آلایندگی پنهان تایر

ردپای محیطی خودروها و تاثیر آنها بر محیط‌زیست و سلامت انسان با آلودگی‌های گوناگونی مرتبط است که البته بعضی از آنها ازجمله آلودگی‌هایی با منشأ لاستیک از دیده پنهان مانده‌اند.

آلودگی هوا ناشی‌از ترافیک جاده‌ای ترکیبی از آلاینده‌های گازی و ذرات معلق ناشی‌از احتراق سوخت و تبخیر روان‌کننده است که از لوله اگزوز منتشر می‌شود. منبع انتشار گازهای گلخانه‌ای غیراگزوزی (NEE) هم شامل ذرات ناشی‌از سایش مکانیکی ترمزها و لاستیک‌ها، فرسایش سطوح جاده‌ها و مخلوطی از گردوغبار و ترکیبات آلی فرار ناشی‌از تبخیر سوخت و آزاد شدن حلال‌هاست که روی سطوح جاده‌ها انباشته می‌شوند.

گردوغبار لاستیک‌ها یکی از عوامل اصلی آلاینده ترافیک جاده‌ای به شمار می‌آید که تحقیقات کمتری روی آن انجام شده است. به ازای هر کیلومتری که یک خودرو طی می‌کند، لاستیک‌های آن فرسوده می‌شوند و اثرات زیست‌محیطی مخربی بر جای می‌گذارند.

از آن مهم‌تر، لاستیک‌ها در پایان چرخه عمر خود یک چالش زیست‌محیطی مهم ایجاد می‌کنند که با وجود تلاش‌های صنعت برای بازیافت و استفاده مجدد از آنها، گورستان‌های تایر هنوز در سراسر جهان وجود دارند. با این حال، مشکل اصلی قبل از مراحل فرسودگی شروع می‌شود، یعنی وقتی خودروها در جاده‌ها درحال تردد هستند، گردوغبار لاستیک تولید و گازهای گلخانه‌ای را در جو منتشر می‌کنند که وارد بخشی از چرخه طبیعی انتشارات جوی می‌شود. این گردوغبار می‌تواند راه خود را به خاک، سفره‌های زیرزمینی و اقیانوس‌ها باز کند.

اگرچه لاستیک عنصر اصلی تولید تایر است اما بسیاری از مواد دیگر نیز در ترکیب آن گنجانده شده است که از مصنوعات نفت به دست می‌آیند و فرسودگی همه این مواد اثرات مستقیم و غیرمستقیم بر محیط‌زیست دارد.

طبق نتایج بعضی مطالعات ارتباط قوی بین گردوغبار تایر و میکروپلاستیک‌ها وجود دارد و ۷۸درصد از کل میکروپلاستیک‌های موجود در اقیانوس‌ها از لاستیک‌های خودرو نشأت می‌گیرند. علاوه‌بر تاثیر هشداردهنده مواد پلاستیکی بر محیط‌زیست، سایر اَشکال آلودگی ناشی‌از سایش تایرها از جمله انتشار فلزات سنگین همچون مس، روی و سرب نیز بسیار نگران‌کننده است.

محققان تخمین می‌زنند هر خودرو یک‌میلیارد ذره بسیار ریز (ultra-fine particles) در هر کیلومتر رانندگی آزاد می‌کند. موادی که برای افزایش دوام لاستیک طراحی شده‌اند، منبع آلاینده‌های دیگری هستند. مطالعه دانشمندان چینی نشان می‌دهد وقتی تایرها با اکسیدان‌هایی مانند ازن تماس پیدا می‌کنند، به منبع آلاینده‌هایی همچون 6PPD و 6PPD-Q تبدیل می‌شوند.

این آلاینده‌ها بر اکوسیستم‌های آبی تاثیر منفی می‌گذارند و به‌طور مستقیم و غیرمستقیم در مرگ‌ومیر گونه‌های ماهی ازجمله ماهی آزاد نقش دارند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 15 =