کد خبر: 5985
تاریخ انتشار: ۹ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۸:۵۸
- چاپ
پژو ۴۰۵
در این کتاب با خودرو پژو ۴۰۵ محصول شرکت ایران خودرو بیشتر آشنا می شویم. این خودرو در سال ۱۹۸۸ بعنوان بهترین خودرو سال اروپا شناخته شد و به دلیل برخورداری از مزایایی بسیار همچون ایمنی بالا، مصرف سوخت و آلایندگی پایین، فضای مناسب و فرمان پذیری خوب یکی از محبوب ترین و پرفروش ترین خودروهای داخلی بشمار می رود. چهره ای در قیاس خودروهای امروزی، قدیمی تر ولی باز هم دوست داشتنی و پرقدرت، پژو ۴۰۵
پژو ۴۰۵ جی ال ایکس از امکانات فنی و رفاهی روز دنیا همچون موتور انژکتوری با مدیریت الکترونیکی، شیشه های برقی، کولر، فرمان هیدرولیک و آینه های برقی سود می برد که این تجهیزات و امکانات به همراه سایر موارد ذکر شده، باعث موفقیت چشمگیر این خودرو در بازار ایران شده است.
بدنه GLX با ضریب ۳۱ درصدی آیرودینامیک از خطوطی ساده و تا حدودی هماهنگ تشکیل شده است.
۴۰۵ جی ال ایکس دارای بدنه ای بسیار ایمن است که در عین جذب ضربات وارد در تصادفات به واسطه نقاط جاذب انرژی، از استحکام بسیار زیادی در بخش اتاقک سرنشینان برخوردار است که اجازه تغییر شکل و ورود صدمه به سرنشینان را نمی دهد.
شاید امروز بخاطر چهره قدیمی و تکراری او دیگر جذابیت گذشته را ندارد اما هنگامیکه گام به فضای داخلی خودرو می گذارید، متوجه می شوید که بر خلاف ظاهر آن طرح داخلی همچنان هماهنگ راحت و جذاب است. شاید تنها ایراد بزرگ درون کابین این خودرو را می توان طراحی نا مناسب قسمتی از کنسول دانست که شیبی به سمت داخل خودرو دارد. این مسئله سبب شده به سختی بتوان شیئی را بر روی آن قرار داد که آن هم بنا به اصل تصادفات و کاهش صدمات به سر نشین قابل توجیح است.
در مورد صندلی های راحت با فضای مناسب دسترسی به تجهیزات فضای آزاد برای پاها خصوصا در عقب، خوش دستی فرمان و اهرم دنده و تعویض سریع با صدای خاص که مختص پژو ۴۰۵ است از علتهای برتری ۴۰۵ کاملا محسوس است.
معرفی موتور
این خودرو از موتوری نرم و کم صدایی در کلاس ۱۸۰۰ با توان ۹۷اسب بخار بهره میبرد. حداکثر سرعتی که میتوان با ۴۰۵تجربه کرد، ۱۸۲کیلومتر در ساعت است و در عرض ۱۱ ثانیه به شتاب صد کیلومتر خواهد رسید. ۴۰۵ به لحاظ مصرف سوخت نسبت به خودرو های امروزی خودرو پرخوری محسوب شده به همین علت بارها توسط سازمان بهینهسازی مصرف سوخت مورد حساسیت قرارگرفته. خودرو ۴۰۵ به ازای هر ۱۰۰کیلومتر در جاده های بیرون شهری ۷٫۴ لیتر و در جاده های درون شهری ۱۲٫۸ لیتر مصرف داشته که میانگین ترکیبی آن به ازای هر ۱۰۰کیلومتر ۸٫۹ لیتر خواهد بود.
موتور ۴۰۵ از نوع XU7JP/L3 با حجم آن برابر با ۱۷۶۱cc است و این موتور چهار سیلندر دارای نسبت تراکم ۱به ۹٫۲۵ بوده و قدرت ۹۷ اسب بخار در دور ۶۰۰۰ RPM با ماکزیمم گشتاور ۱۴۸ نیوتن بر متر در دور ۳۵۰۰ RPM تولید میکند.
