود ۲میلیون دستگاه است و همچنین تعداد پروژه‌هایی که در این‌ سال‌ها انجام شده‌اند، باید وضعیت بازار را با ورود هم‌زمان این خودروها در نظر بگیریم. ضروری است این موضوع با تفکر و مدیریت انجام شده تا گام میانی به‌درستی برداشته شود. در غیر این صورت برخی سرمایه‌های کشور با چالش بزرگی روبه‌رو می‌شوند.

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • احمد ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۲
    همش حرف و حرف و حرف ولی عمل هیچ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!۱

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 8 =