انواع قطعات خودرو در بازار تقریبا نایاب شدهاند؛ حتی نمونههای غیراصل لوازم یدکی مصرفی و غیرمصرفی هم با قیمتهای بسیار بالا فروخته میشوند. بازار لوازم یدکی و قطعات خودرو بیشاز اینها آشفته بهنظر میرسد و کار به جایی رسیده که از دادوستدهای این بازار نه فروشنده رضایت دارد، نه مشتری. این نارضایتی علتهای متعددی دارد؛ از بالارفتن قیمت ارز و چالشهای موجود در زمینه تولید گرفته تا موانع ترخیص قطعات از گمرک و... . اما غیر از اینها مهمترین دلیل را باید در بیبرنامگیها و فقدان تصمیمگیری مقتضی و مناسب توسط مسئولان و نهادهای نظارتی جست. از تصمیمات و عملکرد بخشهای دولتی گرفته تا اقدامات و پیگیریهای فعالان بخشخصوصی؛ نهتنها هیچکدام شرایط بازار را بهتر نمیکند بلکه انگار بر نابسامانی بازار نیز دامن میزند.
راه جبران کمبود بازار لوازم یدکی
سخنگوی اتحادیه صنف فروشندگان لوازم یدکی اتومبیل و ماشینآلات در این رابطه در گفتوگو با «دنیای خودرو» با اشاره به اینکه غیرممکن است در اوضاع فعلی کالایی در بازار ارزان شود، گفت: «حجم قطعاتی که ماهها است در گمرکهای کشور باقی مانده، بسیار زیاد است. اگر این قطعات ترخیص شوند، نهتنها قیمتها کاهش مییابد بلکه کمبود حالحاضر بازار نیز جبران میشود.»
مهدی کاظمی درخصوص قطعات تولید داخل موجود در بازار، اظهار کرد: «بعضی از فعالان بازار قطعات یدکی خود دستی بر تولید هم دارند. با این حال به دلیل مشکلات زیادی که در زمینه تامین مواداولیه و قطعات موردنیاز تولید به وجود آمده است، قطعهسازان نیز در تامین نیاز بازار با مشکل جدی مواجه شدهاند. اما باید توجه داشت تولیدکنندگان فراوانی در کشور فعال هستند و هنوز قطعات و لوازم یدکی را برای بازار تولید میکنند و محصولاتشان در بازار به فروش میرسد.»
جلب اعتماد فروشندگان و رضایت مشتریان
کاظمی در این زمینه در یکی دیگر از اظهارنظرهای اخیر خود با بیان اینکه تنها راهکار تغییر اوضاع فعلی بازار قطعات یدکی، تثبیت نرخ ارز و تامین نیاز تولیدکنندگان است، تصریح کرد: «این کار قطعا به خروج بازار از بلاتکلیفی و رفع کمبود و شکست قیمتها خواهد انجامید. چراکه نرخ فعلی ارز به ایجاد بیاعتمادی در فروشندگان منجر شده است. در حالی که با کاهش و تثبیت نرخ ارز، بیشک بازار و قیمت قطعات یدکی سامان خواهد یافت.»
وی با اشاره به اینکه جلباعتماد فروشندگان قطعات یدکی به وضعیت نرخ ارز در شرایط فعلی بسیار حائزاهمیت است، افزود: «این مساله باعث افزایش سفارشگذاری و خرید مواداولیه و واردات قطعات خواهد شد. در این راستا صنف فروشندگان قطعات یدکی نیز تلاش میکند بازار عرضه و قیمت را بهدرستی مدیریت کند. در عین حال با ایجاد تعامل با خریداران درصدد جلب رضایت مصرفکنندگان نیز هست.»
اتمام لوازم یدکی دپو شده در انبارها
سخنگوی اتحادیه صنف فروشندگان لوازم یدکی اتومبیل و ماشینآلات با توضیح این مطلب که مشکلات ارزی باعث توقف واردات قطعه موردنیاز به کشور شده است، خاطرنشان کرد: «طبیعی است که دروضعیت فعلی، واردات قطعات متفرقه و چینی به میزان قابلتوجهی کاهش یافته است. این در حالی است که قطعات واردشده توسط فروشندگان نیز تا به حال در بازار فروخته شده است.»
اظهارات کاظمی در حالی مطرح میشود که مدتی قبل علیرضا نیکآیین، رئیس اتحادیه تعمیرکاران تهران نیز در رابطه با عرضه لوازم یدکی انبارها توسط فروشندگان قطعات یدکی خودرو، به «دنیای خودرو» اعلام کرده بود: «در این مدت که امکان ترخیص کالا از گمرکات کشور وجود نداشت، بیشتر قطعات و لوازم یدکی انبارها نیز عرضه و فروخته شده است و امروز انبارها نیز تقریبا خالی شدهاند.»
اوضاع فعلی به نفع بازار نیست
مهدی کاظمی در بخش دیگری از اظهارات خود سیر افزایشی ورود قطعات بیکیفیت به بازار در ماههای اخیر را رد کرد و گفت: «البته گلهها نسبتبه قیمت قطعات و گرانی همچنان وجود دارد اما تلاش فروشندگان، جلب رضایت خریداران است. در واقع بخشی از مشکلات فعلی ناشیاز نبود نظارت کافی بر بازار خریدوفروش قطعات یدکی است.»
به گفته وی، با وجود هشدارهایی که از ابتدای امسال در خصوص افزایش قیمت در بازار قطعات یدکی داده شد، توجهی به این مساله نشده است.
کاظمی با بیان اینکه دولت باید با ارائه تسهیلات، تجار و واردکنندگان قطعات یدکی را حمایت کند، تاکید کرد: «با حذف فرایندهای کاغذبازی و پیچیدگیهای اداری، رقابتی که در بازار وجود داشته ادامه خواهد یافت. در حالی که اوضاع فعلی بازار به هیچ عنوان بهنفع فروشندگان قطعات یدکی نیست. امروز فروشندگان قطعات یدکی ناچار با کمترین سود قطعات را به فروش میرسانند تا مانع افت فروش و رشد بیشتر قیمتها شوند.»