به گزارش« اخبار خودرو » ، بعد از ابلاغ آییننامه جدید واردات خودرو ، با وجود دو ممنوعیت واردات خودروهایی با حجم موتور بالای ۲۵۰۰سیسی و همچنین ارزش دلاری بیشاز ۴۰هزار دلار برخی برندهای مشهور و لوکسی که تا قبل از این در بازار ایران حضور داشتند، با محدودیت مواجه شدند ازجمله مهمترین این برندها مرسدسبنز آلمان است که عملا واردات برخی مدلهای آن باتوجه به این مصوبه به ایران ممنوع اعلام شد و برخی نیز فقط در مدلهای پایین میتوانند وارد ایران شوند. از سوی دیگر شرکت ایرانخودرو درصدد همکاری با بنز برای مونتاژ برخی مدلهای این خودروساز آلمانی از سال آینده است. برای اطلاع از آخرین وضعیت حضور شرکت مرسدسبنز در ایران در دو حوزه واردات و مونتاژ، غلامرضا رزازی ، مدیرعامل شرکت ستاره ایران ، نماینده خودروهای سواری مرسدسبنز در ایران با «دنیای خودرو» صحبت کرده است.
[caption id="attachment_210709" align="alignleft" width="325"]
ستارهایران بهعنوان نماینده بنز محصولاتی دارد که چندان با قانون جدید واردات همخوانی ندارند. باتوجه به قانون جدید واردات و برخی محدودیتهایی که بهوجود آمده است، از این پس ستارهایران روی کدام مدلها بیشتر متمرکز خواهد شد؟
واقعیت این است هنوز به جمعبندی قطعی نرسیدیم اما بهنظر میرسد باتوجه به سقف قیمتی که گذاشته شده و ابهامی که ممکن است بر نحوه قیمتگذاری در گمرک برای خودروهای وارداتی وجود داشته باشد، واردات ما احتمالا محدود به خودروهای مرسدس سری A و B، CLA و GLA خواهد شد و امکان واردات خودروهای بالاتر از آن و سری C با آپشن بهحداقل خواهد رسید، هرچند فکر نمیکنیم چندان مورد تقاضای بازار هم باشند.
آپشن خودروهای پریمیوم ازجمله مرسدس جزو ضرورتهاست، درواقع خریداران تمایل دارند خودروی پریمیوم را با متوسط آپشن تهیه کنند. البته درحالحاضر روی واردات مدلهای AB، CLA و GLA متمرکز میشویم.
سگمنت جدید قیمتی شما در چه بازهای خواهد بود؟
با توجه به آپشنها قیمت فروش هنوز محاسبه نشده است، بههمیندلیل در حال برنامهریزی هستیم.
تلاش میکنیم زیر سقف قیمتی که تعیین شده است، از حداکثر آپشن استفاده کنیم. درواقع قیمت خودروها بالای ۴۰۰میلیونتومان خواهد بود ولی قیمت دقیق را متناسب با آپشن و نوع مدل محاسبه میکنیم.
با توجه به انتظاری که از برندی مانند بنز میرود، به چهره این برند خدشه وارد نمیشود؟ آیا درباره مدلهای موردنظر در زمینه جذب مشتری بازارسنجی انجام دادهاید؟
همانطور که اشاره کردم درواقع برای این برند با توجه به تقاضای بازار، حداقل آپشن میتواند معنادار باشد و از خودروی مرسدسبنز لوآپشن یا بدون آپشنهای شناختهشده در بازار ایران استقبالی نخواهد شد، زیرا خودروهای مشابه اکنون این امکانات را دارند.
بنابراین خریدار خودروی مرسدس دنبال این است که خودروی باکیفیت و با امکانات برتر را خریداری کند، درغیراین صورت اگر این خودرو، عادی باشد ممکن است خریدار گزینههای دیگری را مدنظر قرار دهد. از طرف دیگر، متاسفانه مدلی را که بیشتر در بازار ایران مورد تقاضاست، نمیتوانیم در این بازه قیمتی عرضه کنیم.
