به گزارش « اخبار خودرو » ، شرکت سامسبز خودرو ایرانیان ، شریک تجاری شرکت بلکمونماش (BELKOMMUNMASH) بلاروس در ایران است. این شرکت مجموعهای پیشرو در زمینه ساخت محصولات الکتریکی و برقی حملونقل شهری است که شامل تراموا، واگنهای برقی شهری و اتوبوسهای برقی میشود.
این شرکت موفق به برقراری روابط اقتصادی و تجاری با فدراسیون روسیه، کشورهای مستقل مشترکالمنافع و کشورهای دیگر شده است.
درحالحاضر، محصولات شرکت سامسبز خودرو با موفقیت در شهرهای مختلف بلاروس و بیش از ۳۲ شهر روسیه و شهرهای صربستان، لاتویا، اوکراین، قرقیزستان، مولداوی، آرژانتین، کلمبیا، مغولستان و... استفاده میشود.
این شرکت تمرکز خود را درحالحاضر روی بازار کشورهای اروپایغربی متمرکز کرده و قرار است با همکاری شرکت شهابخودرو به تولید اتوبوسهای تمامبرقی بلکمونماش در ایران بپردازد.
از این رو با محمد صمصام سخیراوی ، رئیس هیاتمدیره سامسبز خودرو ایرانیان مصاحبهای کردهایم که از نظر میگذرد.
[caption id="attachment_208385" align="aligncenter" width="643"]
اهداف و زمینههای اصلی فعالیت شرکت سامسبزخودرو ایرانیان چه هستند؟
همانطور که مشهود است برای معضل آلودگی هوای کلانشهرهای کشور، چارهاندیشی اساسی نشده است. مسئولان و دستاندرکاران برای حل این مشکل اتوبوسهای دیزلی با استاندارد آلایندگی یورو۵ و تکنولوژیهای برتر سوختهای فسیلی را انتخاب میکنند. بهتازگی هم به سمت سوخت سیانجی گرایش پیدا کردهاند که این سوخت هم آلایندگیهای خاص خود را دارد.
با این راهحلها اما مشکل آلودگی هوا حل نمیشود. ما با بررسیهای انجامشده در کشور بلاروس با شرکتی به نام بلکمونماش آشنا شدیم که از حدود ۵۰سال پیش تاکنون در زمینه حملونقل برقی فعالیت میکند و به تولید اتوبوسهای برقی، لوکوموتیوها و قطارهای برقی میپردازد.
این شرکت بهتازگی روی تولید اتوبوس شهری با تکنولوژی ابرخازن متمرکز شده، این تکنولوژی بهگونهای است که اتوبوس با ۵دقیقه شارژگیری میتواند ۲۰کیلومتر را طی کند و از این اتوبوس میتوان به صورت ٢۴ساعته بهرهبرداری کرد.
این شرکت بعد از تولید، توانسته است تستهای کاربردی را با نتایج خوب طی کند. این اتوبوسها حدود یکسال است که در شهر مسکو تردد میکنند. بر این اساس، به این نتیجه رسیدیم شاید بتوان با انتقال این تکنولوژی به کشور، مشکلات حملونقل و محیطزیست را حل کرد.
این محصول از چه ویژگیهایی نسبتبه سایر اتوبوسهای مشابه برخوردار است و چه مزیت رقابتی با آنها خواهد داشت؟
این اتوبوس کاملا برقی است و هیچگونه آلایندگی صوتی و زیستمحیطی ندارد. این اتوبوسها بنا بر طراحی که دارند، میتوانند با هر ۵دقیقه شارژ مسافتی بین ۲۰ تا ۴۰ کیلومتر را طی کنند. زمان شارژگیری این اتوبوسها به قدری کوتاه است که در فاصله اندکی قبل از مسافرگیری نیز میتوان به آن پرداخت.
بدنه این اتوبوسها از کامپوزیت ساخته شده که نسبتبه خوردگی مقاوم هستند. درحالیکه برخی اتوبوسهای مشابه دارای بدنههای فلزی هستند. همچنین این اتوبوسها تا ۱۰سال گارانتی دارند.
از سوی دیگر مکانیزم این اتوبوس با سایر اتوبوسهای برقی که تاکنون شرکتهای دیگر وارد کردهاند، متفاوت است. اتوبوسهای پیشین با باتریهای لیتیومی کار میکردند در حالی که محصول جدید ما با ابرخازنها کار میکنند.
باتریهای لیتیومی مانند نمونههایی که در موبایلها به کار میروند، باید الکتریسیته را به الکتروشیمیایی تبدیل کنند اما در ابرخازنها الکتریسیته بهصورت مستقیم در ابرخازن ذخیره میشود. در زمینه بحثهای محیط زیستی نیز ابرخازنها نسبت به باتریهای لیتیومی متفاوت هستند.
