این ارابههای مرگ برخی از اتباع افغان را به صورت غیرقانونی از مرزهای شرقی به کشور میآورند؛ افرادی که در جستوجوی زندگی بهتر حاضر هستند خطرات این سفر غیرقانونی را به جان بخرند.
خودروهایی با ۲۰ سرنشین!
عبور غیرقانونی اتباع غیرمجاز از مرز که بهگفته سخنگوی دولت تعداد آنها از اتباع مجاز پیشی گرفته است، خود داستان مفصلی دارد که سبب شده متولیان امر به دنبال احداث دیوار مرزی مشترک با افغانستان و پاکستان باشند. از آنجا که این گروه از اتباع به صورت غیرقانونی وارد کشور میشوند، به طور حتم نمیتوانند با روشهای معمول و استفاده از سیستم حملونقل عمومی خود را به ایران برسانند و در شهرهای مختلف به امید یافتن کار و زندگی جاگیر شوند.
روشی که در سالهای اخیر این گروه از اتباع در پیش گرفتهاند، استفاده از خودروهای شوتی است. این خودروها که اغلب پژو ۴۰۵، پرشیا و سمند هستند، برای اینکه این کار برایشان صرفه اقتصادی داشته باشد، حداقل ۱۰ تبعه غیرمجاز را در خودرویی که حداکثر ظرفیت آن ۵نفر است، جا می دهند.
از طرفی در فیلمهای منتشرشده از خودروهای شوتی توقیفی، شاهد هستیم گاه تا ۲۰ تبعه نیز در یک خودرو جاسازی شدهاند. یعنی نهتنها روی صندلی خودرو، دو ردیف انسان جاسازی می شود بلکه ۵ تا ۷نفر را در صندوق عقب جا میدهند یا حتی دیده شده که برخی روی در صندوق عقب و کاپوت خودرو نشستهاند تا از بیابانهای شرق ایران عبور کنند. اما داستان این شوتیها به همین جا ختم نمیشود. رانندگان این خودروها برای اینکه گرفتار پلیس نشوند، با سرعت بالا در جاده میرانند و حوادث ناگواری را رقم میزنند. بارها در خبرها شنیدهایم که خودرو حامل اتباع افغان به دلیل سرعت غیرمجاز چپ کرده و بیشاز ۱۰ نفر جان باختهاند.
براساس برخی شنیدهها شوتیها از هر تبعه غیرمجاز افغان در لب مرز حدود ۱۰میلیون تومان می گیرند تا در هر خودرو ۱۰ نفر را جابهجا کنند. اگر تعداد اتباع بیشتر باشد، پولی که به راننده میدهند، سرشکن شده و کمتر میشود.
ورود مکرر برخی اتباع به کشور پس از اخراج!
اطلاع دقیقی از اینکه چه تعداد خودرو شوتی در جابهجایی اتباع غیرمجاز نقش دارند و چقدر پول در این تجارت زیرزمینی تبادل میشود، وجود ندارد اما تعداد خودروهایی که توسط پلیس به دلیل این تخلف توقیف شده، گویای آن است که برخی رانندگان، کسب درآمدهای میلیونی از جابهجایی اتباع غیرمجاز را به تبعات منفی این کار ترجیح دادهاند.
در این رابطه سردار سیدسعید منتظرالمهدی، معاون فرهنگی و اجتماعی فراجا گفت: از ابتدای امسال بیشاز ۲ هزار خودرو حامل اتباع غیرمجاز توقیف شده است. ساخت دیوار مرزی یکی از برنامههای دولت برای مقابله با آسیب امنیتی، اقتصادی و اجتماعی اتباع خارجی است که درحالحاضر همراه با برنامه جمعآوری و اخراج اتباع به طور همزمان اجرایی شده است.
از طرفی ذبیحاله خداییان، رئیس سازمان بازرسی کل کشور نیز در آخرین نشست خبری خود، مشکل واقعی در این زمینه را ورود مکرر اتباع طردشده به کشور دانست.
وی در این رابطه گفت: یکی از مشکلات عمده کشور در رابطه با اتباع غیرمجاز، ورود مکرر آنها به کشور پس از اخراج است و گزارش داده میشود این اتباع جلوتر از خود نیروهای ما به کشور برگشت داده میشوند؛ از این رو لازم است با صاحبان وسایل نقلیهای که اتباع غیرمجاز را وارد کشور میکنند، برخورد شود و این وسایل نقلیه توقیف شوند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور اضافه کرد: در این زمینه نیاز به یک سامانه جامع داریم و وزارت کشور باید این اقدام را انجام دهد که اگر کسی به عنوان تبعه غیرمجاز شناسایی و دستگیر میشود، اطلاعات او در این سامانه ثبت شود تا درصورتیکه بار دیگر وارد کشور شد، مشخص شود او پیش از این در یک استان دستگیر و طرد شده است.
برخورد قاطع با خودروهای حامل اتباع غیرمجاز
اواخر اردیبهشتماه امسال، مرکز هدایت عملیات بحران دانشگاه علوم پزشکی کرمان اعلام کرد: واژگونی خودرو سواری پژو ۴۰۵ حامل اتباع غیرمجاز افغانستان در جاده بردسیر به سیرجان ۹ مصدوم بر جا گذاشته است.
جانشین فرمانده کل انتظامی کشور نیز چند روز قبل تاکید کرد: با خودروهایی که اتباع غیرمجاز را سوار میکنند، حتما باید برخورد قانونی صورت بگیرد و پلیس راهور باید از تمام اختیارات خود در این زمینه استفاده کند.
سردار قاسم رضایی با اشاره به اولویتهای پلیس راهور گفت: برخورد با تخلفات پلاک مخدوش، عبور از خط ویژه و حرکت خلاف جهت باید اولویت اصلی برخوردهای پلیس راهور باشد.
وی تاکید کرد: در برخی از شهرها طبق مشاهدات میدانی، خودروهایی که پلاک خود را مخدوش کردهاند یا بدون پلاک تردد میکنند، ملاحظه شده که وظیفه ذاتی ما است تا خیلی زود برای حفظ نظم و امنیت و جلوگیری از هرگونه بینظمی اجتماعی، قاطعانه با این تخلفات برخورد کنیم.