آنطور که چینیها میگویند تویوتا دو خودرو پلاگین-هیبرید جدید را ظرف ۲ تا ۳سال آینده در این کشور پهناور عرضه خواهد کرد. ظاهرا این خودروها بر اساس پلتفرم DM-i پلاگین-هیبرید بیوایدی ساخته میشوند.
غول خودروسازی ژاپن همچنین دیگر از پلتفرم سیستم هیبرید خود THS برای مدلهای جدید بازار چین استفاده نخواهد کرد. قبلا خودروهای هیبرید سنتی تویوتا از این قوای محرکه استفاده میکردند اما امکان دریافت پلاک سبز برای این محصولات در چین وجود ندارد. همچنین این خودروها نمیتوانند همان یارانههای متعلق به خودروهای برقی و پلاگین-هیبرید را دریافت کنند.
نامهای شناختهشده با پلتفرمهای جدید
تویوتا قبلا نسخههای پلاگین-هیبرید کرولا، لوین و راو ۴ را در چین عرضه کرده هرچند به موفقیت زیادی دست نیافته است؛ اما سه خودرو جدید ژاپنیها از پلتفرمهای پلاگین-هیبرید متفاوتی نسبت به کرولا، لوین و راو ۴ استفاده خواهند کرد. البته باید به این نکته اشاره کنیم که نه تویوتا و نه بیوایدی این خبر را تائید نکردهاند اما یکی از رسانههای چینی به نقل از منابع نزدیک به تویوتا خبر داده ژاپنیها اگر این پلتفرم پلاگین-هیبرید بیوایدی استفاده کنند قطعاً تنظیمات جدید و خاص خود را در نظر خواهند گرفت و تجربه سواری این محصولات جدید کاملا متفاوت خواهد بود. DM پلتفرم پلاگین-هیبرید بیوایدی است که مخفف عبارت DualMode بهشمار میرود و در سال ۲۰۰۸ عرضه شده است.
در ماه جاری میلادی پنجمین نسل این پلتفرم معرفی شد و ظاهراً باعث میشود خودروهای استفاده کننده از آن شعاع حرکتی ترکیبی ۲۰۰۰ کیلومتری و مصرف سوخت زیر ۳ لیتر در صد کیلومتر داشته باشند. DM دارای دو نسخه اصلی i و p است که اولی مخفف کلمه intelligent بوده و روی مصرف سوخت پایین و راندمان بالا تمرکز دارد.
نسخه p هم برای خودروهای چهار چرخ محرک و آفرود بهکار میرود. بیوایدی اخیرا پلتفرم DMO را نیز عرضه کرده که مخصوص خودروهای آفرود سنگین است و در سبد محصولات فانگچنگ بائو بهکار میرود. احتمالا این پلتفرم نسخه ارتقایافته پلتفرم DM-۹ است. جدای از این موارد باید گفت تویوتا همکاری وسیعی با طرف چینی دارد و در سال ۲۰۲۱ هر دو کمپانی یک جوینتونچر ۵۰/۵۰ را تشکیل دادند.
ژاپنیها سال قبل دومین خودرو برقی یعنی سدان bZ۳ را با همکاری بیوایدی تولید کردند. طرف چینی کار تامین باتری تیغهای، موتور برقی و برخی تکنولوژیهای دیگر را برعهده داشته است. تویوتا همچنین دو جوینتونچر مهم دیگر در چین با خودروسازان دولتی یعنی فاو و گک دارد.
منابع ناشناس به رسانههای چینی گفتهاند: « به خاطر فشاری که ناشی از جنگ قیمتی خودروهای برقی است، هزینه و قیمت یک فاکتور مهم برای تویوتا محسوب میشود. علت اصلی اینکه تویوتا ترجیح میدهد از تکنولوژی پلاگین-هیبرید بیوایدی استفاده کند کاهش هزینهها و تکنولوژی بالغ آن است.»
هیروکی ناکاجیما، مدیرارشد تکنولوژی تویوتا در نمایشگاه پکن ۲۰۲۴ گفت این خودروساز محصولات پلاگین-هیبرید بیشتری را تولید خواهد کرد.
او گفت: « از زمان معرفی پریوس در سال ۱۹۹۷ تاکنون، تویوتا خودروهای هیبرید را یک راهحل کاربردی میداند و با پیشرفتهای مداوم در زمینه تکنولوژی باتری و تغییر شرایط انرژی، خودروهای برقی ظهور کردهاند. من بهشخصه فکر میکنم حرف P در عبارت PHEV نه مخفف پلاگین-هیبرید بلکه مخفف عبارت کاربردی است؛ بهعبارتدیگر ما با خودروهای هیبرید کاربردی روبرو هستیم.»
