به گزارش اخبار خودرو ، قطار گردشگری عقاب طلایی حامل گردشگران ۱۱کشور آسیایی، اروپایی و امریکایی شنبه شب وارد اراک شد. گرچه پس از لغو تحریمها و اجرای برجام تا حدودی انتظار میرفت مشکل گردشگران خارجی با اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی، مرتفع شود ولی با گذشت بیش از ۱۸ماه از اجرای برجام هنوز مشکل بانکی گردشگران خارجی در ایران پابرجاست.
به این ترتیب، استفاده از کارتهای اعتباری همچون مسترکارت و ویزاکارت در ایران همواره ازجمله مهمترین دغدغههای گردشگران و توریستهای خارجی بوده است.
[caption id="attachment_206168" align="aligncenter" width="700"]
در واقع، متصل نبودن بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی موجب شده است توریستهای خارجی به ناچار پول مورد نیاز خود را بهمنظور خرید و فروش اجناس و یا استفادهاز خدمات متنوع رفاهی در ایران حمل کنند، در حالی که بسیاری از گردشگران خارجی برای سفر به کشورهای مختلف جهان پول نقد زیادی به همراه نمیبرند.
با این اوصاف، بهنظر میرسد رسیدن به چشمانداز حضور ۲۰میلیون گردشگر تا سال ۲۰۲۵ در ایران، با مشکلات بانکی فعلی که گردشگران خارجی با آن روبهرو هستند درحد یک رویا و حرف باقی بماند.
از طرف دیگر، عدم استفاده از کارتهای اعتباری بانکی بینالمللی ازسوی گردشگران خارجی در ایران، موجب کاهش چشمگیر استفاده از پول خواهد شد و بهطور طبیعی توریست خارجی تنها برای استفاده از هزینههای اقامت، حملونقل و خدمات، پول پرداخت خواهد کرد، در حالی که بخش قابلتوجهی از درآمد و منفعت گردشگری خارجی در ایران، مربوط به خرید و سودرسانی به بازارهای محلی است.
بهمنظور بررسی مشکلات بانکهای ایرانی در اتصال به شبکه بانکی بینالمللی و تاثیر آن بر صنایع حملونقل، گردشگری و توریسم، با سورنا شیخی، کارشناس حوزه گردشگری به بحث و گفتوگو نشستهایم.
نبود امکان استفاده از کارتهای بانکی چه تاثیری بر صنعت حملونقل و توریسم گذاشته است؟ نبود این امکان بدون شک به اتلاف وقت گردشگران خارجی ختم میشود. به دلیل نبود امکان تبدیل پول در بانکهای کشور، گردشگران به صرافان و دلالها متوسل میشوند که این کار علاوه بر اتلاف وقت توریست، موجب بروز مشکلاتی میشود.
یکی دیگر از عوارض این مشکل، کاهش خرید گردشگران است، چون امکان استفاده از کارتهای اعتباری خود را ندارند، یعنی حتی اگر گردشگران مایل به دادن ارز خارجی به فروشنده باشند، چون از نرخ واقعی آن اطلاعی ندارند، تمایلی به این کار نخواهند داشت.
شیوه ارائه خدمات برای کارتهای اعتباری در ایران به این صورت است که بانکهای عامل، این کارتها را صادر میکنند و گردشگران در ایران با پرداخت معادل ریالی آن در صرافیها، کارت را دریافت میکنند و در پایان و موقع خروج نیز اگر مبلغی در کارت مانده باشد میتوانند معادل ارزی آن را پس بگیرند.
دلیل این که بانکها نمیتوانند بهطور مستقیم این کارتها را به گردشگران خارجی بدهند، تفاوت نرخ ارز بانکی با نرخ ارز در بازار است. اگر این نرخ یکی باشد، میتوان این کارتها را ازطریق بانکها دریافت کرد، چراکه این کار درغیراینصورت برای ایران مقرون بهصرفه نخواهد بود.
به نظر شما این مشکلات در آینده حل خواهد شد؟ فکر میکنم با توجه به این که تحریمها علیه کشورمان کمرنگ شدهاند، در آیندهای نه چندان دور با اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی، مشکلات گردشگران مرتفع شود.
در این مورد کاری از دست فعالان بخش حملونقل و گردشگری برنمیآید؟ خیر، متاسفانه بررسی مشکلات بانکی گردشگران خارجی در ایران تنها به نهادهای فعال در حوزه گردشگری مربوط نمیشود، بلکه سیستمهای اقتصادی و بانکی کشور باید در راستای حل مشکلات گردشگران خارجی در کشور گامهای نخست را بردارند.
بهطور مثال، فکر میکنید همین قطار گردشگری که شنبه شب وارد ایران شد، چه ارزآوری برای ما دارد؟ با اوضاع فعلی، این گردشگران به جز هزینهکردن در هتلها و خدمات ایاب و ذهاب چه هزینه دیگری میکنند؟ وقوع این اتفاقات موجب شده است ما نتوانیم از حضور گردشگر خارجی سود ببریم. این در حالیاست که در کشورهای توسعهیافته حضور یک گردشگر خارجی آثار مثبت و سازندهای در افزایش درآمد مشاغل مختلف خواهد داشت.
وقتی گردشگری خارجی وارد یک کشور میشود، باید زیرساختهای مغایر با کشور مقصد، از بسترسازیهای بانکی گرفته تا ارائه خدمات متنوع به گردشگر، فراهم باشد ولی متاسفانه در ایران برخلاف وجود آثار متعدد باستانی و دیدنی از یک طرف و طبیعت ۴فصل از طرف دیگر شاهد ضعف گسترده در سازماندهی و پذیرش گردشگر خارجی هستیم که عدم اتصال بانکهای ایرانی به بانکهای بینالمللی ازجمله این ضعفها محسوب میشود.