به گزارش «اخبار خودرو»، تاثیرات گرانی ارز مانند دومینوی ریخته به تمام بازارهای کشور سرازیر میشود و تغییرات مدیریتی در بانک مرکزی و بخشنامههای ارزی نیز هنوز موفق به مهار سرکشیهای نرخ دلار در بازار نشدهاند. قیمت دلار در حالی دیروز در بازار آزاد از مرز 11هزار تومان گذشت که هنوز حدود یک هفته به آغاز اجرای تحریمهای اقتصادی علیه ایران باقی مانده است. سردرگمی مشتریان و خریداران در بازار خودرو نیز که از سال گذشته با نخستین نوسانات شدید ارزی و بسته شدن 6 ماهه سایت ثبت سفارش آغاز شده بود، امسال نیز با جهش نرخ ارز از فروردینماه و خروج آمریکا از برجام و در نهایت اعلام ممنوعیت واردات خودرو، تشدید شد. تا جایی که همچنان شاهد بالارفتن قیمت همه خودروها در بازار هستیم، گرانیهایی که اکثر آنها ریشه در افزایش نرخ ارز دارند.
این در حالی است که این خودروها با نرخ ارز فعلی به کشور وارد نشدهاند بلکه اکثر آنها با ارز 3650تومانی از شرکتهای خارجی خریداری شدهاند. دلیل دیگری که موردتوجه کارشناسان بازاریابی و فروش خودرو قرار گرفته، افزایش میزان تقاضا به نسبت محدودیت محصولات موجود در بازار است که این امر نیز میتواند به افزایش حبابی نرخ خودرو خارجی دامن بزند.
در دو ماه گذشته، انجمن واردکنندگان خودرو برای کنترل نوسانات قیمت، چندین بسته پیشنهادی ارائه کرد که یکی از راهکارهای پیشنهادشده در آن تعیین تکلیف خودروهای در گمرک مانده برای شکستن حباب بازار بود.
مهدی دادفر، دبیر انجمن واردکنندگان خودرو در این خصوص معتقد است این نسخه برای دوماه پیش تجویز شده و نمیتواند دردی از بازار امروز خودرو درمان کند، اما در هر حال، این 20هزار خودرو نیز سرمایه همین مردم محسوب میشود که زیر آفتاب داغ جنوب در حال از بین رفتن است.
دولت از مداخله در بازار دست بردارد
مهدی دادفر درخصوص روند گرانی خودروهای صفر وارداتی در بازار به «دنیای خودرو» گفت: «خودروهای وارداتی براساس شاخصهای متفاوتی در بازار قیمتگذاری میشوند که یکی از آن شاخصها ارز است. این شاخص تاثیرات خود را بر روی قیمت تمامشده میگذارد و نرخ خودرو با تبدیل نرخ ارز به ریال و محاسبه هزینههای واردات تخمین زده میشود. اما درحالحاضر با توجه به محدودیت عرضه به نسبت تقاضا، این نرخ به شکل سلیقهای اعمال میشود.»
وی افزود: «اگر دولت از مداخله در بازار دست بردارد، مردم راه خود را پیدا خواهند کرد و شاهد رشد تورمی قیمت نخواهیم بود.»
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو ادامه داد: «اگر صنعتی نیاز به حمایت دولتی دارد، دولت باید وارد عمل شود اما نباید برای یک دکمه، کتوشلوار دوخت و آن را بهزور بر تن بخش واردات کرد.»
به عقیده وی، دولت میتواند از صنایع داخلی حمایت کند اما این صنایع نباید متکی به دولت باقی بمانند. اگر چتر حمایتی دولت از سر برخی صنایع برداشته شود، هم دولت از بار سنگین آنان خلاص میشود و هم بخش خصوصی میتواند با ورود به آن صنایع به سوددهی برسد.
دادفر اظهار داشت: «مداخله دولت در تجارت نیز اصولا نباید با حمایت همراه باشد؛ در وضعیت کنونی کشور که فشار اقتصادی و سیاسی دوچندان شده است، نباید با یک دست چند هندوانه برداشت.»
وی با بیان اینکه اصرار دولت بر دستورالعملهای جدیدش در بخش واردات به تعمیق رکود بازار میانجامد، گفت: «برای بازگشت آرامش به اقتصاد کشور، باید به دیدگاه اقتصاد باز روی آورد و دست از انحصار برداشت تا همه افراد فعال در حوزه واردات بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند و مردم تصمیمگیرنده باشند که چه کالایی برای آنها مفید است.»
دبیر انجمن واردکنندگان در ادامه افزود: «حتی در صدور جواز برای واردات کالاها هم این عقیده را دارم. دولت باید دست مردم را در تنوع و انتخاب کالا باز بگذارد تا واردات هدفمند شود و به سوی اجناس باکیفیت برود و مطمئنا مصرفکننده نیز در مقابل بازار هوشمندانه عمل خواهد کرد.»