روز گذشته بخش نخست گفتوگوی غلامرضا رزازی، مدیرعامل شرکت ستارهایران، نماینده خودروهای سواری مرسدسبنز در ایران با روزنامه «دنیایخودرو» منتشر شد و امروز نیز بخش دوم و پایانی این گفتوگو را در ادامه خواهید خواند.
مدیرعامل شرکت ستارهایران در این گفتوگو از شرایط تولید دوباره بنز در ایران و وضعیت سرمایهگذاری این خودروساز آلمانی در کشور باتوجه به تغییراتی که در نظام تعرفهای واردات خودرو انجام شده، وضعیت خدمات پساز فروش محصولات بنز در ایران و اینکه تا پایان سال قرار است کدام محصولات بنز وارد کشور شوند، صحبت کرده است.
[caption id="attachment_211079" align="aligncenter" width="700"]
با توجه به شرایط پیشآمده در زمینه واردات خودرو به کشور، شرکتهای مادر تمایلی به سرمایهگذاری در ایران خواهند داشت؟
این نظام تعرفهای اندکی تقاضای این تیپ خودرو را کاهش میدهد. همیشه در روابط خود با دایملر- کرایسلر بحث مهمی را که از طرف مقابل میشنویم، اقتصادیبودن تولید در ایران است. بهروال گذشته به یک محدوده اقتصادی و توجیهپذیر رسیده بودیم که خطتولید در ایران راهاندازی شود.
درحالحاضر با وضع تعرفههای جدید و افزایش قیمتهایی که در بازار ایجاد خواهد کرد، میزان تقاضا اندکی کاهش پیدا میکند. بنابراین لازم است ارزیابی درستی از میزان تقاضای خودروهای موردنظر باتوجه به تعرفههای جدید داشته باشیم، درصورتیکه این کار توجیه اقتصادی داشته باشد، امیدوار هستیم برای تولید و سرمایهگذاری خودروی سواری نیز دایملر- کرایسلر وارد ایران شود.
پیشتر دایملر- کرایسلر خط تولید در ایران داشت. حال باتوجه به برخی تخفیفها که برای تولید داخل در نظر گرفته شده، آیا امکان تولید خودروهایی را که اکنون با ممنوعیت واردات مواجه شدهاند، وجود دارد؟
پیشتر سریE در ایران تولید میشد و خوشبختانه هم از کیفیت خوبی برخوردار بودند و هم خریداران از کیفیت آن رضایت داشتند. هیچ تفاوتی به لحاظ کیفیت در مقایسه با ماشینهایی که در آلمان تولید میشدند نیز نداشتیم.
قاعدتا باتوجه به اینکه یک دوره طولانی در این زمینه وقفه داشتیم، نیازمند این هستیم خط تولیدمان را بهروز کنیم و احتمالا در برخی زمینهها نیازمند تکمیل تجهیزات و بهروزرسانی هستیم تا خطوط برای تولید آماده شوند.
برای این امر یک کار مهندسی مشترک با دایملر- کرایسلر انجام خواهیم داد و سریعا خط را برای تولید مدلهای مورد تقاضای بازار با تکنولوژی جدید آماده میکنیم.
تجهیز و بهروزرسانی خط نیاز به چه میزان سرمایه دارد؟
هنوز در اینباره عدد و رقم استخراج نشده است چون باید کار مهندسی مشترک با تیم مهندسی بنز انجام شود، ولی فکر میکنیم رقم قابلتوجهی نخواهد بود، چون خط وجود دارد، قابلیت تولید نیز فراهم است، بنابراین تنها نیاز به سرمایهگذاری تکمیلی خواهیم داشت.
آیا این سرمایهگذاری مشترک است یا از سوی ستارهایران انجام خواهد شد؟
درباره مشترکبودن این سرمایهگذاری باید بر اساس اقتصادیبودن این موضوع مذاکره کنیم در غیراین صورت خودمان این کار انجام خواهیم داد.
در مدتیکه سایت ثبتسفارش مسدود بود، ستارهایران متحمل ضرر و زیان شده است؟
درواقع بیشتر فرصتها ازدسترفتهاند و این امر غیراز هزینههایی است که در این ششماه مجموعه شرکت ستارهایران و نمایندگیهای آن در شهرهای مختلف داشتند.
