خصوصیسازی در کشور ما دغدغهای است که بهرغم تاکید مقام معظم رهبری بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی، همچنان در زمینه خودرو راه بهجایی نبرده است. این درحالی است که کارشناسان معتقدند خصوصی شدن خودروسازی کشور باعث رشد کیفی آن میشود و باتوجهبه رقابتی شدن مزایای خودرو در برابر قیمت آن منجربه بالارفتن بهرهوری و کیفیت در زمینه خودروهای ساخت داخل خواهد شد.
درواقع خصوصیسازی زمینه رفع مسائل و انتقادات وارد به خودروهای تولیدی در کشور را فراهم خواهد کرد. باوجوداینکه دستوراتی در این زمینه داده شده و مقامات دولتی گاها درباره التزام و تاکید دولت بر واگذاری شرکتهای خودروسازی به خصوصیها صحبت کردهاند، شاهد حرکت قابلتوجهی در این زمینه نبودهایم.
[caption id="attachment_209594" align="aligncenter" width="700"]
به گزارش « اخبار خودرو » ، در همین زمینه مدتی پیش وزیر صنعت، معدن وتجارت در اظهارنظری گفته بود: «هیچگونه چالشی مقابل خصوصی سازی شرکتهای خودروسازی وجود ندارد و این کار باید بهتدریج صورت بگیرد؛ درحال حاضر هم به بورس پیشنهاداتی داده شده است.»
محمد شریعتمداری افزوده بود: «بخش قانونی خصوصی شده و در میز هیات مدیره ایران خودرو صندلی دارد و طبیعی است این مسیر ادامه پیدا کند. آن بخش دولتی صرف که سهام شرکت سازمان نوسازی و توسعه صنعتی کشور است، کمتر از ۱۵ درصد سهم دارد.»
عدم پیگیری دستور دوساله رئیسجمهور
در همین حال رئیس سازمان خصوصیسازی ضمن انتقاد از کیفیت پایین خودروهای داخلی اعلام کرد: «رئیسجمهور ۲ سال قبل در جلسهای دستور خصوصی سازی واقعی دو خودرو ساز بزرگ را صادر کرد.»
میرعلی اشرف عبداللهپوری حسینی با بیان اینکه خصوصیشدن خودروسازیها یک ضرورت است، گفت: «من دوسال قبل در جلسه ستاد اقتصادی که با حضور آقایان نوبخت، جهانگیری و نهاوندیان و به ریاست رئیسجمهور، حسن روحانی برگزار شد، به رئیسجمهور گفتم دولت حدود ۲۰درصد از سهام ایرانخودرو و سایپا را در اختیار دارد ولی عملا این دو شرکت دولتی هستند و این خصوصیسازی نیست.»
وی افزود: «در آن جلسه رئیسجمهور دستور داد همان سهم حدود ۲۰درصدی که متعلق به دولت است، فروخته شود تا سهم دولت به صفر برسد.»
رئیس سازمان خصوصیسازی با بیان اینکه دستور رئیسجمهور در هیاتدولت باید به تصویب برسد تا عملیاتی شود، گفت: «حدود دو سال است منتظریم این دستور به هیاتدولت برسد تا تصویب شود.»
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با انتقاد از کیفیت پایین خودروهای تولید داخل گفت: «بهرغم اینکه باید از تولید داخل حمایت کرد، باید بگویم از وضعیت بد خودروهای داخلی خجالت میکشم.»
دولت قاطعانه تر برخورد کند
یک کارشناس خودرو در این زمینه به «دنیای خودرو» گفت: «باید پرسید چرا با وجود دستور رئیسجمهور این کار صورت نمیگیرد؟»
[caption id="attachment_212115" align="alignleft" width="250"]
آلبرت بغزیان بیان کرد: «رئیسجمهور دستوری در این زمینه میدهند و دوباره بعداز مدتی آن دستور تکرار میشود. شاید ایشان تحمل میکنند اما باید در این زمینه قاطعتر عمل کنند، مخصوصا درباره شرکتهایی که دولت میخواهد آنها را واگذار کند تا سبکتر شود.»
وی درباره ملاحظات واگذاری گفت: «بحث قیمتگذاری مطرح است که باید حتما منصفانه باشد. ما حتی موارد حادتری داریم که باید اصلاح ساختار شوند تا قابلیت عرضه داشته باشند. اینکه شرکتهای پربازده را واگذار کنیم تا بقیه این فرصت را برای فروش نداشته باشند هم یک مساله است. در نتیجه بهتر است واگذاریها اولویتبندی شوند.»
بغزیان عنوان کرد: «حتی اگر بعضی مدیران در برابر واگذاری مقاومت کنند، طبیعی است.»
وی با بیان اینکه ممکن است حتی همکاری شرکتهای خودرویی با دولت برای واگذاری کند باشد، اظهار کرد: «دولت باید با قاطعیت برخورد کند و اگر شرکتها همکاری نمیکنند، مدیر مجموعه را عوض کند. درصورت تصویب خصوصیسازی در هیاتدولت، پیگیری موضوع، هیچ فرمول خاصی ندارد و نیازی هم به کار پیچیدهای نیست تنها لازم است اگر مدیری همکاری نمیکند عوض شود.»