به گزارش «اخبار خودرو»، طبق بند پنج بخشنامه ارزی که 16 مرداد ماه جاری منتشر شد، واردکنندگانی که با ارز دولتی اقدام به واردات کردهاند، برای ترخیص کالاهای خود از گمرک باید با مراجعه به سازمان حمایت، مابهالتفاوت نرخ دلار 4200تومانی و 9هزار تومانی را بپردازند تا سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان اجازه ترخیص این کالا از گمرک را صادر کند.
اگرچه سازمان حمایت در پاسخ به مراجعهکنندگان اعلام میکند که هنوز آییننامه اجرایی این بخشنامه تدوین نشده است، اما قطعهسازانی که محمولههای ترخیص شده بعضی از آنها طی روزهای اخیر به گمرک بازگردانده شده، میگویند این قانون نباید عطفبهماسبق شود و اساسا نقدینگی کافی نیز برای پرداخت این مابهالتفاوت وجود ندارد.
این موضوع سبب شد تا تعدادی از قطعهسازان طی دو روز گذشته جلساتی را با وزیر اقتصاد، وزیر صنعت، معدن و تجارت و تعدادی از وزیران مرتبط دیگر برگزار کرده و ضمن توضیح درباره منطقی نبودن اجرای این بخشنامه، در صدد تغییر این شرایط برآیند. لازم به ذکر است اهمیت و حساسیت این موضوع به حدی است که اعضای هیاتمدیره انجمن سازندگان قطعات و مجموعههای خودرو ایران و اعضای هیاتمدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودرو کشور را یکجا در مقابل وزیر نشاند.
جلسه با وزرا در دو روز متوالی
دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعههای خودرو ایران در گفتوگو با «دنیای خودرو» در رابطه با جلسه اخیر قطعهسازان با وزیر اقتصاد، گفت: «نمایندگان انجمن قطعهسازان ایران شاپور سمیعی، نایبرئیس انجمن و من بهعنوان دبیر انجمن در دیدار با مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد حضور داشتیم. همچنین محمدرضا نجفیمنش و آرش محبینژاد نیز بهعنوان رئیس و دبیر انجمن صنایع همگن قطعهسازی کشور در این جلسه بودند. در این دیدار محسن صالحینیا و اصغر خسروشاهی نیز بهعنوان معاون و مشاور خودرویی وزیر صنعت، معدن و تجارت حضور یافتند.»
مازیار بیگلو با اشاره به اینکه محور بحثهای مطرح شده در این جلسه مربوط به بحث پرداخت مابهالتفاوت ارز برای ترخیص کالا از گمرک بود، تاکید کرد: «قطعهسازان به هیچ عنوان پرداخت این مابهالتفاوت را قبول نخواهند کرد. چون معامله از قبل انجام شده و ثمن معامله نیز پرداخت شده است. به این ترتیب به نظر ما پرداخت این مابهالتفاوت خلاف قانون، عرف و شرع است.»
وی با بیان اینکه در این رابطه مواردی برای وزیر اقتصاد توضیح داده شد، اظهار کرد: «ابهاماتی در بند پنج این بخشنامه وجود دارد که خود وزیر اقتصاد اذعان داشتند در زمان نوشتن این بخشنامه، منظور از نوشتن بند پنجم، برداشتی که در حال حاضر از آن ایجاد شده است، نبود. اما بههرحال ادامه جلسه به صبح روز سهشنبه (روز گذشته) موکول شد.»
بیگلو در ادامه ضمن توضیح این مطلب که جلسه دوم در دفتر محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت برگزار شد، افزود: «در این جلسه وزیر نفت، وزیر بهداشت و رئیس بانک مرکزی حضور داشتند که با حضور آنها موضوع بار دیگر مطرح شد. به این ترتیب ما در حال اخذ مجوزی هستیم که براساس آن ماشینآلات، قطعات یدکی ماشینآلات و مواداولیه موردنیاز بخش تولید که در گمرک هستند و تامین ارزی آنها از پیش انجام شده، با همان ماخذ ارز 4200تومانی ترخیص شوند و کالاهایی که از این به بعد وارد میشوند با همان نرخ ارز در بازار ثانویه از گمرک ترخیص بشوند.»