ازجمله سری E بهخصوص در بازههای مختلف که عمدتا تقاضای بازار ایران برای این سری است اما متاسفانه امکان ورود این خودرو را برای خریداران نخواهیم داشت.
درحالحاضر شما چه تعداد خودرو در گمرک دارید؟
تعداد خودروهای ما زیاد نیستند. به لحاظ اینکه براساس مقررات، واردات متوقف شد بهجز خودروهایی که از قبل سفارشگذاری کرده بودیم که حدود ۳۵ دستگاه بودند، درحالحاضر در گمرک خودرویی نداریم. مدتیکه ثبتسفارش انجام نمیشد، مجبور شدیم سفارشگذاریها را متوقف کرده و خریدهای جدید انجام ندادیم.
شرایط ترخیص خودروییهایی که بهآنها اشاره کردید، به چه صورت است؟
اینخودروها چون قبل از تاریخ ۲۱ شهریور وارد شدهاند، قابلترخیص هستند.
آیا پیشفروش نداشتید؟
خیر.
آیا درباره محدوده قیمتی که تعیین شده است، بهصورت رسمی اعتراض یا رایزنی کردهاید ؟
از آنجاکه مقررات با پیشنویسهای گوناگونی مطرح بودند، فرصت آنکه آنها را جمعبندی کنیم و ببینیم چه اتفاقی خواهد افتاد، پیدا نکردیم. تصمیم آخر کمی غیرمنتظره بود و به نظر میرسید آن محدودیتها به لحاظ قیمتی در شکل قابل قبولی باشند اما متاسفانه اتفاقی نیفتاد. بههمین دلیل درحالحاضر عملا کار خاصی در این خصوص انجام ندادهایم.
قرار بود تا آخر سال در دو یا سه پارت حدود دو هزار دستگاه خودرو وارد کنید. درحالحاضر وضعیت سفارشگذاری آنها چگونه است؟ برای اینکه در ماههای ژانویه و فوریه افزایش ظرفیت تولید و برنامه تامین داشته باشیم، موضوع تولید وسفارشگذاری را با دایملر- بنز نهایی کرده بودیم. اما این موضوع منوط بر آن بود که سفارشگذاری قطعی پیشاز اتمام سال۲۰۱۷ قطعی شده و پرداختها نیز انجام شوند. متاسفانه بهدلیل مقررات جدید، این موضوع برای دوره مدنظر عملی نشد. هرچند درصورت عملیشدن نیز باتوجه به مسائل پیشآمده، همچنان امکان واردات سری E و C را نخواهیم داشت، بنابراین سفارشها را لغو کردیم.برای جایگزینی این مدلها چه برنامهریزی دارید؟
در این بازه قیمتی و باتوجه به آنچه در مقررات جدید آمده است، چهار مدل میتوانند جایگزین شوند که بعضا در حال تغییر طراحی هستند. مدل A و B شاید با فاصله زمانی دیرتر و GLA و CLA در بازه زمانی کوتاهتر سفارشگذاری میشوند.
پس عملا در بازه ۱۵۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان مدلی از بنزی نخواهیم داشت؟
خیر، اصلا چنین بازه قیمتی در این برند نداریم.
وضعیت بازار خودرو را تا پایان سال و همچنین اوایل سال آینده، چگونه پیشبینی میکنید؟
باتوجه به محدودیتهایی که مقررات پیش روی ما گذاشتهاند، باید انتظار داشت برندهای دیگری وارد بازار ایران شوند تا بتوانند پوشش قیمتی را انجام دهند و بازار هم شاهد تغییراتی در برندهای فعال خواهد بود.
پیشبینی میشود برندهای جدیدی از اروپا و آسیا در بازار ایران فعال شوند ولی در رده پریمیوم، قطعا با کاهش فعالیت جدی مواجه خواهیم بود.
امثال مرسدسبنز و برندهای مشابهی که در بازار ایران هستند، همچنین خودروهایی را که با کیفیت و امکانات برتر به اسم پریمیوم میشناسیم اما واقعا لوکس نیستند، خودروهایی هستند که امکانات و کیفیت برتری دارند اما نمیتوان اسم لوکس را روی آنها گذاشت، بههمیندلیل قاعدتا با کاهش فعالیت مواجه خواهند شد.