طبیعتا برخی سرمایهگذاریها انجام شده بودند و انتظار بازگشت سرمایه، کسب درآمد و برگشت هزینهها را داشتیم که متاسفانه میسر نشد.
درواقع میتوان گفت فرصتهای بازار ازدست رفتند و ما عملا در ششماهه اخیر نتوانستیم از امکاناتی که ایجاد کردیم، بهرهبرداری کنیم. علاوهبر این هزینههای جاری خودمان را پرداختیم ولی بیشتر از همه این فرصتهای از دسترفته هستند که رقم قابلتوجهی را تشکیل میدهند و میتوان گفت این امر فرصت سودآوری و ایجاد درآمد را هم از شرکت ستارهایران و هم از شرکتهای نماینده سایر برندهای پریمیوم میگیرد.
آیا محصولات جدید که سقف قیمتی را رعایت کنند، سفارشگذاری شدهاند؟
درحال جمعبندی فنی برای آپشنهای محصولات جدید هستیم که طی یک یا دو هفته آینده انجام میشود و سفارشگذاری هم خواهند شد.
نخستین سری سفارشها چه موقع وارد خواهند شد؟
فکر کنم اواخر امسال بتوانیم تعدادی از آنها را وارد کنیم، ولی قطعیشدن آن بستگی به برنامه تولید شریک ما در آلمان دارد، اما فکر کنم در بهار سال آینده واردات محصولات انجام شود.
یکی از اصلیترین موضوعاتی که از دو سال پیش قانونگذاران و متولیان برآن تاکید بسیاری داشتند، بحث خدمات پس از فروش است. در این حوزه جدیدترین اقداماتی که انجام دادید، چیست؟
در زمینه خدمات بعد از فروش، در فاصلهای که عملا با وقفه فروش مواجه بودیم، برگزاری سه دوره آموزشی برای تیمهای تعمیراتی در تعمیرگاه مرکزی و نمایندگیهای شهرستانها بود و پرسنل در زمینه آموزش و تکنولوژی جدید بهروز شدند.
همچنین سختافزارها و نرمافزارهای موردنیاز خودرو را از دایملر خریداری کردیم زیرا سیستمهای قبلی قدیمی بودند و قابلاستفاده نبودند. خوشبختانه اینها خریداری و وارد شدند، همچنین امکان خرید قطعات یدکی را بهصورت مستقیم و در زمان کوتاه از شرکت مادر فراهم کردیم.
خوشبختانه در شرایطی هستیم که از نظر پوشش تامین قطعاتیدکی و ارائه خدمات از لحاظ توان و مهارت نیروی انسانی برخورداریم و امکان ارائه بهترین سرویسها را به مشتریانمان داریم. همچنین برای خودروهای هیبرید هم برنامهریزی کردیم اما در ابتدا باید آمایش و تجهیز انجام شود، این خودروها وارد بازار ایران شدهاند و در آینده نزدیک به آنها سرویس کامل خواهیم داد.
برای توسعه شبکه هم درحال اقدام هستیم، علاوهبر ۱۰نقطهای که نمایندگی داریم، در چهار مرکز استان دیگر هم در حال انتخاب نماینده هستیم که توسعه شبکه خدمات نیز همراه با بهبود کیفیت خدمات انجام شود.
یکی از اصلیترین مسائلی که اکنون در بازار خودرو اعماز تولید یا واردات بهچشم میخورد، بحث رقابت در خدمات پس از فروش و ارائه خدمات نوین است. باتوجه به نوع مشتریانی که این برند دارد، چه خدمت ویژهای را در نظر دارید؟
باتوجه به محدودیت ایجادشده، در حال برنامهریزی برای برخی خدمات جدید در زمینه فروش و خدمات بعد از فروش هستیم که به تدریج اعلام خواهند شد.