دبیر انجمن قطعهسازان خودرو در پاسخ به این سوال که آیا این احتمال وجود دارد که با پرداخت قسطی این مابهالتفاوت موافقت شود یا خیر، تصریح کرد: «تاکید سازمان حمایت، اخذ این مابهالتفاوت است. اما نظر ما این است که اساسا نباید مابهالتفاوتی پرداخته شود. به همان دلیلی که اشاره شد که این معامله پیش از این انجام شده است و اگر ما تابهحال نتوانستیم این کالاها را از گمرک خارج کنیم، به دلیل مشکلات و ابهامات موجود در آییننامهها و قوانین جدید در این بخش بوده است. در غیر اینصورت خیلی زودتر از اینها اجناس را از گمرک ترخیص میکردیم.»
وی با تاکید بر اینکه بهتر است بحث پرداخت قسطی مطرح نشود چون ما نه میتوانیم و نه میخواهیم مابهالتفاوت را بپردازیم، گفت: «بنابراین استفاده از روش تقسیط نیز فرقی به حال قطعهساز نخواهد داشت.»
آهی که در بساط قطعهسازان نیست
همکاری و همراهی وزارت صنعت، معدن و تجارت با قطعهسازان موضوعی بود که دبیر انجمن قطعهسازان خودرو ایران در آخرین نشست خبری این انجمن با اصحاب رسانه بر آن تاکید کرد. وی با اشاره به اینکه با وجود همراهی وزارتخانه، وزیر مستاصل مانده است، توضیح داد که همه مشکلات یا به گمرک، یا به شورای رقابت یا به بانک مرکزی ختم می شود. در حالی که اینبار مشکل جدی مربوط به سازمان حمایت به عنوان یکی از سازمانهای زیرمجموعه وزارت صمت بر میگردد. مازیار بیگلو در توضیح این اظهار نظر خود با اشاره به اینکه قطعهسازان حتی با سازمان توسعه تجارت جهانی نیز در حوزه انجام ثبتسفارشها مشکلی نداشتهاند، گفت: «تنها مشکل ما با سازمان توسعه تجارت در زمینه ثبتسفارشها، تعریف نشدن ماخذ ارز بود که این هم به سازمان توسعه تجارت ارتباطی نداشت. اما سازمان حمایت به تازگی این موضوع را ایجاد کرده است و این بحث پرداخت مابهالتفاوت ارز، چند روز است مطرح شده و پیش از این چنین قراری وجود نداشت.»
وی با تاکید بر اینکه بعد از انتشار بسته جدید ارزی دولت، چند روز طول کشید تا موضوع سازمان حمایت مطرح شود، گفت: «اگر همان روز اول به قطعهساز اعلام میشد باید معاملات با ارز 8 یا 9هزارتومانی انجام شود، آن زمان با توجه به وسع مالی خود تصمیم میگرفتیم اصلا کالا وارد کنیم یا خیر. اما امروز نه این پول وجود دارد و نه ما میتوانیم آن را پرداخت کنیم.»
دبیر انجمن قطعهسازان با بیان اینکه قطعهسازی که برای تامین هزینه یومیه خود مشکل دارد، چگونه میتواند چنین پولی را بپردازد، اظهار کرد: «این قراردادهای قطعهسازان ثابت مانده و قیمتها تغییر نکرده است. آهی در بساط تولیدکنندگان نمانده است.»
به گفته وی در نتیجه این جلسات، پیشنویسی تهیه شده است که امروز (چهارشنبه) در جلسه هیات دولت مطرح میشود و امیدواریم مصوب شود تا بتوانیم کالای موجود در گمرکات را ترخیص کنیم.