بنزین مناسب این موتور اکتان ۹۵ بوده و سیستم سوخت انژکتوری این موتوراز نوع SLC می باشد. این موتور ۸ سوپاپ دارد و استاندارد حد آلایند گی EURO II را دارا می باشد و در اگزوز آن از کاتالیست PGM 20 استفاده شده است.
حجم روغن مصرفی این موتور ۴/۴ و با فیلتر ۷۵/۴ لیتر است روغن این موتور از نوع روغن سینتیک با غلظت ۵۰۱۰W و کیفیت SJ یا SL است که بهتر است از همان روغن پیشنهادی استفاده می شود. یاداور می شوم که SL نشاندهنده رتبه API و سطح کیفیت مواد افزوده شده به روغن است.
روغن گیربکس با حجم ۲ لیتر با غلظت ۹۰ و کیفیت GL5 است
روغن هیدرولیک فرمان ATF DEXRON II-D روغن ترمز DOT 4 و ضد یخ BS 6580 است.
حجم آب و مایع خنک کننده این موتور ۶/۶ لیتر است.
جوش آوردن موتور
اگر آمپر آب تا خط چهارم بالا رفت موتور گرم است در این حالت اگر موتور را خاموش کنید فن به نشانه گرمای غیر معمول روشن می مانند اگر چراغ قرمز باطری روشن شده است به کناری بروید و قبل از گرمتر شدن موتور آن را خاموش کنید خواهید دید که تسمه پاره شده است سعی کنید آن را تعویض کنید ولی اگر چراغ باطری روشن نیست موتور را خاموش نکرده و به حرکت خود ادامه دهید با روشن کردن بخاری حرارت موتور را کم کنید این کار مثل پاشو کردن فردیست که تب دارد و اگر حرارت پایین نیامد به کناری بروید، پیاده شوید و بدون خاموش کردن موتور شرایط آن را بازدید کنید.
اگر نتوانستید موتور را خنک کنید و آمپرنیز به خط پنجم یعنی HOT رسید بدون خاموش کردن موتور با ریختن آب بر روی رادیاتور بدنه آن را خنک کنید توجه کنید که به هیچ وجه نباید بر روی موتور آب ریخته شود زیرا باعث ترک برداشن سرسیلندر و موتور میشود.
در این شرایط درب رادیاتور را شل کنید و با گذاشتن دستمالی خیس که آب آن گرفته نشده است بر روی رادیاتور مانع از سوختن دستتان و پاشش آب به سمت خود شوید.
دقت کنید که سوختگی حاصل از پاشش آب موتور بسیار شدید است و باید فاصله خود را از موتور در این شرایط حفظ کنید
به این نکته خوب دقت کنید گاهی خودرو به علت خطایی جوش می آورد که در آن لحظه جبران پذیر نیست مثلا پارگی شلنگ آب یا سوراخ شدن رادیاتور، که روشن نگه داشتن موتور در این شرایط خطرناک است بنابراین موتور را باید خاموش کرد ولی اگر حرارت موتور بالاست باید هر ۲۰ ثانیه تک استارت بزنید تا مانع از چسبیدن قطعات و سوختن موتور شوید برای اینکه موتور روشن نشود باید سیم کوئل دوبل قطع کنید تا شمعها جرقه نزنند این کار را تا ۱۵ دقیقه انجام دهید
اگر موتور گاز سوز است
یکی از سیاستهای کاهش مصرف سوخت و کنترل آلودگیها استفاده از سوختهای گازی ست گازهای مورد استفاده در خودرو ها از دو نوع CNG گاز طبعی فشرده و LPG گاز نفتی مایع بوده که گاز CNG از جنس متان است و نسبت به LPG که از بوتان و پروپان تشکیل می شود آلودگی کمتری دارد و اقتصادی تر است.
کیت خودرویهای گاز سوز در چهار نسل بر روی خودروها نصب می شود در نوع خودروهایی که امروزه شرکتها به نام خودروی OEM تحویل میدهند از نسل چهارم استفاده میکنند که دارای دو ECU جداگانه گاز و بنزین است در تبدیل خودروهای دوگانه سوز در گاراژهای متفرقه بیشتر از نسل اول و دوم استفاده می شود که نسبت به نوع چهارم دقت کمتری دارد.