همچنین طی ماههای اخیر امکان تامین سوئیچ خودروهای بنز و برنامهریزی سوئیچها توسط نرمافزارهای خودمان را فراهم کردیم که این موضوع کاهش قابلتوجهی در هزینههای شرکت ایجاد کرد و باعث تسریع کارها شد چراکه دیگر نیازی به تامین آنها از آلمان نخواهد بود.
بهبیان دیگر سوئیچها را بهصورت خام دریافت میکنیم و همینجا برنامهریزی کرده و سوئیچ را برای خودروی موردنظرمان تامین میکنیم. در این حالت هم زمان کوتاه میشود و هم هزینه کاهش پیدا میکند.
ضمن اینکه برای خودروهای جدید که با مدل۲۰۱۸ وارد خواهند شد، تامین و سفارشگذاری قطعات را انجام میدهیم تا خودروهای جدید بدون مشکل و با قطعات یدکی همراه باشند.
خودروهایی که تا آخر سال وارد میشوند، چه مدلهایی هستند؟
چهار مدل GLA و CLA را ابتدا و بعد هم A و B را در برنامه داریم.
هنوز تعداد آنها مشخص نیست؟
خیر. برای اینکه بتوانیم آنها را در کوتاهترین زمان ممکن وارد بازار کنیم، با دایملر درحال مذاکره هستیم تا ببینیم چه سهمی را میتواند بهصورت تحویل فوری به ما بدهد.
یعنی در پایان سال دو مدل قطعی از بنز وارد خواهند شد؟
تعداد آنها مشخص نیست ولی فکر میکنم همین دو مدل را تا پایان سال بتوانیم سفارشگذاری کنیم.
همانطور که اشاره شد بنز سابقه همکاری۷۰ساله در ایران دارد. مطالعه تاریخ صنعت ایران نشان میدهد آلمانیها شرکا و همکاران بسیار خوب و مطمئنی برای کشوری مثل ایران بودهاند. پس چرا درحالحاضر با وسواس و سختی وارد ایران میشوند؟ بهعنوانمثال در مذاکرات اخیر فرانسویها بهراحتی قرارداد بستند، ولی برندهای دیگر مثل بنز یا بامو که با محدودیت مواجه شدند یا فولکس که طول کشید تا قراردادش نهایی شود.
البته نخستین شرکتی که بعد از برجام وارد ایران شد، دایملر- کرایسلر بود که در بخش خودروهای تجاری قرارداد امضا کرد. یعنی درواقع اولین شرکت اروپایی دایملر بود که وارد ایران شد و فعالیتش را شروع کرد، یکسال پیش هم برای خودروی سواری قرارداد امضا کرد و امروز آماده همکاری است، بنابراین نمیتوان گفت دیرتر از بقیه اقدام کرده است.
اما درعینحال در روابط خود در حوزههای مختلف برخی ملاحظات و سختگیریهای خاص خود را دارد که مشخصه این برند است. درواقع این برند سعی میکند با کیفیت خوب وارد بازار شود، تحت شرایط خوبی باشد و اعتماد و اعتباری را که جهانی است، حفظ کند و با نادیدهگرفتن بعضی مسائل و مشکلات، خدشهای به اعتبار برند وارد نشود.
این سختگیریها از جهتی برای ما ایجاب میکند تلاش بیشتری کنیم و فعالیتهای گستردهتری داشته باشیم، ولی از طرفی هم دلپذیر است، بهخاطر اینکه این برند باعث افتخار ستارهایران است و سعی میکند خود را با اعتبار و افتخار این برند هماهنگ کند.
همانطور که میدانید بنز اصولا در ایران بهمثابه ضربالمثل است؛ مثلا میگویند فلان چیز مانند بنز کار میکند. چه عوامل و پارامترهایی آن را به اینجا رسانده است؟ درواقع اصلیترین پارامتر چیست؟
فلسفه و سیاستی که این شرکت پیروی میکند، اولویت کیفیت و سلامت کار است، یعنی این شرکت حتی بر تناسب کار هم تاکید دارد؛ اینکه فعالیتش در چارچوب درست انجام شود و از سلامت و اعتبار برخوردار باشد.