از سوی دیگر باتریهای لیتیومی مدت زمان شارژ متفاوتی در مقایسه با ابرخازنها دارند و میتوانند با هربار شارژ حدود ۱۰۰ کیلومتر را بپیمایند اما باید ۴ ساعت به منبع شارژ متصل باشند.
از این رو شبکه شهری شاید نتواند پاسخگوی شارژ تعداد بالایی از این اتوبوسها بهطور همزمان باشد. اما برای شارژ اتوبوسهای ابرخازنی میتوان با تعبیه چند ایستگاه، چند خط را ساپورت کرد. طول عمر خازنها یکی دیگر از مزایای این سیستم نسبتبه باتریها محسوب میشود.
خازنها حدود ۹۰ هزار بار امکان شارژ و دشارژ کردن را دارند که این عدد برای باتریها به ۳هزار تا ۳۵۰۰ میرسد. این اتوبوسها در دو نمونه ۱۲ و ۱۸متری عرضه خواهند شد.
ایستگاههای این اتوبوس نیز به طول ۳ متر و عرض یکمتر طراحی شدهاند فضای زیادی را اشغال نخواهند کرد. این اتوبوسها نیاز به تجهیزات خاصی ندارند و با برق شهری قابل شارژ خواهند بود. با توقف اتوبوس در ایستگاههای شارژ، شاخکها به صورت اتوماتیک به شارژرها متصل میشوند.
آیا برنامهای برای انتقال تکنولوژی اتوبوسهای برقی در نظر دارید؟
در راستای انتقال تکنولوژی با شرکت شهابخودرو جوینت شدهایم و قرار است این اتوبوسها را با همکاری شرکت شهابخودرو به تولید برسانیم. اولین نمونه این اتوبوس به منظور تست به زودی وارد ایران خواهد شد.
چنانچه تستها موفقیتآمیز باشند، با اولین سفارش خط تولید این اتوبوس را با همکاری شهابخودرو راهاندازی خواهیم کرد. متاسفانه این نمونه برای شرکت در نمایشگاه آماده نشد. نمونه مورد نظر سفارشگذاری شده و در حال ساخت است.
این اتوبوسها با چه میزان داخلیسازی به بازار ایران خواهند آمد؟
توافقات اولیه در زمینه بومیسازی انجام شده و در صورت تایید اتوبوس در تستها، خط تولید آن راهاندازی خواهد شد. در زمینه سهم داخلیسازی محصولات وارداتی، وزارت صنعت، معدن و تجارت حداقلهایی را در نظر گرفته است و به نظر میرسد با کمتر از ۳۰درصد نتوان محصولی را در کشور تولید کرد.
صنعت اتوبوسسازی در کشور بهگونهای است که قطعات از کشورهای دیگر وارد شده و در داخل کشور جمع میشوند. بهطور قطع میزان داخلیسازی این اتوبوسها نسبتبه دیگر تولیدکنندگان داخلی اتوبوس کمتر نخواهد بود.
به دلیل آنکه در سیستم این اتوبوس از موتور درونسوز و گیربکس استفاده نمیشود و نیازی به واردات این قطعات نداریم، به طور قطع میزان داخلیسازی نسبتبه سایر تولیدکنندگان اتوبوسهای دیزلی و گازسوز بیشتر خواهد بود.
با چند دستگاه، تولید این محصول را آغاز خواهید کرد؟
برای تعیین تعداد اتوبوس تولیدشده در مرحله اول، منتظر میزان سفارش از سوی سازمانها خواهیم بود. برای هر اقلیمی میتوانیم طراحی این اتوبوسها را تغییر دهیم.
بهعنوان مثال در شهری مانند اراک سیستم تهویه متفاوتی نسبت به شهرهای جنوبی کشور خواهیم داشت. در حال مذاکره با بسیاری از شهرداریها هستیم تا بتوانیم قرارداد مناسب این تولید را منعقد کنیم و بر مبنای آن قرارداد و با کمک شهابخودرو خط تولید خود را راهاندازی کنیم.
آیا تصمیم گرفتهاید تست میدانی این محصول در کدامیک از شهرها برگزار شود؟
در این زمینه با چند شهر ازجمله مشهد، تهران و اراک مذاکره داشتهایم. البته با اراک مذاکرات جدیتری را پیش گرفتیم و شهرداری این شهر نیز استقبال بیشتری از تست میدانی اتوبوسهای برقی کرده است.
مسئولان این شهر در زمینه خرید و سفارشگذاری این محصول بسیار پیگیر هستند. در مورد شهرهای دیگر هم مذاکره کردهایم. پیش از این هم اتوبوسهای بیوایدی در شهر شیراز آزمایش شدند. این یک حرکت ملی است و تفاوتی ندارد که محصولات کدام شرکت راهی خیابانها شوند.