کد خبر: 251096
تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۴۰۳ - ۰۱:۰۳
صنعت خودرو

امیرعلی عبداله زاده *

در حالی که ایران در مقایسه با کشورهای نوظهور از جمله چین، سابقه نسبتا طولانی در تولید خودرو دارد ولی کشورهای دیگر و موفق این عرصه با یک برنامه ریزی درست توانستند روند تولید خودرو هم در بُعد کمی و هم در بُعد کیفی را بهبود ببخشند. در حالی که تولیدات شرکت های ایرانی هم در بُعد کمی پاسخگوی نیاز مردم نیست و هم در بُعد کیفی بسیار ضعیف و ناامید کننده است.

یکی از راهکارهای جبران این ضعف ، موضوع واردات می باشد . واردات میتواند هم با ایجاد رقابت ، باعث افزایش کیفیت در خودرو سازی داخلی شود و در کمیت هم میتواند نیاز بخشی از جامعه را جبران نماید.

تجربه واردات بویژه در دهه ۸۰ ، تایید کننده این موضوع است.

اما واردات در دهه ۹۰ بدلیل کمبود ارز و تحریم های ظالمانه ، ممنوع شد و بدلیل قطع ارتباط خودروسازی داخلی با شرکت های مادر ، کیفیت خودروهای داخلی بسیار افت کرد.

در دو سه سال اخیر به دلیل مطالبه جامعه و عدم توانایی خودروسازان داخلی برای برآورده کردن نیازهای خودرویی مردم ، واردات خودرو به صورت قطره چکانی آزاد شد. همچنین برخی خودروسازان بخش خصوصی اقدام به مونتاژ محدود برخی برندهای چینی کرده اند. موضوعی که باعث نگرانی است و دست اندرکاران عرصه مونتاژ و واردات باید مدنظر داشته باشند ، این است که تنوع بیش از حد و واردات خودروهای بسیار گوناگون از برندهای بعضاً گمنام چینی باعث هدررفت سرمایه ملی خواهد شد.

از سوی دیگر این تنوع و واردات محدود باعث افت خدمات پس از فروش خواهد شد و مصرف کنندگان را متضرر خواهد کرد. پیدا کردن لوازم یدکی این خودروها با مشکل مواجه خواهد شد و یک خودرو به دلیل نبود یک قطعه ، باید روزها و ماه ها در پارکینگ بماند. به عنوان مثال حتی برای تعویض یک چراغ هم مشکل ایجاد خواهد شد.

لذا ضرورت دارد واردات و مونتاژ خودروها مدیریت شود و واردات و مونتاژ در تیراژ اقتصادی انجام شود تا هم خدمات پس از فروش (گارانتی و وارانتی) برای وارد کننده صرفه اقتصادی داشته باشد و هم مصرف کننده با خیال راحت سرمایه بعضاً میلیاردی خود را صرف خودرویی نماید که مشکلی در تامین قطعات آن نداشته باشد.

متاسفانه ما در تولیدات داخلی صرفاً به اضافه کردن پسوند پلاس به خودروها بسنده کرده ایم و عملاً تنوعی وجود ندارد و در بخش واردات و مونتاژ ، تنوع بسیار زیاد خودروهای چینی دیده میشود.

اگر سیاست درستی در واردات و مونتاژ ، اجرا و تیراژ اقتصادی رعایت شود ، قطعه سازان هم ترغیب میشوند تا قطعات یدکی این خودروها را تولید نمایند و این موضوع باعث افزایش داخلی سازی و بهبود اشتغال و همچنین باعث پیشرفت قطعه سازی در کشور خواهد شد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 11 =

آخرین اخبار