به گزارش «اخبار خودرو»، بر اساس تصمیمی که کمیته بازرگانی ستاد تنظیم بازار، در 6بهمنماه امسال با حضور رضارحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت گرفته است، مقرر شده در راستای مدیریت بهتر ارزی نسبت به تعیین فهرست تعرفههایی که میتوانند از ارز خارج از نیما (ارز صادراتی) استفاده کنند، اقدام شود. بر این اساس، مواد اولیه تولید برای واردات همچنان ارز نیمایی دریافت خواهند کرد، اما قطعات CKD خودرو باید از ارز حاصل از صادرات برای واردات استفاده کنند.
این در حالی است که تا قبل از این تصمیم کارگروه تنظیم بازار، خودروسازان برای واردت قطعات CKD از ارز نیمایی استفاده میکردند که حدود 9هزارتومان برای هر دلار محاسبه میشد، اما ارز حاصل از صادرات در واقع همان ارز در بازار است که درحالحاضر متغیر بوده، اما میانگین آن طی مدت اخیر در محدوده 12 تا 13هزارتومان بوده است.
افزایش قیمت تمامشده چینیها و فرانسویها
در چنین اوضاعی، به غیر از خودروهای پرتیراژ داخلی که برای آنها واردات قطعات در قالب CKD انجام نمیشود، برای سایر خودروهای داخلی ازجمله فرانسویهای کمتر داخلیسازیشده و برای تمام خودروهای چینی، قطعات بهصورت CKD وارد میشود و این افزایش نرخ ارز میتواند دوباره قیمت آنها را با افزایش روبهرو سازد.
از سوی دیگر، این تصمیم ستاد تنظیم بازار میتواند موجبات این امر را فراهم کند که خودروسازان در تحویل خودروهای معوق خود تاخیر بیشتری داشته باشند که مشکلات بیشتری را در پی خواهد داشت. حال باید دید واکنش خودروسازان به این تصمیم چه خواهد بود.
چالش جدیدی برای خودروسازان
در سال جاری دو خودروساز بزرگ کشور با زیان بیش از 10هزارمیلیارد تومانی مواجه بودهاند. این در حالی است که خودروسازان بخش خصوصی نیز وضع بهتری نسبتا به آنها ندارند. همچنین کاهش حدود 40درصدی تولید خودرو در سال جاری، یکی از نگرانیهایی است که مسئولان وزارت صمت بارها ابراز کردند.
حال با این تصمیم بهطور قطع روند تولید خودرو در شرکتها با افت مواجه میشود که این امر میتواند مشکلاتی ازجمله تاخیر در تحویل خودروهای ثبتنامی را در پی داشته باشد. باید به این نکته اشاره کرد که تغییر نرخ ارز واردات قطعات خودروسازان برای تولید برخی از محصولات آنها در شرایط فعلی، میتواند وضعیت این صنعت را که این روزها در شرایط عادی قرار دارد، با تلاطم بیشتری مواجه کند.