بههرحال بنز در زمینه طراحی تکنولوژیها و امکانات جدید مختص به خود، بر این اعتبار افزوده است. میتوان گفت اولویت برای بنز همیشه و در درجه اول کیفیت است تا کمیت و کمیت همیشه در درجه بعدی اهمیت قرار دارد.
این سیاستی است که از ابتدا دنبال شده و امروز هم شعار «بهترین یا هیچ» جزو استراتژیهای اول این شرکت است. درواقع شعاری را که تبلیغ میکند، در همه ارکان فعالیتش نشان میدهد و بر همین اساس مجموعه را مدیریت میکند.
آفتاب این برند غروب نمیکند یعنی در تمام دنیا فعال است. این رسالت سنگین باعث میشود بر اعتبار برند بیشتر از هرچیزی تکیه کند و تا امروز هم موفق بوده و توانسته است این برنامه را محقق کند.
به نظرشما صنعت خودروی ایران به معنای واقعی کلمه چه موقع صاحب برند خواهد شد؟ برای رسیدن به این هدف چه پیشنیازهایی لازم است؟
یک راه این است که صنعتگران داخلی بهواسطه توسعه یا فعالیت در زمینه تحقیقوتوسعه به این روند سرعت دهند. این امر نیازمند سرمایهگذاری است و نیاز به حمایتهایی دارد تا در کشور چنین اتفاقی بیفتد.
راه دوم اینکه برندهای معتبر در داخل ایران تولید را شروع کنند و فکر میکنم مسیری را که ما با دایملر- کرایسلر ازپیش شروع کردیم و تلاش میکنیم ادامه دهیم، میتواند یکی از میانبرهای رسیدن به صنعت خودرو با توانمندی بالا باشد.
یعنی خودروهایی با تکنولوژی روز در داخل کشور با پشتیبانی و حمایت برندهای معتبر خارجی تولید شوند. برای این کار باید سازوکارهای قانونی و مقررات بهگونهای باشند که انگیزه لازم را برای شرکتهایی که میخواهند در ایران فعالیت داشته باشند و آن را توسعه دهند، ایجاد شود.
باید از نظر قوانین و ایجاد انگیزش بهگونه ای رفتار کنیم که آنها از بازار ایران ناامید نشوند ودر کنار آن به تدریج اشتیاق ورود به بازار ایران را برایشان ایجاد کرده و حمایتشان کنیم.
قطعا دایملر- کرایسلر و امثال این شرکتها برای تولید در ایران با برنامههایی ازجمله داخلیسازی بالا متقاعد خواهند شد و به این ترتیب صنعت خودرو در این بخش بومی میشود و با انتقال تکنولوژی، زمینه رشد و توسعهاش فراهم خواهد شد.
نکتهای است که بخواهید اضافه کنید؟
امیدوارم شرایط به سمتی برود که بعد از سپری کردن این مسیر و تنشهای طولانی، برندهای بزرگ و مطرح را برای ورود به بازار ایران مشتاق کرده و آنها را گامبهگام به تولید و سرمایهگذاری در کشور علاقهمند کنیم.
امیدوارم مسیر همکاریها و درهای بازشده بسته نشوند و فضا برای توسعه همکاری با برندهای معتبری مانند مرسدسبنز که از گذشته در ایران هم سابقه بسیار خوبی داشته و هم به بازار ایران علاقه دارد، فراهم شود. زیرا این شرکت، ایران را بازار خوبی میداند و این موضوع میتواند زمینهای باشد که ایران را به هاب منطقهای بنز تبدیل کند.
این فرصت و امکان برای ایران وجود دارد که محصولات بنز در اینجا تولید به کشورهای منطقه فروخته شوند، درواقع روند فعلی برعکس شود یعنی به جای اینکه خودرو از کشورهای دیگر به قیمت بالاتر با چند دست گشتن به ایران برسد، این مسیر معکوس طی شود.
این موضوع آرزوی غیرممکنی نیست و امکانپذیر است. البته اگر در سیاستگذاریها و استراتژیهایمان این موارد را رعایت کنیم، این امکان به لحاظ صنعت و اعتبار ایران و همچنین ارتباطش با کشورهای منطقه، امکانپذیر است.