البته استراتژی بلندمدت این است تولید را در ایران فعال کنیم و بتوانیم در چارچوب تولید، مدلهایی که در بازار تقاضای بیشتری دارد، در آینده عرضه کنیم.
نبود برندهای پریمیوم یا به تعبیر دولتی لوکس، میتواند چه اثری در بازار و همچنین در صنعت خودرو داشته باشد؟
تقاضاهای این سگمنت بهناچار به سمت خودروهای دستدوم که از این برند در بازار موجود هستند، شیفت میشود. بخشی از این تقاضا نیز به سوی برخی مدلها، برندهای دیگر یا جدید بازار هدایت خواهند شد.
به هرحال خریداران ناچارهستند خودشان را با آن چیزی که عرضه میشود، تطبیق دهند. طبیعتا چون مدلهای بالای این خودروها عرضه نمیشوند، ممکن است تقاضا برای خودروهای پریمیوم در بازار دستدوم افزایش پیدا کند و برندهای دیگر هم سهمیه این خودروها را در بازار به تملک خودشان دربیاورند.
نبود خودروی لوکس چه اثری در بازار دارد؟
بههرحال برخی متقاضیان هم پول و هم تمایل دارند این خودروها را خریداری کنند، اما به این ترتیب از خودروهای مدنظر و مطلوبشان محروم میشوند.
این تصمیم میتوانست با اعمال محدودیت تعرفهای انجام شود تا هم اهداف مدنظر قانونگذار از این موضوع محقق شود و هم خواستههای این گروه از خریداران برآورده شود.
از طرفی هم دولت به درآمدهای قابلقبولی که افزایش تعرفه گمرکی برایش ایجاد میکرد، دست یابد. فکر میکنم این تصمیم از جنبه درآمدی برای دولت، تصمیم خوبی نیست.
چراکه تعرفه گمرکی خودروهای پریمیوم، هم سهم قابلتوجهی را به واردات تخصیص میدهد، هم به میزان چشمگیری برای دولت درآمد تامین میکند، همچنین میتواند نیاز بازار را رفع کند و بهاینترتیب درآمد دولت بیشتر خواهد شد. باید بگویم با تعیین سقف قیمتی برای واردات خودرو مخالف هستم و فکر میکنم که چنین تصمیم نه به نفع مردم است و نه به نفع دولت.
یکی از دلایلی که عمدتا برای افزایش تعرفهها ذکر میشود، عدم خروج ارز از کشور و بخش دیگر حمایت از صنعت داخلی است. با توجه به اینکه در هر دو بخش حضور داشتید، اصولا کشیدن دیوار تعرفه میتواند به صنعت خودروی ما کمک کند ؟
تعرفه میتواند موثر باشد. ولی واقعیت این است خودروهای پریمیوم سهم بزرگی از بازار واردات خودرو را در اختیار ندارند. از نظر تعدادی حدود ۱۰درصد از واردات، سهم خودروهای پریمیوم است، یعنی اگر منظور قانون گذار کاهش ارزبری و خروج ارز بود، باید آن بخشی را که بیشترین مصرف را دارد، بیشتر مورد توجه قرار میدادند.
تعداد خودروهای پریمیوم بالا نبوده و تاثیرگذاری آن بر صرفهجویی ارزی مانند بقیه خودروها نیست، ضمن اینکه میتوانست موضوع کاهش واردات با محدودیتهای تعرفهای هم محقق شود. بهتر بود در آن زمینه تصمیمگیریها به این شکل بود که از یک رقم به بالا واردات خودرو ممنوع شود.
