به گزارش «اخبار خودرو» ، هنوز تاثیر افزایش نرخ ارز بر خودروهای داخلی نمودی پیدا نکرده بود که اعلام خروج پژو-سیتروئن بازار را ملتهب کرد، تا جایی که حاشیه سود خودروهای فرانسوی در بازار به دهها میلیون تومان رسید. پس از آن بود که هیوندای نیز دست شریک ایرانی خود را در حنا گذاشت و رفت. این خبر نیز شوک دوم را به بازار خودروهای داخلی وارد کرد، بازاری که نسبت به بازار خودروهای وارداتی آرامتر به نظر میرسید و از بسته بودن سایت ثبتارش یا جهش ارز تاثیر مستقیمی نپذیرفته بود.
شکلگیری حباب قیمت در بازار اگرچه پذیرفتنی بود و از چشم شورای رقابت نیز دور نمانده بود، اما افزایش هزینههای تولید خودرو دیده نشد و درصد اعلام شده از سوی این شورا با واکنش شدید قطعهسازان مواجه شد. آنها میگویند مواد اولیه از سال گذشته تا امروز حدود 35درصد افزایش قیمت داشته است. فولادسازان و پتروشیمیها قیمت مواد اولیه خودرو را از طریق عرضه محدود در بورس کالا و معادلسازی ریالی قیمت جهانی آن تعیین میکنند. علاوه بر قیمت مواد اولیه، هزینه تهیه قطعات مصرفی وارداتی نیز با تغییر نرخ ارز دولتی افزایش یافته است. به این فهرست باید مواردی از قبیل افزایش دستمزدها را نیز افزود.
[caption id="attachment_205895" align="aligncenter" width="700"] بازار خودرو[/caption]شورای رقابت در برابر وزارت صنعت
این موضوع را با علی قربانی، کارشناس صنعت خودرو در میان گذاشتیم. وی با اشاره به اینکه برخی فعالان معتقدند دولت به افزایش 20 درصدی قیمتها راضی شده بود، اظهار داشت: با این حال، در برابر موجی که در مجلس علیه وزارت صنعت به راه افتاد، این وزارتخانه منفعل عمل کرد و وزیر صنعت درنهایت برای خودروهای زیر 45 میلیون تومان دستور افزایش قیمت 9.7 درصدی را صادر کرد که یک درصد کارشناسی حداقلی بود اما شورای رقابت حتی این درصد را هم نپذیرفت.
قیمت باید بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شود
قربانی با بیان اینکه قیمت خودرو با میدان دادن به مکانیسم عرضه و تقاضا در بازار منطقیتر تعیین خواهد شد، افزود: طی روزهای گذشته شاهد کاهش قیمت در بازار خودرو بودیم که با توجه به باز شدن سایتهای فروش خودروسازان، به نظر میرسد این روند ادامهدار باشد و مردم باید برای خریدن خودرو قدری صبر پیشه کنند، تا قیمتها در بازار منطقی شود.
وی خاطر نشان کرد: یکی از مهمترین موضوعاتی که در این برهه باید بدان توجه کرد، عرضه مناسب و به قدر کفایت در بازار است تا عطش خرید خودرو فروکش کند و بازار متعادل شود. همچنین در صورتی که عرضه بر تقاضا فزونی یابد، در این صورت قیمتها بیش از این پایین خواهد آمد.
زمزمههای تحریم خرید جدی نشد
وی درباره اهمیت حضور مشتریان در بازار خودرو گفت: نارضایتی مشتریان با توجه به افزایش افسارگسیخته قیمتها در بازار، یکی از مهمترین موضوعاتی است که دستاندرکاران این صنعت باید به آن توجه کرده و با افزایش تولید و عرضه با آن مقابله کنند. گرچه زمزمههایی که درباره شکلگیری کمپین تحریم خرید خودرو بود، هرگز جدی نشد اما این خود می تواند برای فعالان بازار خودرو یک سیگنال و نشانه محسوب شود.