کد خبر: 140347
تاریخ انتشار: ۲۴ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۰

دبیر انجمن قطعه سازان با بیان اینکه در حال حاضر واحدهای قطعه سازی با ۵۰ درصد ظرفیت به فعالیت می‌پردازند، گفت: کاهش حجم تولید خودرو در یک ماه اخیر باعث شده، برخی واحدهای قطعه سازی که در تأمین نقدینگی خود با مشکل روبه رو بودند تعطیل شوند.

ساسان قربانی، با اشاره به اینکه وضعیت واحدهای قطعه سازی کشور ارتباط نزدیکی با صنعت خودروسازی دارد، اظهار داشت: طی یک ماهه اخیر تولید شرکت های خودروسازی به دلایل مختلفی از جمله برنامه ریزی‌ شرکت‌ها و انتظار مردم از کاهش قیمت خودرو نسبت به ماه‌های گذشته کاهش داشته است که همین موضوع بر  فعالیت شرکت‌های قطعه ساز و افزایش مطالبات آنها تأثیر گذاشته است. وی با بیان اینکه در حال حاضر واحدهای قطعه سازی با 50 درصد ظرفیت به فعالیت می‌پردازند، افزود: کاهش حجم تولید خودرو باعث شده تا برخی از واحدهای تولیدی که در تأمین نقدینگی خود با مشکل روبه رو بودند تعطیل شوند. دبیر انجمن قطعه سازان اضافه کرد: اساساً سفارش‌گیری واحدهای قطعه ساز از شرکت‌های خودروساز به صورت ماهانه، هفتگی و روزانه است که طی ماه های اخیر بسیار کاهش یافته است. قربانی بزرگترین مشکل فعلی واحدهای قطعه ساز را کمبود نقدینگی عنوان کرد و گفت: متأسفانه هزینه اصلی کاهش حجم تولید واحدها را در آینده جامعه پرداخت می‌کند. وی در ادامه به سفر هیأت‌های اقتصادی فرانسوی به کشور اشاره کرد و افزود: قرار است هفته آینده یک هیأت اقتصادی متشکل از کل صنایع فرانسه به ایران سفر کنند البته بعد از این سفر یک هیأت فرانسوی  از قطعه سازان و خودروسازان هم به ایران سفر خواهند کرد.   منبع :تسنیم

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    خودرو سازان برای افزایش سود خود مدتها است که بسیاری از قطعات را از چین می آورند و تعطیلی قطعه سازان دلیلش این است.
  • ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    توليد بي كيفيت و گرون قيمت نتيجه اش همين ميشه. انشاا... بزودي شاهد ...... ساز ها هم خواهيم بود (نخل را كنده بيد مي كارند بيد مجنون كجا ثمر بدهد اي كه بر روي ماه چنگ زدي باش تا صبح دولتت بدمد)
  • مهدی ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    ماشین با قطعات بی کیفیت و غیر استاندارد نمیخواهیم.
  • kamran.qamgosar ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    خود کرده را تدبیر نیست.همین قطعه سازان به جای افزایش کیفیت قطعه تولیدی با خودروسازها همدست شده و قطعه از چین وارد میکردن باید یه چنین روزهایی رو هم پیش بینی میکردند.سزای از مردم بریدن باید هم به خاک سیاه نشستن باشه.
  • ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    جالبه که پول این شرکت های بیچاره رو پرداخت نمیکنن تا مطالباتشون سر به فلک بکشه اونوقت جامعه باید تاوانشو بده! میخواین یه چیزی هم دستی بدیم؟
  • بی نام ۲۱:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    اصلا هم جای ناراحتی نیست وخیلی هم خوشحالیم بخاطراینکه اکثر قطعه سازها شرکتهای سوری مدیران خودروسازی بوده وفقط وفقط نارضایتی مردم وعدم کیفیت باعث همچین موردی شده است آدما چقدر پست میتونندباشن بلخره روزی میرسه که مدیرانی که .......... دامن گیرشون شه

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 4 =

آخرین اخبار