مترو

بسیاری از سارقان در مترو و اتوبوس با شگردهای مختلف در کمین هستند و همین امر نیاز به هوشیاری دائمی مسافران این وسایل نقلیه عمومی، به‌خصوص در ساعات شلوغ را گوشزد می‌کند. جالب است بدانید این سارقان به صورت تخصصی عمل کرده و در میان این بزهکاران سارقان طلاقاپ، سارقان تلفن‌همراه و سارقان کارت‌های بانکی وجود دارند. 

جابه‌جایی کارت بانکی به بهانه کمک برای خرید بلیت مترو

رئیس پلیس آگاهی پایتخت از دستگیری مردی که به بهانه کمک کردن در خرید بلیت مترو اقدام به دریافت کارت بانکی شهروندان و تعویض آن با کارت دیگر کرده بود، خبر داد.

سردار علی ولیپورگودرزی در این‌باره گفت: چندی پیش زن جوانی به پایگاه هفتم پلیس آگاهی تهران بزرگ مراجعه و با طرح شکایت خود گفت که قصد داشته در مترو بلیت بخرد که مرد میانسالی نزد او رفته و با چرب‌زبانی کارتش را برای پرداخت هزینه گرفته اما ساعتی بعد با پیامک بانکی برداشت پول متوجه می‌شود آن مرد کارت دیگری را در اختیار او گذاشته است.

وی افزود: کارآگاهان در نخستین‌گام برای تحقیقات میدانی راهی ایستگاه موردنظر شدند و با بازبینی دوربین‌های مداربسته هویت متهم را شناسایی کردند. در ادامه نیز مشخص شد وی از افراد زیادی با همین شیوه سرقت کرده است.

کارآگاهان در گام بعدی با روش‌های علمی و بررسی‌های تخصصی مخفیگاه متهم را شناسایی کرده و پس از انجام هماهنگی‌های لازم با مرجع قضایی و اخذ مجوز عملیات، این فرد را در یک عملیات پلیسی دستگیر و به مقر انتظامی منتقل کردند.

ولیپور گودرزی گفت: متهم پس از انتقال به پایگاه هفتم پلیس آگاهی هدف تحقیقات قرار گرفت و در جریان بازجویی‌ها به جرم سرقت از کارت بانکی مالباخته با شگرد تعویض کارت اعتراف کرد.

سرقت تلفن‌همراه در مترو با شگرد دعوای صوری

چندی قبل پلیس پایتخت در جریان سرقت‌های سریالی یک باند در اتوبوس‌های بی‌آرتی و واگن‌های مترو قرار گرفت. ماجرا از این قرار بود که یکی از مالباخته‌های این باند وقتی متوجه شد دزدان در واگن مترو گوشی تلفن‌همراه او را سرقت کرده‌اند، یادش افتاد که داخل واگن، فردی او را هل داد و دو نفر دیگر هم دعوای صوری راه انداخته بودند.

وی که چهره آن ۳ نفر را به خاطر سپرده بود، فورا به ایستگاه قبل برگشت و یکی از سارقان را دید. سارق با دیدن مرد مالباخته فرار کرد. مالباخته به دنبال او دوید و همین امر موجب شد سارق با کمک مردم دستگیر شود.

در جیب‌های سارق، ۸ تلفن‌همراه سرقتی به دست آمد که او همان روز با کمک همدستانش، آنها را سرقت کرده بود. این سارق چاره‌ای جز اعتراف ندید و گفت با همدستی دو نفر از دوستانش در ایستگاه‌های مترو و اتوبوس، دست به سرقت تلفن‌همراه می‌زدند. دزد دستگیرشده گفت: من و همدستانم هر روز صبح سوار مترو می‌شدیم؛ البته گاهی هم به ایستگاه اتوبوس‌های بی‌آرتی می‌رفتیم. شگردمان این بود که یکی از ما، به سوژه نزدیک می شد و او را هل می‌داد. دو نفر دیگر هم دعوای صوری راه می‌انداختند تا سر مردم گرم شود. در همان لحظه یکی از ما از داخل کیف یا جیب سوژه تلفن همراه را به سرقت می‌برد. پس از اجرای نقشه سرقت، از قطار پیاده می‌شدیم و به سراغ طعمه‌های بعدی می‌رفتیم.

این متهم پس از اقرار به سرقت‌های سریالی بازداشت شد و با اطلاعاتی که در اختیار پلیس قرار داد، دو همدست دیگرش نیز دستگیر شدند. اعضای این گروه در بازجویی‌ها به سرقت‌های سریالی اقرار کردند و برای انجام تحقیقات تکمیلی در اختیار ماموران پایگاه هشتم پلیس آگاهی تهران قرار گرفتند.

سرقت در کُنام‌های جرم

دکتر آرش حقیقت‌فرد، جرم‌شناس در این باره می‌گوید: بعضی سارقان عمدتا در مکان‌هایی اقدام به سرقت می‌کنند که به آن، کُنام‌های جرم گفته می‌شود.

کُنام‌های جرم به مکان‌هایی مثل مترو، خیابان‌های شلوغ، ورزشگاه‌ها و اتوبوس‌های شلوغ اطلاق می‌شود که باوجود این‌که فرار کردن مجرم و جیب‌بر در این مکان‌ها سخت است، اما درصد موفقیت سرقت در آن هم بالاست. در بین این موارد، اتوبوس و مترو مستعدتر از بقیه نقاط برای انجام سرقت هستند؛ زیرا افراد پول نقد، اشیای باارزش و کارت‌های بانکی متعدد خود را به ورزشگاه‌ها نمی‌برند، اما افرادی که با مترو رفت‌وآمد می‌کنند، اغلب اشیای ارزشمندشان را نیز همراه خود دارند.

سارقان و جیب‌برهایی که در مترو فعالیت می‌کنند، جزو حرفه‌ای‌ترین مجرمان به شمار می‌روند، زیرا هر مجرمی جرأت نمی‌کند در مترو اقدام به سرقت کند. چون اگر گیر بیفتد، شانس فرار ندارد. به همین دلیل است که اغلب کیف‌زنان حرفه‌ای‌تر در اماکنی مانند مترو کار می‌کنند، اما جیب‌برهای خشن‌تری که کمتر مهارت دارند، در خیابان‌ها و اماکن خلوت دست به سرقت می‌زنند.

اما این‌که چه مولفه‌هایی باعث می‌شود تا حرفه‌ای‌ترین سارقان، مترو را برای سرقت انتخاب کنند، باید گفت، در جرم‌شناسی مبحثی به نام پیشگیری بر مبنای شرایط محیط وجود دارد که در آن به برخی شاخص‌ها که مترو را به مکان مناسبی برای ارتکاب جرم فراهم می‌کند، اشاره شده است. مهم‌ترین مولفه آن، کاهش هوشیاری افراد به‌دلیل شلوغی و عجله زمانی است که مردم در رسیدن به قطار از خود نشان می‌دهند.

در چنین شرایطی، مردم تنها به این فکر می‌کنند که سریع‌تر خود را به قطار آماده حرکت برسانند. علت بعدی نیز، حضور دستفروشان است که باعث حواس‌پرتی مسافران شده و سارقان نیز با استفاده از این حواس‌پرتی، طعمه‌های خود را انتخاب می‌کنند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 9 =