تویوتا از فرصت تولید خودروهای پلاگین-هیبرید برای شروعی قدرتمند در بازار چین و به منظور رقابت با برندهای دیگر استفاده خواهد کرد. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه باید منتظر برگزاری کنفرانس تکنولوژی برقی تویوتا در چند هفته دیگر بمانیم.
وابستگی در خط تولید
مدتهای زیادی است که تویوتا شدیدترین انتقادات را به دلیل عقب ماندن در بازی خودروهای برقی تحمل میکند؛ اما ژاپنیها امسال به دلیل فرایند ساخت جدید خود و همچنین برنامههای جاهطلبانه تولید خودروهای بدون آلایندگی خبرساز شدهاند. از جمله این برنامهها میتوان به تکنیکهای ریختهگری و ساخت متفاوت اشاره کرد. این تکنیک که نسل بعدی خط مونتاژ محسوب میشود از خودروهای خودران استفاده میکند.
تویوتا همچنین در استراتژی مهم خود به تکنولوژی باتری اشاره کرده که باعث تولید خودروهایی با شعاع حرکتی فراتر از ۱۰۰۰ کیلومتر میشود. قرار است با آغاز سال ۲۰۲۶ تعداد ۱۰ خودرو برقی راهی بازارهای جهانی شوند؛ اما شاید این برنامهها بدون شوک بزرگی که بیوایدی چین به بازار خودرو وارد کرد، میسر نمیشد.
همانطور که میدانید چینیها در توسعه سدان برقی bZ۳ با تویوتا همکاری کردهاند. یکی از رسانههای تویوتا با تاکرو کاتو رئیس کارخانه جدید تویوتا برای تولید محصولات برقی گفتوگو کرده و او تحت تاثیر سفر تجاری خود به چین قرار گرفته است.
کاتو میگوید: « برای اولینبار با رقابتپذیری بالای قطعات چینی روبهرو شدم. آنها نه تنها تکنولوژی را یاد گرفتهاند و بهکار میبرند بلکه به سرعت فرآیندهای ساخت را دگرگون میسازند. تجهیزاتی را نظارهگر بودم که تا قبل از آن هرگز در ژاپن ندیدم و فرآیند ساخت آن نیز بسیار خوب بود. در واقع احساس میکردم وسط یک بحران قرار دارم! در همان زمان فکر کردم باید سابقه کاری خود را در چین ادامه دهم.»
این حس واقعبینی زمانی پررنگتر شد که تویوتا شروع با بیوایدی جهت تولید سدان bZ۳ همکاری کرد. این خودرو از پلتفرم TNGA تویوتا و باتریهای تیغهای شریک چینی استفاده میکند.
همانطور که کاتو میگوید توسعه سدان برقی یادشده با تغییرات متناوبی همراه شده است. پنج ماه پس از سفر مقامات تویوتا به ژاپن ارتفاع و فاصله بین محوری bZ۳ اصلاح شده و این یک تغییر بزرگ برای خودرو بوده است.
مدیر تویوتا بیان میکند: «ارتفاع کلی خودرو حدود ۲۵میلیمتر کاهش یافت و بنابراین طراحی زیر بدنه نیز باید بهطور کامل بازنگری میشد. در ژاپن این امر باعث توقف کامل فرآیند توسعه خودرو میشود اما همه با این تغییرات موافق بودند زیرا ما به ارائه محصولی باب میل مشتریان متعهد هستیم. در روی کاغذ همهچیز لغو شده به نظر میرسید اما مجبور بودیم این فرآیند را ادامه دهیم.»
کاتو در خلال تست bZ۳ در مغولستان برای گفتوگو با آکیو تویودا و کوجی ساتو احضار شد. در آن جلسه از او خواسته شد تا به ژاپن بازگشته و هدایت مرکز توسعه وسایل نقلیه تویوتا را بر عهده بگیرد. این مرکز تمامی کارها از برنامهریزی تا توسعه تولید انبوه را انجام میدهد. حالا و با رسیدن به جولای ۲۰۲۳ کاتو میکروفون را در جلسه عمومی سهامداران به دست گرفته و میگوید خودروهای برقی را دوست دارد.