به گزارش« اخبار خودرو » ، شرکت BYD چین بهعنوان یکی از شرکتهایی که در سالهای گذشته سرمایهگذاری سنگینی در بخش خودروهای پاک انجام داده است، شناخته میشود. شرکت کارمانیا بهعنوان نماینده رسمی این شرکت چینی در کشور به تولید محصولات مختلفی از BYD میپردازد. محصولاتی که در سه مدل بنزینی، هیبریدپلاگین و برقی به بازار عرضه میشوند و کارمانیا معتقد است استفاده از این خودروها تا چند سال آینده بین مشتریان ایرانی گسترش پیدا میکند.
برای آشنایی بیشتر با شرکت کارمانیا ، محصولات و اهداف این شرکت که گام بزرگی برای عرضه خودروهای پاک در کشور برداشته است با پویا سالاری شریف ، مدیرعامل شرکت خودرو سازی کارمانیا به گفتوگو پرداختیم.
[caption id="attachment_210979" align="aligncenter" width="436"]
شرکت BYD در چین شرکت موفقی است. سهام این شرکت در سال ۲۰۱۳ معادل ۲٫۸ دلار بوده، با گذشت پنج سال، درحالحاضر قیمت سهام این شرکت چینی به مرز ۱۰دلار رسیده است. این افزایش سهم نشان از موفقیت این شرکت دارد. فکر میکنید اگر شرکت شما بخشی از سهام BYDرا خریداری میکرد، سود خوبی از این جهت عاید شما میشد؟ اساسا این امکان برای کارمانیا وجود دارد که بخواهد بخشی از سهام BYD را هرچند اندک خریداری کند؟
در این حوزه دو بحث مطرح است. نخستآنکه اصولا ماموریت شرکت کارمانیا چیست و دوم اینکه بهچهمنظور به این عرصه آمده است و فعالیت میکند؟
اگر به این بخش بپردازیم ، جواب سوال شما به صورت شفاف به دست میآید. مجموعه موسسان و هیاتمدیره شرکت کارمانیا دغدغه تولید و اشتغال پایدار در بم را دارند. اگر دنبال سودآوری بودیم، در داخل کشور امکان سرمایهگذاریهای دلچسبتری را داشتیم. بدون اینکه شرکت بخواهد برای ۴۰۰نفری که در حال حاضر مشغول هستند و حقوق میگیرند، اشتغال ایجاد کند.
در این شرایط بدون داشتن یک سازمان عرضوطویل هم میشد در کشور سرمایهگذاریهایی انجام داد که برگشت سرمایه آن قطعی و از تولید بیشتر باشد.
پس ما هیچگاه به سمت کسب سود نبودهایم و همانگونه که گفتم دغدغه اصلی موسسان کارمانیا اشتغال پایدار و توسعه این اشتغال پایدار در شهر بم است. بههمین دلیل در مدت کوتاهی توانستیم یک زمین بایر را به یک کارخانه تبدیل کرده و زمینه اشتغال ۴۰۰نفر را فراهم کنیم.
این وضعیت رو بهرشد است و در تابستان سال آینده با تغییراتی که در خط تولیدمان خواهیم داشت، ظرفیت تولید سه برابر خواهد شد. برنامه اصلی رسیدن به تولید ۱۰۰هزار دستگاه خودرو در سال است و تا زمانی که به این هدف دست پیدا کنیم، این برنامه هم زنده است و روی آن کار میشود.
همچنین در حال توسعه هستیم یعنی همزمان با تولید، بحث توسعه را هم انجام میدهیم. اما بحث استراتژیک این است که سهام یک شرکت خودروسازی در خارج کشور که در واقع همکار و شریک ماست تا چه حد میتواند به شرکت ما کمک کند و این موضوع بسیار مهم است.
قطعا این بحث میتواند بسیار مفید باشد و به روابط و شرایطی که ما با شرکت BYD داریم، کمک کند. قطعا اگر شرایط بهتری از نظر اقتصادی داشته باشیم، به این سمت یعنی خرید سهام شرکت BYD حرکت خواهیم کرد. اما درحالحاضر تمام تمرکز ما معطوف به توسعه سایت و افزایش ظرفیت تولیدمان است تا بتوانیم به برنامه ۵ ساله که دستیابی به تولید ۱۰۰هزار دستگاه خودرو در سال است، دست پیدا کنیم. درواقع پیشازهرچیز باید به برنامه افزایش تولید و اشتغالی که مدنظر ماست، دست پیدا کنیم.
آیا افزایش تولید و افزایش ظرفیت شرکت شما، متناسب با نیاز بازار است؟ آیا بازار برای تولید و فروش خودرو کشش دارد که بتوانید برای تولید ۱۰۰هزار دستگاه خودرو در سال سرمایهگذاری کنید؟
قطعا بازار برای خودرویی که با کیفیت بالا و قیمت بسیار مناسب عرضه شود، کشش لازم را خواهد داشت. حتی بازار بیشاز این هم کشش برای فروش دارد. اگر ترندهای فروش بازار را بررسی کنیم، این کشش در بازار کاملا شفاف و نمایان است.
