شاهین

گمان می‌ رفت با صدور مجوز افزایش میانگین ۳۰ درصدی قیمت خودروهای داخلی، موج عرضه خودرو در بورس کالا فروکش کند؛ با این حال شنیده می‌شود «خودرو بورسی» بخشی از تصمیم قیمتی سیاستگزار است و احتمالا اجرایی خواهد شد.

سیاستگزار در راستای اصلاح قیمت خودرو دو سناریوی کلی روی میز داشته که در هر دوی آن‌ها «خودرو بورسی» نیز نقش بازی کرده است. سناریوی نخست این بوده که عرضه خودرو در بورس کالا کلا بایگانی و پرونده‌اش بسته شود؛ در عوض، مجوز افزایش میانگین ۸۰ درصدی قیمت خودروهای داخلی صادر شود. این گزینه مطلوب خودروسازان بوده؛ چراکه می‌توانستند بدون دردسر خاصی (البته با فرض این‌که با افزایش ۸۰ درصدی، موج انصراف متقاضیان شکل نمی‌گرفت) ۸۰ درصد به‌قیمت کارخانه‌ای محصولات خود بیفزایند و از دل آن، نقدینگی بزرگی جذب کنند.

از طرفی، دیگر مساله عرضه خودرو در بورس کالا نیز به‌عنوان طرحی که خودروسازان مخالف آن بودند، مطرح نبود. درواقع اگر سیاستگزار مجوز اصلاح قیمت کارخانه‌ای خودروها تا ۸۰ درصد (به‌صورت میانگین) را می‌داد، عرضه خودرو در بورس کالا منتفی می‌شد.

سناریو دوم احتمالا این بوده که قیمت کارخانه‌ای خودروها به‌جای ۸۰ درصد، به‌طور میانگین ۳۰ درصد افزایش یابد؛ در عوض مجوز عرضه بخشی از تولیدات خودروسازان در بورس کالا نیز صادر شود. به‌عبارت بهتر، طبق این سناریو، خودروسازان علاوه‌بر دریافت مجوز افزایش قیمت میانگین ۳۰ درصدی، این امکان را پیدا می‌کنند که بخشی از محصولاتشان را در بستر بورس کالا بفروشند. در این صورت، خودروسازان ضمن بالا بردن قیمت پایه محصولاتشان (با توجه به‌مجوز ۳۰ درصدی وزارت صمت) می‌توانند با عرضه بخشی از محصولاتشان در بورس کالا، آن‌ها را با قیمتی بالاتر از نرخ پایه بفروشند.

بنابراین «خودرو بورسی» از این جهت که امکان فروش با قیمتی بالاتر از نرخ پایه (نرخ‌های پس از اعمال افزایش ۳۰ درصدی) را دارد، یک امتیاز برای خودروسازان محسوب می‌شود. این درشرایطی است که وزارت صمت پیش‌تر مخالفت خود را با عرضه خودرو در بورس کالا اعلام کرده بود.

محمد اتابک گفته بود کجای دنیا خودرو در بورس کالا عرضه می‌شود؟ خودرو باید در بازار رقابتی عرضه شود. وزارت صمت چهارشنبه دو هفته پیش و پس از تایید کمیسیون اقتصادی دولت، مجوز اصلاح قیمت خودرو تا میانگین ۳۰ درصد را صادر کرد و خودروسازان نیز اواسط هفته قبل، قیمت محصولاتشان را بر اساس این مجوز به‌روز کردند. بنابراین با در نظر گرفتن این‌که سناریوی دوم سیاستگزار برای اصلاح قیمت خودرو، احتمالا دو بخش دارد و بخش نخست آن، یعنی افزایش میانگین ۳۰ درصدی قیمت کارخانه‌ای خودروها اجرا شده، حالا باید دید آیا نوبت به‌عرضه خودرو در بورس کالا هم می‌رسد؟

اتفاق بسیار مهمی که پس از انتشار خبر اصلاح ۳۰ درصدی قیمت خودرو رخ داد، صعود شاخص بورس است. پس از انتشار این خبر در رسانه‌ها (حتی وقتی هنوز به‌صورت رسمی تایید نشده بود) ارزش سهام خودروسازان بالا رفت و به‌اصطلاح صف خرید تشکیل شد. با اعلام رسمی خبر افرایش قیمت کارخانه‌ای خودروها صعود سهام خودرویی با سرعت بالاتری ادامه یافت و دست شاخص کل را نیز گرفت و بالا کشید.

رشد قیمت ۳۵ میلیون‌تومانی هایما S۵ جدید

برخی خودروهای داخلی روز گذشته رشد بهای یک تا ۲۸ میلیون‌تومانی را تجربه کردند. جایی که شاهین (بدون سانروف) (۱۴۰۳) با ۲۸ میلیون‌تومان افزایش ۷۶۲ میلیون‌تومان، دنا اتومات آپشنال (۱۴۰۳) با ۱۶ میلیون‌تومان افزایش یک‌میلیارد و ۹۸ میلیون‌تومان، رانا پلاس پانوراما (۸۵ گانه) (۱۴۰۲) با ۱۵ میلیون‌تومان افزایش ۷۵۰ میلیون‌تومان، پژو ۲۰۷ پانوراما ارتقا یافته (۱۴۰۳) با ۱۲ میلیون‌تومان افزایش ۸۸۲ میلیون‌تومان، شاهین اتومات (۱۴۰۳) با ۱۱ میلیون‌تومان افزایش ۸۹۹ میلیون‌تومان، پارس سال (دریچه‌برقی) (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیون‌تومان افزایش ۷۷۳ میلیون‌تومان، شاهین (سانروف و ESP) (۱۴۰۳) با ۹ میلیون‌تومان افزایش ۸۴۷ میلیون‌تومان و سورن پلاس با مانیتور بدون رینگ (۱۴۰۳) با ۸ میلیون‌تومان افزایش ۷۹۸ میلیون‌تومان قیمت‌گذاری شدند.

همچنین در میان خودروهای مونتاژی شاهد رشد قیمت ۵ تا ۳۵ میلیون‌تومانی بودیم. جایی که قیمت هایما S۵ جدید (۱۴۰۳) با ۳۵ میلیون‌تومان افزایش به‌یک‌میلیارد و ۵۷۵ میلیون‌تومان، فونیکس آریزو ۶ پرو (۱۴۰۳) با ۱۵ میلیون‌تومان افزایش به یک‌میلیارد و ۶۰۰ میلیون‌تومان، ام‌وی‌ام X۵۵ پرو (۱۴۰۳) با ۱۵ میلیون‌تومان افزایش به یک‌میلیارد و ۵۱۵ میلیون‌تومان، کی‌ام‌سی X۵ (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیون‌تومان افزایش به یک‌میلیارد و ۷۲۰ میلیون‌تومان، کی‌ام‌سی J۷ (۱۴۰۳) با ۸ میلیون‌تومان افزایش به یک‌میلیارد و ۶۷۸ میلیون‌تومان و جک S۳ (۱۴۰۳) با ۵ میلیون‌تومان افزایش به یک‌میلیارد و ۲۰۵ میلیون‌تومان رسید.

از طرفی در گروه خودروهای وارداتی شاهد افت بهای ۵۰ میلیون‌تومانی بودیم. جایی که کیا سلتوس (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان کاهش ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون‌تومان، جتا VS۵ (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان کاهش ۲ ‌میلیارد و ۱۰۰ میلیون‌تومان و هونگچی H۵ (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیون‌تومان کاهش ۳ ‌میلیارد و ۴۰۰ میلیون‌تومان ارزش‌گذاری شدند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 4 =