عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
نزدیک به ۲۰سال از آغاز فرهنگسازی درخصوص بستن کمربند ایمنی میگذرد. در این سالها، این فرهنگسازی و نتایج موفقیتآمیز آن یکی از مثالهای رایج مسئولان و کارشناسان حوزههای مختلف، بهخصوص در زمینه ایمنی و قوانین راهنمایی و رانندگی بوده است.
بر این اساس و بهگفته برخی کارشناسان ایمنی، طبق تحقیقاتی که در کشورهای توسعهیافته صورت گرفته است؛ با ۲۰درصد آموزش، ۲۰درصد آگاهی و ۲۰درصد فرهنگسازی، میتوان تا حد زیادی از وقوع حوادث رانندگی جلوگیری کرد.
کارشناسان همچنین میگویند فرهنگسازی و آموزش نیاز به زمان دارد. آنها معتقدند اگر طیسالهای ۸۳ تا ۸۴ کسی کمربند ایمنی میبست، او را تمسخر میکردند، اما به مرور زمان با آگاهیبخشیهای پلیس، صداوسیما، رسانهها و گروههای مرجع در این خصوص نگاه مردم به این موضوع تغییر کرد.
البته با وجود این که انجام کارهای فرهنگی در مورد قوانین راهنمایی و رانندگی نیاز به استمرار دارد اما واقعیت این است آموزشهای ارائهشده در این زمینه زیاد ولی پراکنده بوده و با رفتوآمد مدیران نیز تغییر میکند که همین عوامل میتوانند بسیاری از رشتههای این عرصه را دوباره پنبه کند.
شاهد مثال این مدعا هم اینکه روز گذشته رئیس پلیس راه فرماندهی انتظامی اصفهان گفت: از ابتدای سال تاکنون ۳۹درصد مجموع جانباختگان تصادفات برونشهری را سرنشینان خودروها تشکیل میدهند که علت اصلی فوت آنها هم نبستن کمربند ایمنی است. بر اساس قانون، بستن کمربند ایمنی برای تمام سرنشینان جلو و عقب خودرو الزامی بوده، این در حالی است که هنوز بسیاری از رانندگان و سرنشینان خودرو به این موضوع اعتنایی ندارند یا نسبت به آن کم توجه شدهاند.
مقامات پلیس راهور همچنین میگویند سازمان بهداشت جهانی در طبقهبندی عوامل خطرآفرین اصلی حملونقل جادهای، بستن کمربند ایمنی را از عوامل اصلی موثر در کاهش شدت سوانح رانندگی برشمردهاند.
در این میان شاید برخی از ما فقط برای جریمه نشدن توسط پلیس کمربند ایمنی را ببندیم ولی باید این نکته را نیز در نظر بگیریم که بستن کمربند ایمنی تا حد زیادی شانس زنده ماندن سرنشینان خودرو را در تصادفات بالا میبرد.
اوایل ماه قبل، یکی از مسئولان پلیس تبریز نیز نبستن کمربند ایمنی را دلیل ۲۴درصد فوتیهای تصادفات اعلام کرد و گفت: متاسفانه این میزان، بالاست و به همین دلیل بهزودی طرح ضربتی اعمال قانون نبستن کمربند ایمنی در شهرهای استان و بهخصوص در تبریز اجرایی میشود.
اوایل امسال نیز فرمانده پلیسراه استان قزوین اعلام کرد علت فوت بیشاز ۵۰درصد جانباختگان حوادث جادهای استان قزوین در تعطیلات نوروزی صرفا به خاطر نبستن کمربند ایمنی بوده است.
در پایان این که توجه دوباره بر اجرای قانون بستن کمربند ایمنی توسط تمامی سرنشینان خودرو باتوجه به چند آمار بیان شده در این مطلب، به طور میانگین میتواند ۳۰ درصد از آمار تلفات حوادث جاده ای کشور را کاهش دهد و نجاتبخش جان بسیاری از هموطنان باشد.