وقتی خودروی کرهای بهعنوان واردات میتواند ۲۵هزار دستگاه در سال فروش داشته باشد، قطعا برندی که تولید داخل و داخلیسازی داشته باشد، با قیمت مناسب و همان کیفیت قطعا میتواند فروش خوبی داشته باشد و شرایط برای آن فراهم است که ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو و بالاتر از آن را در سال به فروش برساند. کمااینکه شرکتهای همکار ما در این حوزه با فروش سالانه ۴۰ تا ۸۰ هزار دستگاه خودرو بسیار خوب فعالیت میکنند.
این افزایش ۱۰۰هزار دستگاهی خودرو دقیقا تا چه زمانی عملیاتی خواهد شد؟
ما یک برنامه ۵ ساله داریم و بعد از ۵ سال به این ظرفیت تولید خواهیم رسید. یعنی سال ۱۴۰۱ ظرفیت تولید کارمانیا، ۱۰۰هزار دستگاه خودرو در سال خواهد بود.
در سال ۹۷ در چه سگمنتهای قیمتی در بازار کار خود را ادامه خواهید داد؟
در سال ۹۷ در چهار سگمنت حضور خواهیم داشت. خودروی سواری F3 که در بازه قیمتی ۵۰ تا ۷۰ میلیونتومان خواهد بود. خودروی S6 که به بازه قیمتی بالاتری صعود کرد و در سگمنت ۱۰۰ تا ۱۳۰میلیونتومان است. S7 در بازه قیمتی بعدی قرار خواهد داشت.
همچنین خودروی تانگ را که سال ۹۷ خواهیم داشت، در سگمنت بیشتر از ۲۰۰ میلیونتومان عرضه میشود. در این ۴سگمنت برای سال آینده فعالیتمان را ادامه خواهیم داد.
یکی از ایراداتی که مشتریان محصولات BYD مطرح میکنند، طراحی نسبتا قدیمی این شرکت است. برای طراحی ظاهری این خودروها چه برنامهریزی وجود دارد؟
درباره خودروی S6 این انتقاد شما وارد است اما بسیاری از مشتریان ما ظاهر و طراحی کلاسیک S6 را میپسندند. با توجه به دو نفری که اخیرا شرکت BYD بهعنوان طراح ارشد از شرکت آئودی استخدام کرده است، کاملا تغییر طراحی را در خودروهای S7، سانگ و تانگ مشاهده میکنیم.
حتی در خودروی F3 جدیدی که در حال عرضه است، این تغییر زبان طراحی BYD را میبینیم و این شرکت یک فلسفه جدیدی را در این بخش عرضه کرده است.
این تغییر طراحی از خودروی سانگ شروع شد و ادامه خواهد داشت. خودروی S7 دارای طراحی بهروز بوده و دلچسب بسیاری از مشتریان است. همچنین خودروی F3 نیز دارای طراحی جدیدی است. این روند تغییر در طراحی ادامه دار خواهد بود.
همانطور که میدانید درحالحاضر بحث خودروهای هیبرید و تعرفه واردات آن در رسانهها بسیار داغ است. ما معتقد هستیم بین خودروی هیبرید، پلاگینهیبرید و خودروی برقی تفاوت وجود دارد و اگر دولت بخواهد تسهیلاتی برای این بخش در نظر بگیرد و تعرفه را کاهش دهد، بهتر است از برقیها شروع کند، بعد پلاگینهیبرید و در نهایت هیبریدها. در این زمینه شما بهعنوان کسی که بهصورت تخصصی در حوزه خودروهای برقی فعالیت دارید، چه دورنمایی را به سیاستگذاران و کسانی که تصمیمگیرنده هستند، ارائه میکنید؟
این دستهبندی خودروهای با انرژی تجدیدپذیر کاملا دست است. متاسفانه در تصمیمگیریهای اخیر بهنوعی این تقسیمبندی لحاظ نشده است. تکلیف خودروهای برقی که کاملا روشن است، هیچگونه سوخت فسیلی مصرف نمیکند و کاملا پاک است.
برخی ایراد میگیرند برقی که قرار است این خودرو را شارژ کند، در جایی گاز را میسوزاند تا الکتریسیته تولید شود. جوابی که ما برای این افراد داریم این است که به هرحال نیروگاه ۲۴ ساعته کار میکند و در طول شب نیروگاه خاموش نمیشود.
معمولا در طول شب یعنی از ۱۲شب تا صبح مصرف برق کاهش پیدا میکند و برق مازاد در شبکه وجود دارد. برای خودروهای عمومی BYD، شب تا صبح میتوانند شارژ شوند و یک روز کامل را پوشش دهند و در مسیر حرکت کنند.
در خودروهای برقی هم به همین روال است. یعنی سیکل به شکلی است که شب میتوان خودرو را شارژ کرد و روز بعد استفاده کرد. درحقیقت بار اضافهای را به شبکه برقرسانی تحمیل نمیکند. البته روی این مساله کارشناسان وزارت نیرو بهتر میتوانند نظر دهند اما به هرحال این تکنولوژی در دنیا به کار گرفته میشود.
