محمد اتابک در این برنامه پیشنهادی، بخشی را بهکالاهای بادوام مانند «خودرو» اختصاص داده که در آن روی مسائلی مانند قیمتگذاری، واردات، مشارکت خارجی و البته ادغام تاکید کرده است.
وی که چندی دیگر باید برای اخذ رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی راهی صحن علنی مجلس شود، در برنامههای خود بخشهای مختلف مرتبط با صنعت، معدن و تجارت را مورد توجه قرار داده است. بااین حال بهنظر میرسد «خودرو» بهتنهایی میتواند نقش مهمی در کسب رای اعتماد اتابک از مجلس ایفا کند.
یکی از بخشهای برنامه پیشنهادی وی «ساماندهی بازار کالاهای بادوام از جمله خودرو» است که ۸ بند برای آن در نظر گرفته شده است.
این بندها شامل قیمتگذاری، واردات، تولید اقتصادی، مشارکت خارجی، ایجاد و توسعه اَبَربنگاهها، کاهش قیمت تمامشده، هوشمندسازی نظارت بر بازار و ادغام میشود. در این بین، مسالهای که اهمیت زیادی برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان خودرو دارد، قیمتگذاری است. قیمتگذاری دستوری یکی از چالشهای بزرگ صنعتخودرو کشور بهشمار میرود که در این سالها بهعنوان مسالهای لاینحل باقی مانده است.
وزیر پیشنهادی صمت در برنامه ارائهشده بهمجلس، بر حذف تدریجی قیمتگذاری دستوری تاکید کرده است. در بند یک بخش مربوط به «ساماندهی بازار کالاهای بادوام از جمله خودرو» آمده که اصلاح نظام قیمتگذاری و حذف تدریجی قیمت دستوری، جزو برنامههای وزیر پیشنهادی صمت است.
اما ایجاد بازار رقابتی از طریق مدیریت واردات هدفمند در جهت ارتقای کیفیت و تعدیل قیمت، دیگر برنامه وزیر پیشنهادی صمت در حوزه خودرو است. واردات خودرو بهکشور هرچند از دو سال پیش آزاد شده، با این حال روندی کُند دارد و نتوانسته آنطور که باید، بهتنظیم بازار کمک کند.
برنامه پیشنهادی اتابک نشان میدهد وی مخالف واردات نیست و به آن بهعنوان راهکاری برای ارتقای کیفیت و تعدیل قیمت نگاه میکند. البته سرعت دادن بهواردات خودرو کار چندان راحتی بهخصوص در شرایط ارزی کشور نیست، اما بهنظر میرسد با مدیریت بهتر منابع ارزی که بهوزارت صمت اختصاص مییابد، میتوان روند واردات را بهبود داد.
در کنار این موارد، پشتیبانی از تولید در مقیاسهای بزرگ و اقتصادی، دیگر برنامه وزیر پیشنهادی صمت است. وی همچنین از ادغامهای عمودی و افقی نیز صحبت بهمیان آورده است. حالا این پرسش مطرح است که آیا قرار است بار دیگر پروژه ادغام خودروسازان بهجریان بیفتد؟
برخی معتقدند با ادغام خودروسازان، آنها میتوانند ضمن استفاده از ظرفیتهای یکدیگر، هزینههای خود را کاهش دهند؛ درست مانند نمونههای خارجی. اما درمورد هدف وزیر پیشنهادی صمت مبنی بر تولید اقتصادی و در مقیاس بالا، این پرسش مطرح میشود که موضع اتابک در مورد مونتاژ خودرو در کشور چیست؟ سال گذشته تعداد خودروهای تولیدی بخشخصوصی (مونتاژکاران) از ۳۰۰ هزار دستگاه نیز عبور کرد که بهمعنای رشد سهم آنها در بازار بود. حالا باید منتظر ماند و دید در صورت حضور اتابک در وزارت صمت، روند مونتاژ تندتر خواهد شد یا کند میشود؟
در بین دیگر اهداف مدنظر وزیر پیشنهادی صمت، بهبود زنجیرهتامین و کاهش قیمت تمامشده محصولات نیز اهمیت زیادی دارد. این هدف در وزارت صمت دولت سیزدهم هم دنبال شد؛ اما آماری که نشان دهد تا چه میزان اجرایی شده است، در دست نیست.
درنهایت هدف مهم دیگری که وزیر پیشنهادی صمت در حوزه خودرو ارائه کرده، توسعه تولید خودرو از مسیر مشارکت با برندهای خارجی در فضای رقابتی است. مشارکتهای خارجی قطعا نقش مهمی در توسعه خودروسازی کشور دارد و این موضوع بهویژه در ماجرای قرارداد تندر ۹۰ خود را نشان داد. بااین حال مساله اینجاست که بهدلیل تحریم، امکان مشارکت با خودروسازان بزرگ دنیا بسیار محدود شده است. خودروسازی ایران اگر بتواند با شرکتهای برجسته چینی باب همکاری گسترده را باز کند، این موضوع حتما بهتوسعه این صنعت کمک خواهد کرد.
کاهش قیمت ۵۰ میلیونتومانی فیات ۵۰۰
خودروهای داخلی روز گذشته افت بهای یک تا ۱۲ میلیونتومانی را تجربه کردند. جایی که سورن پلاس دوگانه (۱۴۰۳) با ۱۲ میلیونتومان کاهش ۷۰۶ میلیونتومان، پژو ۲۰۷ موتور TU۳ (۸۵گانه) (۱۴۰۳) با ۷ میلیونتومان کاهش ۶۰۵ میلیونتومان، پارس سال سفارشی (۱۴۰۲) با ۷ میلیونتومان کاهش ۶۳۸ میلیونتومان، اطلس (سفید مشکی) (۱۴۰۳) با ۶ میلیونتومان کاهش ۵۱۰ میلیونتومان، تارا ۶ دنده (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۵ میلیونتومان کاهش ۷۵۰ میلیونتومان و شاهین (سانروف و ESP) (۱۴۰۳) با ۴ میلیونتومان کاهش ۶۹۸ میلیونتومان اعلام قیمت شدند.
همچنین درمیان خودروهای مونتاژی شاهد افت بهای ۲ تا ۱۵ میلیونتومانی بودیم. جایی که قیمت دیگنیتی پرستیژ (۱۴۰۲) با ۱۵ میلیونتومان کاهش به ۲ میلیارد و ۱۱۰ میلیونتومان، امویام X۲۲ پرو دنده (۱۴۰۳) با ۱۲ میلیونتومان کاهش به ۹۵۰ میلیونتومان، لاماری ایما (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان کاهش به ۲ میلیارد و ۷۰ میلیونتومان، کیامسی X۵ (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان کاهش به یکمیلیارد و ۶۳۵ میلیونتومان و هایما S۷ پلاس (۱۴۰۳) با ۵ میلیونتومان کاهش به یکمیلیارد و ۵۸۵ میلیونتومان رسید.
از طرفی در گروه خودروهای وارداتی شاهد افت بهای ۳۰ و ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که ارزش هیوندای کرتا (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش به ۲ میلیارد و ۹۵۰ میلیونتومان، کیا K۵ (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش به ۴ میلیارد و ۱۵۰ میلیونتومان، فیات ۵۰۰ (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش به ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیونتومان، هونگچی H۵ (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش به ۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیونتومان و دانگفنگ شاین مکس (۲۰۲۳) با ۳۰ میلیونتومان کاهش به یکمیلیارد و ۷۲۰ میلیونتومان رسید.