به گزارش «اخبار خودرو»،عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
در تقویم رسمی کشور ۲۹دی ماه، روز ملی هوای پاک و به عنوان آغاز هفته هوای پاک، ثبت شده است. امسال سازمان حفاظت محیطزیست «عزم ملی برای هوای پاک با انرژی تجدیدپذیر» را به عنوان شعار هفته هوای پاک انتخاب کرده است. این شعار بر اهمیت نقش همگانی در دستیابی به هوای سالم از طریق ترویج استفاده از منابع انرژی پایدار و تجدیدپذیر تاکید دارد.
هفته هوای پاک فرصتی است برای ارتقای آگاهی عمومی در زمینه تاثیرات منفی آلودگی هوا بر محیط زیست و سلامت انسانها و همچنین تلاش برای ارائه راهکارهای عملی در راستای کاهش آلودگی هوا.
روزشمار این هفته، شامل برنامههای متنوعی از جمله ترویج انرژیهای پاک، آموزشهای زیستمحیطی و اقدامات نمادین برای کاهش استفاده از سوختهای فسیلی است. از طرفی دانشگاهها نیز به عنوان یکی از نهادهای تاثیرگذار علمی و اجتماعی میتوانند در این زمینه نقش فعالی ایفا کنند.
اجرای پروژههای تحقیقاتی، برگزاری کارگاههای آموزشی و گسترش فرهنگ استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر از جمله اقداماتی است که جامعه دانشگاهی میتواند به عنوان بخشی از عزم ملی در تحقق این شعار انجام دهد.
شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست نیز در همایش ملی هوای پاک که با حضور مسعود پزشکیان، رئیسجمهور در سازمان حفاظت محیطزیست برگزار شد، با اشاره به روز هوای پاک اظهار کرد: اواخر دهه ۷۰ روز ۲۹ دیماه به عنوان روز هوای پاک تصویب شد.
هدف از این کار، جلب توجه به آلودگی هوا در آلودهترین ماههای سال یعنی آذر و دی بود. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه بیان کرد: سال ۱۳۷۹ برنامه جامع ملی آلودگی هوا در هفت محور به تصویب رسید تا شاهد روزهای کمتری با هوای ناسالم باشیم، اما در ادامه نهتنها تهران که هفت کلانشهر دیگر نیز با مشکل آلودگی هوا مواجه شدند.
پس از تصویب قانون هوای پاک به رغم هفت سال تلاش، بخش اندکی از ۲۲۸ حکم، اجرایی شده است. ازسویدیگر میتوان گفت نقش آموزش و فرهنگسازی در موفقیت برنامههای کاهش آلودگی هوا انکارناپذیر است.
تجربه کشورهای موفق در این زمینه نشان میدهد تغییر رفتار شهروندان و برخی برنامههای کاهش آلودگی هوا ازجمله اصلاح الگوهای سفر درونشهری، مستلزم برنامههای آموزشی مستمر و اطلاعرسانی شفاف است. مساله آلودگی هوا یک چالش پیچیده و چند وجهی است که حل آن نیازمند مشارکت همه ارکان جامعه است.
در این میان البته نقش کلیدی برعهده نهادهای متولی توسعه دهنده حملونقل عمومی است تا شرایط و امکانات لازم را برای استفاده مردم از این وسایل نقلیه و کاهش استفاده از خودرو شخصی فراهم کنند؛ موضوعی که بهگفته معاون محیطزیست انسانی اداره کل محیطزیست استان تهران، سیر تحول بسیار کندی در پایتخت داشته است.
در مجموع، تجربه دهههای گذشته نشان داده است رویکردهای بخشی و مقطعی نمیتوانند به نتایج پایداری در این زمینه منجر شوند و آنچه امروز بیش از هر زمان دیگری ضرورت دارد، حرکت به سمت مدیریت سیستمی و یکپارچه است، البته در این مسیر نقش نهادهای مدنی و رسانهها و مطبوعات در شکلدهی به گفتمان عمومی و مطالبهگری تخصصی، بسیار مهم و اثرگذار است.