به گزارش « اخبار خودرو » ، مراسم آغاز طرح نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی بار و مسافر شهری کشور روز گذشته در محل وزارت کشور با حضور وزیر کشور، رئیس مدیریت بحران، جمعی از خودروسازان و جمعی از عوامل بانکهای عامل برگزار شد.
این مراسم در ادامه مصاحبه تلویزیونی رئیس جمهور و همایش طرحهای نوسازی ناوگان حمل و نقل جاده ای کشور برپا شد که حسن روحانی در آن، بر نوسازی سالانه ۷۰هزار خودروی سنگین فرسوده تاکید کرد. حالا بعد از گذشت حدود یکماه از آن همایش، وزیر کشور، خودروسازان و برخی مدیران مرتبط گرد هم آمدند تا نخستین اقدامات را در مسیر نوسازی ناوگان فرسوده باری و مسافری کشور انجام دهند. اما بنا بر سخنان معاون وزیر کشور، برای فاز اول این طرح که طی سال آینده انجام خواهد شد، تاکنون نوسازی ۲۱هزار خودروی باری قطعی شده است و تا هدف گذاری ۷۰هزار دستگاهی برای هر سال، ۵۰هزار دستگاه فاصله وجود دارد.
[caption id="attachment_211887" align="aligncenter" width="660"]
همکاری خودروسازان؛ پیشنیاز نوسازی ناوگان
عبدالرضا رحمانیفضلی در مراسم آغاز طرح نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی بار و مسافر شهری کشور که صبح روز گذشته در محل وزارت کشور برگزار شد، با بیان اینکه رئیس جمهور با عنایت ویژه ای این موضوع و نوسازی ناوگان امور شهری را شخصا پیگیری میکند، اظهار کرد: منابع این امر کاملا مشخص است و بخشی از آن توسط وزارت نفت و از محل صرفه جویی سوخت و بخش دیگر نیز توسط بانکها و خودروسازان تامین میشود که حرکت بزرگی است.
وزیر کشور شهرداریها را دچار اشکالات ساختاری و عملکردی دانست و گفت: از نظر نیروی انسانی شهرداریها حدود چهار برابر ظرفیت مورد نیاز نیرو دارند. یعنی حدود ۸۰درصد منابع شهرداریها باید صرف پرداخت حقوق شود که این امر مصلحت نیست.
وی ادامه داد: خودروسازان باید همت کرده و این موضوعات را به نحو احسن پیگیری کنند که بتوانیم تولید را در داخل با مشارکت بخش خارجی تقویت کنیم زیرا این بازار، بازار بزرگی است و میتوان با آنها وارد مذاکره شد تا بخشی از بازار را در صادرات تولید به دست آوریم.
نوسازی ۲۱ هزار خودروی باری در سال آینده
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور نیز در این مراسم، حمل ونقل را یکی از مهمترین زیربناهای توسعه در هر کشوری دانست و نقش آن را در توسعه و زیست شهری، کلیدی برشمرد.
محمدعلی افشانی اظهار کرد: در سال جدید رئیس جمهور حمل و نقل عمومی و نوسازی ناوگان حمل و نقل را به عنوان یکی از مهمترین برنامه های خود اعلام کرد و از موضوع حمل و نقل عمومی حمایت جدی خواهند داشت.
وی در ادامه گفت: بهبود ناوگان حمل و نقل عمومی کشور بنا به دستور وزیر کشور به یکی از اولویتهای مهم وزارت کشور تبدیل شده و این بهبود در دو بخش حمل و نقل بار و مسافر است. همچنین هر دو برنامه در دستور کار وزارت کشور است و تعدادی اتوبوس با مشارکت بانکها و خودروسازان آماده تحویل به شهرداریها خواهد شد.
در حقیقت از امروز تا پایان سال، ۲۸۶اتوبوس تحویل داده خواهد شد و امروز نیز ۱۴۴اتوبوس و ۶۸مینیبوس آماده تحویل است و تلاش ما بر این است که سال جاری قدمهای مهمی در این حوزه برداریم.
