به گزارش اخبار خودرو ، سازمان گمرک را میتوان هم مبدأ و هم مقصدی برای فعالیتهای تجاری دانست. علاوهبر این، قوانین جامع و بخشنامههای درونسازمانی گمرک در وحدترویه امر وارداتوصادرات بسیار تاثیرگذار هستند. درهمینراستا، گمرک ایران با تاسیس سامانه هوشمند امورگمرکی و ایجاد فهرست به یاری واردکنندگان آمد تا در زمان تهیه کالا در کشورهای خارجی از میانگین نرخ کالا و تعرفه گمرکی که به آن کالا تعلق میگیرد، مطلع شوند.
این سامانه هوشمند امورگمرکی با بهرهگیری از آخرین تکنولوژیهای عرصه فناوری اطلاعات و مشاورههای فنی کارشناسان خبره گمرکی طراحی و تولید شده است.
سامانه هوشمند امورگمرکی در کنار سامانههای هوشمند ترانزیت، توزین، کنترل دسترسی، انبار و حواله بارگیری میتواند بهطور کامل فرآیند ورود و خروج کالا را پوشش دهد. دوراظهاری، سرویس ارزیابی، توزین، انبار و درِ خروج ازجمله قسمتهای موجود در سامانه هوشمند جامع امورگمرکی هستند. این فرآیند از ترانزیت درونگمرکی و ایجاد هزینه باربری نیز کاسته است.
در ادامه گفتوگو با علیرضادشتانی، رئیس گمرک بندرعباس که بخش نخست آن در روز دوشنبه منتشر شد، به بررسی تاثیرات راهاندازی سامانه هوشمند گمرکی در تسهیل امور واردکنندگان و تدابیر گمرک برای جلوگیری از تخلفات در اظهارنامههای واردکنندگان پرداختهایم.
[caption id="attachment_210278" align="aligncenter" width="640"]
برای جلوگیری از تخلف در اظهارنامههای واردکنندگان و نیز جلوگیری از قاچاق در استانهای مرزی کشور چه پیشنهاد یا برنامهای دارید؟
در ابتدا استفاده از تجهیزات ایکسری در خدمت گرفته شده است. این تجهیزات میتواند در مدت 59 ثانیه یک خودروی کانتینربر را بررسی و در مدت 2دقیقه محتویات خودرو و کانتینر آن را تحلیل کند.
همه مسئولان میدانند هم واردات غیرقانونی و هم قاچاق هر کالایی، ریشه در نبود شغل ثابت در مناطق مرزی دارد که این افراد را به بزهکاری میکشاند. اما در صورت ایجاد کارخانههای تولیدی مشابه استانهای همجوار که در صنعت مونتاژ خودرو فعال هستند، میتوانیم بخش عمدهای از این فرآیند را کنترل کنیم.
سرمایهگذاری در این استان همیشه مورد استقبال مسئولان استانی بوده و باید برای حضور شرکتها و افرادی که تمایل به فعالیت در سطح استان دارند، سبد حمایتی در نظر گرفته شود.
ترانزیت داخلی هزینه سربار در سازمان گمرک بوده، برای کاهش این هزینه چه برنامهای در این سازمان تنظیم شده است؟
ترانزیت داخلی ناشیاز یکسری اتفاقات هستند که در رأس آن نبود کارشناس ارزیاب کالا در گمرکهاست. خوشبختانه در استان هرمزگان باتوجه به اهمیت این استان درخصوص میزان حجم مبادلات و جذب کارشناسان از هدررفت سرمایه دراینخصوص جلوگیری بهعمل آمده است.
میتوان با اشاره به آمار مقایسهای در مدت مشابه سالهای گذشته این امر را بررسی کرد. در سال 1394 بهمیزان 546هزار تن جابهجایی ثبت شده است اما در سال 1395 به میزان 511هزارتن کاهش جابهجایی داشتهایم و این کاهش مثبت تلقی میشود.
در ترانزیت خارجی اگر کاهش حجم جابهجایی داشته باشیم، تعبیر آن منفی قلمداد شده و در جابهجایی داخلی این کاهش بهعلت جلوگیری از هدررفت سرمایه و زمان مثبت تلقی میشود.
باتوجه به شعار سال جاری درخصوص حمایت از کالای ایرانی، آیا در گمرکات سطح استان هرمزگان با کاهش واردات یا افزایش صادرات روبهرو بودهایم؟رجوعبه ارقام و مقایسه آماری در مدت مشابه دو سال اخیر از ثبات در گمرکات و تجارت خارجی حکایت میکند و نشاندهنده کاهش واردات نیست اما مطابق ماهیت شعار امسال که حمایت از خرید کالاهای داخلی و ایرانی است، کاهش چشمگیری را در واردات کالاهای مصرفی و غیرضروری در سطح گمرکات استان مشاهده میکنیم.
سهم سازمان گمرک استان هرمزگان در تجارت خارجی کشور چقدر است؟
سهم استان هرمزگان در کشور باید باتوجه به زیرساختهای آن مورد بررسی قرار گیرد. این استان با پنج ادارهکل، سهفرودگاه و 19دفترخانه گمرکی خدمات خود را ارائه میدهد و میزان 54درصد از حجم تجارت خارجی کل کشور در این استان متمرکز بوده که به تفکیک درصدی، بالاترین حجم با نرخ 43درصد از کل سهم استان، سهم گمرک شهیدرجایی است.
گمرک شهید باهنر نیز 2درصد از حجم تجارت کل استان را دربرمیگیرد. دیگر دفاتر گمرکی، هرکدام کمتر از 2درصد در تجارت گمرکی استان هرمزگان سهم دارند.
مطابق آمار در سال گذشته به میزان 4هزارمیلیارد افزایش درآمد در سطح گمرکهای استان رقم خورده است. شما این افزایش درآمد را ناشیاز چه برنامهای در سازمان گمرک میدانید؟
به نکته بسیار مهمی اشاره کردید. طراحی سامانه الکترونیکی TSC در گمرکات کشور کمک کرد به ارزش نزدیکبه واقعیت یا بهارزش واقعی کالاها دست پیدا کنیم و همچنین اقدامات وازرت خارجه درخصوص توافق بینالمللی برجام بسیاری از راههای ارتباطی ما با دیگر سازمانهای گمرکی در اقصینقاط دنیا را برقرار کرد.
بسیاری از کشورهایی که رابطه تجاری و الکترونیکی با ما برقرار نمیکردند و حتی جواب نامههای ما را نمیدادند، حالا ارتباط موثری با آنها برقرار شده است.
نتیجه آن ارتباطات هم رسیدن به قیمت واقعی کالاها و کارشناسی غیرسلیقهای در مبادی گمرکی کشور است. استان هرمزگان باتوجه به سهم بالا در حجم تجاری کشور، این میزان رشد درآمدی را مشهودتر در آمار نشان داده است.