به گزارش« اخبار خودرو » ، اثرات برجام بر اقتصاد کشورمان در دومین سالگرد اجرایی شدن آن همچنان موردبحث گروههای مختلف است. در صنعت خودرو برجام توانست پای برندهایی مانند رنو و پژو را به کشور باز کند که در مواردی منجربه امضای قراردادهای انتقال دانش فنی هم شد. با این وجود فعالان اقتصادی و کارشناسان حوزه خودرو انتقاداتی به نحوه یا میزان اجراییشدن برجام دارند. عدهای آن را امیدوارکننده و با اثرات مثبت میبینند، اما بعضی دیگر میگویند برجام چندان راهگشا نبوده است.
[caption id="attachment_209830" align="aligncenter" width="435"]
مهمترین اثر، ارتباط با خارجیها یک کارشناس صنعت خودرو با اشاره به ورود برندهایی مانند رنو و پژو به کشور پساز اجرایی شدن برجام، اظهار کرد: «بهعنوان اولین و مهمترین اثر میتوان گفت که ارتباط ما با شرکتهای خارجی برقرار شده است و سازندگانی مانند پژو و رنو به ایران برگشته، سرمایهگذاری کرده و درحال فعالیت هستند.»
داوود میرخانی رشتی ادامه داد: «با سایر شرکتها ازجمله شرکتهای کرهای و اروپایی که قبلا ارتباطی نداشتیم هم رابطه برقرار شده است.»
وی عنوان کرد: «با این وجود از نظر انتقال ارز کماکان مشکلات بانکی وجود دارد که بهشدت قبل نیست اما بههرحال وجود دارد، البته مشکل جدی ایجاد نشده است و فعلا توانستهایم آن را حل کنیم.»
وی تاکید کرد: «باتوجهبه اینکه در زمان تحریمها، این شرکتها حتی جواب نامههای ما را هم نمیدادند، میشود گفت امروز حضور آنها یک گشایش محسوب میشود و میبینیم در مواردی به سرمایهگذاری هم رسیده است.»
مشکلات بانکی هنوز پابرجاست
یک عضو انجمن واردکنندگان خودرو درباره اثرات برجام بر واردات خودرو گفت: «بزرگترین مشکل ما در کشور، مساله حوالهها و نقل و انتقالات بانکی است که تا امروز با همه شعارهایی که درباره اثرات برجام داده میشود، این مشکل همچنان پابرجاست. شما بهعنوان یک بازرگان در هرصنعتی که فعال باشید، حتی نمیتوانید یک پوند یا دلار هم حواله بزنید و این بزرگترین مشکل تاجران ایرانی است و میتوان گفت از نظر نظام بانکی، واردات خودرو نسبتبه قبل هیچ فرقی نکرده است.»
مهرداد منصوری ادامه داد: «البته مساله اعتماد برندهای اروپایی به ما بهتر شده است، گرچه از میان این برندها، هنوز پای بامو و آئودی و اشکودا به ایران باز نشده است و برای ورود به کشور ما ریسک نمیکنند، چراکه این شرکتها در اروپا جایگاه خوبی دارند و در امریکا هم به میزان مناسبی میفروشند.»
وی با بیان اینکه برندها باتوجهبه اعتبار شرکتهای خصوصی ایرانی آمدهاند، افزود: «برندهایی مانند رنو از قدیم در ایران بودهاند و منافع زیادی هم در امریکا نداشتهاند که برای از دست دادن آن احساس خطر کنند.»
وی با تاکید بر اینکه در صنعت خودرو ما هیچ پیشرفتی در برجام نداشتهایم، افزود: «در تمام دنیا خودرو بهعنوان یک صنعت اعتباری شناخته میشود.»
منصوری عنوان کرد: «علت اینکه تاجران ایرانی سریع ورشکست میشوند، این است که پولشان در نقل و انتقالات، برنمیگردد. ما امیداور بودیم با برجام، این معضل برای همیشه حل شود تا بتوانیم مانند همه دنیا از بانکهایمان پول حواله کنیم، اما تا امروز نتوانستهایم حتی یک سنت هم ازطریق بانکها انتقال دهیم.»
وی درخصوص تاثیر اجراییشدن برجام بر تولید خودرو در داخل کشور گفت: «در این مورد موضع مشخص است. مسلما اجازه نخواهند داد برندهایی مانند فولکسواگن بهراحتی به ایران بیایند و در این کشور تولید کنند.»
وی با بیان اینکه بیشترین هزینه تمامشده یک خودرو در لجستیک آن است، اظهار کرد: «اگر بتوانید در حوزه خودرو، لجستیک را حذف کنید، میتوانید در آن پروژه موفق باشید، اما فعالان حوزه خودرو چون نمیتوانند در ایران تولید کنند، همیشه باید هزینه لجستیک را بدهند.»
منصوری عنوان کرد: «بعید میدانم بهجز هیوندا خودروهای دیگری بتوانند در این ردیف وارد شوند. معتقدم این خودرو هم به دلیل اعتبار شرکت خصوصی ایرانی وارد شده است.»
وی درباره اثرات برجام بر قطعهسازیها گفت: «تا وقتی واردات قطعههای چینی از تولید داخلی ما ارزانتر درمیآید و واردات بهصرفهتر است، اصلا نیازی به مسائلی مانند بهروزکردن ماشینآلات قطعهسازیها احساس نمیشود. الان بیشترین رقم واردات خودرو در یک سال ۴٫۵میلیارددلار است، اما چرا واردات قطعات ۱۰میلیارددلار تمام میشود؟ دلیلش این است که تمام مواد اولیه قطعهسازیها وارد میشود و تا وقتی چنین روالی هست، نمیتوانیم انتظار نوشدن دستگاهها و رشد تولید در داخل را داشته باشیم.»