کیت گاز سوز شامل کپسول پرکن، شیراطمینان، شیر قطع کن برقی، میکسر، لوله های ارتباطی، گیج گاز، کلید انتخاب سوخت و در نسلهای بالاتر انژکتور تزریق گاز و کامپیوتر مرکزی است.
به یاد داشته باشید در خودروهای گاز سوز OEM که در کارخانه گاز سوز می شوند هنگامی که خودرو روشن می شود حتی اگر کلید انتخاب سوخت روی گاز باشد خودرو با بنزین روشن شده و با گاز دادن و بالا رفتن دور تا ۳۰۰۰ خودرو به حالت گاز می رود.
خودرو ها هیچگاه در حالت شتابگیری و یا دور بالاتر از ۳۰۰۰ از حالت بنزین یه حالت گاز نمی روند ولی از می توان از گاز به حالت بنزین رفت ولی اگر می خواهید خودرو را در حالت گاز روشن کنید کلید را حالت گاز قراد داده و سوئیچ را باز کنید. کلید انتخاب سوخت را کمتر از دو ثانیه به حالت بنزین برده و دوباره به گاز برگردانید و استارت بزنید. خودرو های گاز سوز جهت گرم شدن رگلاتور به آب گرم موتور نیاز دارند بنابراین وجود ضد یخ در موتور در همه شرایط الزامی است . استفاده از بنزین در طول رانندگی برای افزایش طول عمر موتور و کاهش استهلاک ناشی از سوختن گاز واجب است.
گاز CNG به علت بالا بودن درجه اکتان و کم بودن نسبت تراکم موتور راندمان کاری موتور را کم می کند و در نتیجه شتاب خودرو نیز کم می شود.
برای روشن کردن موتور بر روی گاز کلید تبدیل سوخت را ۵ ثانیه نگه داشته و سپس استارت بزنید اگر مشکلی در سیستم گاز نباشد موتور روشن می شود.
موتور در حالت انتخاب سوخت گاز ابتدا با بنزین روشن می شود و بعد از ۲۰ ثانیه با گرم شدن آب رگلاتور و افزایش دور موتور برای رفتن به حالت بنزین کافیست یک بار کلید انتخاب سوخت را فشا ر دهید و با گاز دادن در این حالت بدون احساس تغییر خاصی چراغ زرد رنگی روی داشبورد روشن می شود.
هنگام تمام شدن گاز مخزن خودرو چهار چراغ سبز خاموش شده و چراغ قرمز روشن می شود و چراغ سبز سمت چپ کلید شروع به چشمک زدن می کند که اگر تغییر سوخت توسط راننده صورت نگیرد خودرو به طور اتوماتیک به حالت بنزین میرود.
سیستم انتقال قدرت پژو ۴۰۵
گیربکس یا همان جعبه دنده ای خودرو از نوع BE3/5N می باشد. و کلاچ این خودر از نوع تک صفحه ای خشک بوده و سیستم انتقال نیروی پدال از نوع سیمی می باشد.
دیفرانسیل این خودرو سرخود می باشد یعنی دیفرانسیل و گیربکس در یک پوسته قرار می گیرند. نسبت تبدیل این دیفرانسیل که در جلوی خودرو قرار می گیرد ۴٫۵۲ می باشد.
این گیربکس ۵ سرعته می باشد یا بهترست بگییم ۵ دنده دارد.
در خودروهای اتومات
هرگز هنگام حرکت خودرو را در دنده N قرار ندهید در سرعتهای بالای ۱۵۰ کیلومتر دسته دنده را در وضعیت ۳ یا ۲ و ۱ قرار ندهید.
قبل از توقف کامل دسته دنده را در وضعیت R یا P قرار ندهید.
برای دستیابی به حداکثر قدرت پدال را تا انتها فشار دهید این عمل باعث کاهش دنده یا معکوس می شود که به این عمل کیک دان می گویند.
