ترخیص خودروهای مانده در گمرک

دومین علت عدم‌ترخیص خودروهای باقی‌مانده در گمرک است. شاید این موضوع از لحاظ روانی بر مشتریان بازار تاثیر بگذارد. اما فعالان بخش واردات‌، نمایشگاه‌ها و واردکنندگان به‌خوبی می‌دانند در صورت ترخیص این خودروها، قیمت‌ها کاهش نخواهند یافت

به گزارش «اخبار خودرو»، این روزها با شروع‌ موج جدید تغییر قیمت خودروهای وارداتی، بحث بر سر دلایل این موضوع داغ است. ممنوعیت واردات خودرو از یک طرف و عدم ترخیص خودروهای باقی‌مانده در گمرک از طرف دیگر، همچنین افزایش قیمت ارز، باعث تغییر قیمت‌ خودروهای وارداتی در یک هفته اخیر شده است. اما سوال اصلی این است که کدام‌یک از عوامل تاثیر بیشتری بر تغییر قیمت وارداتی‌ها دارد؟

‌در پاسخ باید به بررسی‌ هر یک از این سه مولفه تاثیرگذار پرداخت‌.

ممنوعیت واردات خودرو قطعا بر تغییر قیمت‌ها تاثیرگذار بوده است اما این موضوع جدیدی نیست و بیش از ٩‌ماه از این ممنوعیت می‌گذرد، تا جایی‌که می‌توان گفت در این مدت، این موضوع تاثیر خود بر تغییر قیمت‌ها را گذاشته است.

دومین علت عدم‌ترخیص خودروهای باقی‌مانده در گمرک است. شاید این موضوع از لحاظ روانی بر مشتریان بازار تاثیر بگذارد. اما فعالان بخش واردات‌، نمایشگاه‌ها و واردکنندگان به‌خوبی می‌دانند در صورت ترخیص این خودروها، قیمت‌ها کاهش نخواهند یافت ‌. البته این موضوع را زمانی می‌توان به‌درستی درک کرد که بدانیم خودروهای باقی‌مانده در گمرک با پرداخت مابه‌التفاوت قیمت ارز نیمایی با ارز بازار و همچنین پرداخت تعرفه‌های گمرکی بر اساس قیمت‌های جدید ارز قیمت تمام‌شده‌ای بیشتر از قیمت‌های فروش نمونه مشابه خود این روزهای خود در بازار خواهند داشت‌.

درنهایت سومین عامل افزایش قیمت ارز است که به‌صورت مستقیم و لحظه‌ای بر تمام‌ کالاهای وارداتی همانند خودروهای ساخته‌شده یا همان CBU تاثیر می‌گذارد. این موضوع در واقع دلیل اصلی تغییر قیمت‌های این روزها در بازار خودرو خودروهای وارداتی است و قیمت خودروها به موازات افزایش قیمت ارز تغییر می‌کند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 4 =