آیا واردات خودروهای کارکرده میتواند به رقابتپذیرتر شدن صنعت خودرو کمک کند؟
بله، واردات خودروهای کارکرده به دلیل ارزبری پایین و قیمت ارزانتر به این موضوع کمک میکند و میتوان تعداد بیشتری خودرو وارد کرد. اما موضوع اصلی آن است که انحصارگر کیفیت یا کمیت را کاهش میدهد. بنابراین میتوانیم تنظیمگری را بر این بخش قرار دهیم به این معنا که شرط بگذاریم اگر فلان تعداد خودرو تولید و یا فلان سطح از کیفیت پیادهسازی شد، اجازه میدهیم قیمتگذاری آزاد شود. این مساله را میتوان در دستورالعمل شورای رقابت نیز جایگذاری کرد و عملا به نفع مردم و هم به نفع تولیدکننده است و سیاستگزار هم دیگر درگیر امضای قیمت و هزینه دادن بابت آن نیست.
علت اصرار بر عرضه خودرو در بورس کالا چیست؟
وقتی قرار باشد قیمتگذاری از سوی هیاتمدیره شرکت خودروساز اعمال شود، دیگر کسی حاضر نیست قیمت نهایی را امضا کند. اگر قیمت قدری بالاتر برود باید جوابگوی نهادهای نظارتی مربوط به حمایت از مصرفکننده باشد و اگر قیمت را پایینتر بزند باید جوابگوی نهادهای نظارتی مربوط به حمایت از حقوق سهامداران باشد. بهترین شیوه این است که کشف قیمت در یک مکانیزم شفاف انجام شود.
آیا مکانیزم بورس کالا و منطقی که در آن وجود دارد مانع از ورود دلالان به معاملات خودرو میشود؟
بله، زیرا حاشیه سود آنقدر پایین میآید که دیگر برای دلال بهصرفه نیست. دلال میخواهد خودرو را از بورس بخرد تا با یک حاشیه سود معقول به مصرفکننده نهایی بفروشد اما نکته اینجاست مصرفکننده هم به بورس دسترسی دارد و اجازه نمیدهد دلال از بورس بخرد و بعد به او بفروشد. بنابراین در بورس عملا جایی برای دلالان نیست و به خاطر مکانیزم بورس این قشر حذف میشوند.