افشانی در ادامه این مراسم از برنامهریزیهای انجامشده به منظور تحویل ۲۱هزار خودروی باری طی سال آینده خبر داد و گفت: در این طرح تسهیلات بانکی و مابهالتفاوت نرخ بهره پرداخت شده و قراردادهای بانکی نیز امضا شدهاند.
فرسودگی ۵۰درصدی ناوگان تهران
در همین حال، مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی شهر تهران آمار جدیدی از وضعیت اتوبوسهای موجود در ناوگان اتوبوسرانی کشور اعلام کرد و از فرسودگی ۵۰درصد اتوبوسهای تهران خبر داد.
پیمان سنندجی گفت: این اتوبوسها بالای ۸ سال عمر کردهاند و دولت نیز از سال ۸۹ تاکنون هیچ اتوبوسی برای شرکت واحد خریداری نکرده و تسهیلاتی نیز در این خصوص به شرکت واحد اختصاص داده نشده است. سنندجی معتقد است با توجه به لیست بلند نیازهای حمل و نقل عمومی و سهم اندک آن از جابه جاییهای روزانه به نظر میرسد دولت باید بخشنده تر از گذشته به دنبال پرداخت سهم خود از توسعه حمل و نقل عمومی باشد.
وی فرسودگی را مهمترین چالش ناوگان اتوبوسرانی دانست و گفت: درحالحاضر شرکت واحد اتوبوسرانی با متوسط عمر بیشاز ۹سال دارای یکی از فرسوده ترین ناوگانها در طول تاریخ خدمات رسانی است.
در این سالها دولت اتوبوسی خریداری نکرده و هر سال تعدادی از اتوبوسها نیز بهدلیل فرسودگی بیش از حد از رده خارج و اسقاط شدهاند. ناوگان مینیبوس رانی نیز به دلیل فرسودگی و تامین نشدن منابع مورد نیاز جهت نوسازی با همکاری سازمان تاکسیرانی اقدام به اسقاط مینیبوسها کرد و مینیبوسهای فرسوده را با تاکسی نو جایگزین کرد.
اکنون تعداد ۱۱۹دستگاه ناوگان مینی بوس باقیمانده نیز در نوبت نوسازی یا تعویض با تاکسی قرار دارند. مهمترین چالش این حوزه نامتناسب بودن گسترش شبکه خطوط با توسعه مناطق شهر تهران مانند پهنه غرب است.
نیاز ۲۵۰۰ دستگاهی تهران به اتوبوس
به گفته پیمان سنندجی، مطابق برنامه ۵ساله دوم شهرداری تهران، تعداد اتوبوسهای پایتخت باید تا اواخر سال آتی (۱۳۹۷) به ۹۰۰۰ دستگاه برسد و همچنین اتوبوسهای برقی این شرکت نیز تا ۴۰۰ دستگاه ارتقا و افزایش یابد.
وی در این زمینه گفت: تا پایان آبان سال جاری، ۵۴ اتوبوس زیر یک سال به ناوگان اضافه شده و ۶۰۲ اتوبوس هم در فاصله سنی یک تا ۵سال قرار دارند. هزار و ۱۰۹ اتوبوس در سن ۶ تا ۸ سال، هزارو۸۳۲ دستگاه بین ۹ تا ۱۰ سال و دو هزار و ۵۵۷ دستگاه اتوبوس هم بالای ۱۰ سال عمر دارند.
همچنین براساس سند تحویل و تحول شهرداری تهران، تعداد اتوبوسهای شهرداری تهران از سال ۹۳ که ششهزارو۴۲۳ دستگاه بوده در سال ۹۶ به ششهزارو ۱۵۴دستگاه رسیده است.
سنندجی در ادامه افزود: تاکنون مجموعا ۹۴دستگاه اتوبوس توسط بخش خصوصی به ناوگان اتوبوسرانی تهران افزوده شده که ۵۰ دستگاه آن در سال ۹۵ خریداری و ۳۴دستگاه آن نیز در همین سال مورد بهره برداری قرار گرفته است. وی گفت: در حال حاضر حدود ۶هزارو۳۰۰دستگاه اتوبوس در ناوگان اتوبوسرانی شهر تهران فعالیت دارد.