در خودرو های گیربکسی اتومات باید جلوی خودرو را بلند کرد در غیر این صورت می توان با اضافه کرن ۲ لینتر روغن گیربکس اتومات با سرعت ۵۰ کیلومتر در ساعت در مسافت ۵۰ کیلومتر خودرو را بکسل کرد در این حالت دسته دنده در حالت N خواهد بود و د رانتها باید روغن اضافی را تخلیه نمود
سیستم کنترل حرکت:
فرمان پژو ۴۰۵ از نوع دنده شانه ای با سیستم هیدرولیکی ست که قابلیت تغییر ارتفاع بر حسب قد راننده را دارد.
تعداد دور چرخش فلکه فرمان ۲٫۸ دور است یعنی فرمان ۱٫۴ دور به سمت راست و ۱٫۴دور به سمت چپ می چرخد.
ترمز این خودرو هیدرولکی دومداری ضربدری است به این مفهوم که یک لوله از سه راهی پمپ ترمز به چرخ سمت راست جلو و سمت چپ عقب و از لوله دیگر به چرخ سمت چپ جلو و چرخ راست عقب ارتباط میابد.
سیستم ترمز مجهز به بوستر خلائی بوده که نیروی پای راننده را به هنگام ترمز گیری افزایش می دهد. ترمز چرخ های عقب از نوع کفشکی و ترمز چرخ های جلو از نوع دیسکی می باشد.
هیچگاه در سرپایینی ها موتور خودرو را خاموش نکنید چون همانطور که در کتاب دو نیز صحبت شد بوستر ترمز به موتور وابسطه است و از کار می افتد.
کم شدن روغن ترمز بررسی و از نشتی آن جلوگیری شود، هیچگاه روغنهای ترمز از رنگهای مختلف را با هم ترکیب نکنید.
لنتهای ترمز جلو همیشه زودتر از تمام می شوند و روشن شدن چراغ لنت روی داشبورد نشاندهنده خرابی لنتهای جلو است.
برق خودرو ۴۰۵:
باتری مورد استفاده در این خودرو باطری ۱۲ ولتی از نوع سربی اسیدی با توان ۶۶ آمپر است. برای شارژ از سیستم آلترناتور یا همان دینام استفاده میشود. آلترناتور که حرکت خود را از موتور به وسیله تسمه می گیرد به هنگام روشن بودن موتور ولتاژی برابر ۱۴ولت و شدت جریانی معادل با ۸۰آمپر را تولید می کند.
استارت این خودرو موتور الکتریکی می باشد که با برق ۱۲ ولت شروع به کارکردن می کند و همچنین توانی حدود ۱٫۱ کیلو وات را دارا می باشد.
خالی شدن باطری از جمله معایب احتمالی ست که ناشی از روشن ماندن چراغهای کوچک، چراغ صندوق و غیره و یا از برق دزدی سیم کشی خودرو است که با بازکردن اتصال سر باطری و خالی نشدن آن میتوان به برق دزدی خودرو پی برد.
دقت کنید ، سر باطری نباید شل باشد و سولفات بزند در این حالت سر باطری را با آب گرم و جوش شیرین شسته و اتصال را محکم کنید.
هیچگاه آب باطری کم نشود در صورت کم شدن آب باطری از سطح صفحات باطری به آن آب مقطر اضاف کنید.
در خودرو های پژو اخیرا از ECU)) های جدیدی استفاده شده که برنامه موجود در ان با انواع قبلی کمی متفاوت است. در مدلهای (S-2000-LC)دور موتور روی (۸۳۰)(RPM)تنظیم شده است.
ECU استفاده شده در این خودرو از نوع SLC می باشد.
گارانتی خودروی پژو ۴۰۵
شرایط گارانتی
سرویس اولیه ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلومتر حداکثر پس مدت ۶ ماه پس از تحویل است.
گارانتی خودرو پژو ۴۰۵ به مدت یک سال شمسی و یا طی مسافت ۲۰۰۰۰ کیلومتر از زمان تحویل خودرو از شرکت ایران خودرو به نمایندگیها یا مشتری (هر کدام زودتر برسد) معتبر خواهد بود.