به گزارش «اخبار خودرو»، کمبود تایرهای بایاس باری در کشور در حالی این گروه محصول را به این رقم برای هر جفت رسانده که براساس قیمت تعیینشده توسط سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، تایرسازان داخلی باید هر جفت از این محصول را با قیمت یکمیلیونو800هزارتومان برای هر جفت به فروش برسانند. رقمی که با احتساب سود عمدهفروشی و خردهفروشی آن نباید از دومیلیونو100هزار تومان برای هر جفت تجاوز کند.
حال اما تایرهای 12-24 یکی از شرکتها با قیمت هر جفت 3میلیونو300هزار تومان و شرکتی دیگر با قیمت هر جفت 3میلیونو600هزارتومان بهفروش میرسند. نکته جالبتوجه اما باندهای سازمانیافتهای است که با ایجاد فساد درشبکه توزیع تایر باعث افزایش بیسابقه قیمتها شدهاند تاجاییکه محمدرضا گنجی، رئیس انجمن صنعت تایر ایران هرگونه افزایش قیمت و کاهش عرضه از سوی کارخانههای تولید تایر را رد میکند و میگوید: نبود نظارتهای لازم بر بازار فروش تایر باعث شده است سودجویان قیمت این کالا را برای مصرفکننده نهایی افزایش دهند و تایرسازان نقشی در افزایش قیمتها ندارند.
بررسیهای خبرنگار «دنیایخودرو» در صنعت و بازار تایرهای سنگین حکایت از نفوذ باندهای سودجو در نحوه مدیریت برخی کارخانههای تایرسازی دارد. این کارخانهها بهدلیل ارتباط نزدیک مدیران کارخانه و دلالهای بازار، محصول نهایی را بهبهانه تامین مواداولیه تولید تایر توسط این افراد، بهصورت انحصاری در اختیارشان قرار میدهند تا درنهایت مافیای تایرهای سنگین در ایران بتوانند محصولات بایاس باری را با قیمتهای نجومی بهدست رانندههای کامیون برسانند. از نکات جالبتوجه درمورد یکی از این کارخانهها که زیرنظر یکی از بانکهای دولتی اداره میشود، زیانده بودن آن است که دلیلی بهجز نفوذ دلالان تایرهای سنگین و سودجویی این افراد ندارد. البته مسئولان کارخانه، مجموعه تحتمدیریت خود را سودده معرفی میکنند اما هرگز به این ابهام پاسخ ندادهاند چرا بهرغم به سود رسیدن این مجموعه، خود اقدام به خرید و تامین مواد اولیه مورد نیاز نمیکنند و پای افراد سودجو را به شبکه فروش باز کردهاند؟
نفوذ افراد سودجو در مدیریت این کارخانه کار را بهجایی رسانده است که مدیران این واحد تولیدی بهرغم فروش این کارخانه به بخش خصوصی در قالب یکمزایده کاملا قانونی، حاضر به تحویل آن به خریدار نیستند و برای واگذاری آن مقاومت میکنند.
در این شرایط که رئیس انجمن تولیدکنندگان صنعت تایر، افزایش قیمت را دلیلی غیر از کاهش تولید و عرضه آن توسط کارخانههای تایرسازی اعلام میکند اما مشخص نیست چرا بهرغم آگاهی مسئولان بهوجود تخلف در این شرکتها هیچ اقدامی برای مقابله با افراد سودجو در بازار تایر صورت نگرفته است؟
از دیگر نکات جالبتوجه در بازار تایرهای بایاس باری اختلاف قیمت یکمیلیونتومانی بین یک جفت تایر ایرانی بدونتیوپونوار با یک جفت تایر خارجی همراه باتیوپونوار است.البته ورود این دسته از تایرهای بهدلیل خودکفایی کشور در تولید سالهاست که ممنوع شده اما همین تفاوت قیمت و عرضه تایرهای داخلی با قیمتی به مراتب گرانتر از نمونههای وارداتی از وجود دستهای پنهانی حکایت دارند که به دور از چشمان نهادهای نظارتی و امنیتی به تاختوتاز در این بازار میپردازند.