قطعا روی این مساله در اروپا بیشتر کار شده است و بهتر از ما این را آنالیز میکنند و دیتا جمعآوری کردهاند. بحث خودروهای پلاگینهیبرید و تفاوت آن با خودروی هیبرید این است که میتوان خودروهای پلاگینهیبرید را با پریز برق شهری (برق تکفاز خانگی) شارژ کرد.
شارژ خودروهای پلاگینهیبرید معمولا برای یک روز جوابگو است و نیازی به استفاده از سوخت فسیلی نیست. بهطور مشخص خودروی تانگ BYD با یک بار شارژ شب تا صبح در منزل، ۸۰کیلومتر حرکت میکند و نیازی به مصرف بنزین نخواهد داشت.
حتی در شتابگیری و سربالایی به هیچوجه نیاز به بنزین ندارد. مگر اینکه خودرو را روی حالت هیبرید قرار دهید. در غیر اینصورت میتوان حالت برقی کامل را برای خودرو انتخاب و بدون نیاز به بنزین حرکت کرد.
در تهران هم فکر نمیکنم کسی بتواند ۸۰کیلومتر در روز پیمایش داشته باشد که نیاز به بنزین داشته باشد. پس خودروهای برقی و پلاگینهیبرید را میتوان بهعنوان خودروی کاملا پاک در نظر گرفت و مصرف سوخت فسیلی آنها را در حالت نرمال صفر بدانیم.
خودروهای هیبرید قابلیت شارژ جداگانه را ندارد و از موتور خودرو بهعنوان ژنراتور استفاده میکند و باتری را شارژ میکند. این خودروها همواره بنزین را استفاده میکنند و چیزی بین ۲۰تا۲۵ درصد در مصرف سوخت صرفهجویی میکنند.
اینها میتوانند تعرفهای بیشتر از خودروهای برقی و پلاگینهیبرید داشته باشند. خودروهای پلاگینهیبرید را در دنیا بهعنوان خودروهای برقی میشناسند و معمولا تعرفهای برابر با خودروهای برقی دارند.
تعرفهای که شما بهعنوان یک کارشناس برای این خودروها در نظر میگیرید، چه میزان است؟ آیا با تعرفه صفردرصد برای خودروهای برقی موافق هستید؟
تعرفه ابعاد بسیار مختلفی دارد و صرفا بحث ورود این خودروها به بازار مطرح نیست. قطعا وقتی در دولت روی بحث تعرفه بحث میشود، ابعاد بسیار مختلفی را برای آن در نظر میگیرند و در تخصص من نیست که بخواهم درباره آن صحبت کنم.
اما دولت باید به سمتی حرکت کند و مشوقهایی را در نظر بگیرد که توان مصرفکننده برای خرید و استفاده از خودروهای برقی و پلاگینهیبرید افزایش یابد.
اگر ما تعرفه بالا و بدون مشوقهای لازم را برای این خودروها در نظر بگیریم، قاعدتا مصرفکننده عادی هیچوقت به سمت خرید این خودروها نمیرود و همچنان بحث آلودگی هوا را خواهیم داشت.
در سبد محصولات شما بحث خودروهای هیبرید، پلاگینهیبرید و برقی چگونه خواهد بود؟ چه خودروهایی در سبد محصولات شما وجود دارند؟ در سبد محصولات شرکت BYD فقط خودروهای برقی و پلاگینهیبرید وجود دارد. ما اصلا محصولات هیبرید در BYD نداریم. فلسفه شرکت BYD این است که هر خودرویی را که از سال ۲۰۱۷ به بعد تولید میکند، در سه مدل بنزینی، پلاگینهیبرید و برقی خواهد بود.
خودروی سانگ در هر سه مدل تولید شده است. خودروی یوآن هم بههمین شکل و در این سه مدل عرضه میشود. BYD خودروی هیبرید تولید نمیکند، درواقع تکنولوژی هیبرید در انتهای مسیر است و در اکثر شرکتها هیبرید با تکنولوژی پلاگینهیبرید جایگزین میشوند.
آیا بهعنوان یک تولیدکننده موافق هستید تعرفه واردات خودروهای هیبرید زیاد است؟
بله تعرفهای که اخیرا در نظر گرفته شده، بالاست. به نظر میرسد نگاهی که قرار بود دولت در حمایت از استفاده از خودروهای هیبرید داشته باشد، درحالحاضر زیر سوال رفته است و دیگر آن حمایت را نمیبینیم.
پس از نگاه یک تولیدکننده هم تعرفه خودروی هیبرید بالاست؟
تعرفه هیبرید میتوانست پایینتر از این میزان باشد تا بهعنوان یک مشوق برای مصرفکننده هم تلقی شود. هرچه مصرفکننده بیشتر به این سمت برود، این موضوع هم به نفع تولیدکننده است و هم به نفع واردکننده.