این موضوع در بازه خودروهای پریمیوم یا به تعبیری لوکس بود. تاثیر افزایش تعرفه بر بازار وارداتیها را چگونه ارزیابی میکنید؟
در ابتدای امر بازا با شوک مواجه خواهد شد و به این شکل بربازار خودروهای وارداتی اثر میگذارد. اما تجربه نشان میدهد این گونه موضوعات میتواند بر بازار متقاضیان خودروهای باکیفیت و با توانمندیهای بیشتر در کوتاهمدت اثر مقطعی داشته باشد، ولی بهتدریج بازار خود را با آن تطبیق میدهد و تقاضای مجدد شکل میگیرد. میتوان انتظار این رفتار سینوسی را داشت.
اشاره کردید تعرفهها میتوانند موثر باشند، این تاثیر چگونه است؟ چون طی این سالها تعرفه، عملا بر صنعت خودروی ما تاثیر مثبت و مستقیمی نداشته است، هرچند برخی معتقد هستند صنعت خودروی ما را فربه و سرعت آن را کم کرده است. اما اکنون با توجه به افزایش تعرفهها، میتواند مستقیما به صنعت خودروی ما کمک کرده و موضوع خلأ بهوجود آمده را پر کند؟
فکر میکنم میزان تعرفه بر تحولات صنعت خودرو برای تولید داخل تاثیر چندانی نداشته باشد. این امر زمانی میتواند موثر باشد که خودروسازان داخلی سعی کنند خود را با کیفیت مورد تقاضا تطبیق دهند و حجم خودروهایی را که با امکانات و کیفیت برتر تولید میشوند، افزایش دهند.
طبیعتا واردات CBU بهاین ترتیب کاهش پیدا میکند. هر چند از جانب خودروسازان داخلی برای اینکه خودرو با امکانات جدید و کیفیت بهتر به بازار ایران وارد شود، اقداماتی انجام شده و طرحهایی در حال شکلگیری است.
هنگامیکه این برنامهها عملی شوند، از سهم واردات CBU کاسته خواهد شد، اما به هرحال باید صنعت داخلی جایگزین مناسبی برای خودروهایی که وارد میشوند، متناسب با کیفیت و توانمندی مورد تقاضای بازار ایجاد کند تا واردات کاهش پیدا کند.
در حال حاضر دارای چنین توانمندی هستیم؟
باید حجم خودروهایی را که با کیفیت بهتر و با تکنولوژی روز تولید میشوند، در صنعت خودروی داخلی افزایش دهیم تا آنها بتوانند با واردات خودروهای مطرح جهان در داخل کشور رقابت کنند. البته بهنظرم این موضوع در حال شکلگیری است ولی باید سریعتر شود تا بتواند نقش کلیدی خود را بازی کند.
با توجه به مسائل پیشآمده، با شرکت مادر به مشکل برخوردید یا خیر؟
مشکل جدی این است که ما تمام توافقات را انجام داده و برای ادامه کار هم آماده بودیم اما متاسفانه با تغییر سیاستگذاریها مواجه شدیم. درواقع هربار در تنظیم روابط خود با شرکت مادر دچار مشکل میشویم و توجیه اینکه چرا این اتفاقات به این سرعت در کشور روی میدهند نیز سخت است، اما با این حال تمام توان خود را را بهکار میگیریم و تلاش میکنیم تا شرایط ما را درک کنند. البته آنها هم بازار ایران را تا حدودی میشناسند و تا امروز با ما همکاری کردند.
دلیل این رفتار آنها چیست؟
به هرحال مرسدسبنز از حدود ۷۰سال پیش در ایران حضور دارد و در زمینه تولید با ایران همکاری کرده است ازجمله تولید خودروهای تجاری و سواری.
میتوانم بگویم جزو همکارهای خوب اروپایی به شمار میروند که با انعطاف خوبی در ایران کار کردهاند. خوشبختانه این نقطه مثبت و قوت ارتباط ما با دایملر- بنز است که متقاعد شوند، همانطور که در سایر کشورهای آسیایی مثل ویتنام، تایلند، چین و هند خط تولید دارند و در زمینه تولید فعالیت میکنند، با انگیزشهای قانونی و مقرراتی نیز در ایران فعال شوند و دوباره محصولاتی را که مورد نیاز بیشتر بازار برای این برند است، در ایران تولید کنند.