امرالله امینی

کارشناسان اقتصادی معتقدند علت اصلی ناترازی‌ها و عدم تطابق عرضه و تقاضا در بازار خودرو  شیوه قیمت‌گذاری است که مشکلات بسیاری را برای صنعت خودرو به وجود آورده است. در این زمینه امراله امینی، کارشناس صنعت خودرو به تحلیل این موضوع پرداخته است.

برای سامان‌دهی بازار خودرو چه باید کرد؟

در کنار حذف قیمت‌گذاری دستوری، باید حجم عرضه خودروهای وارداتی بالا برود تا شاهد تنظیم عرضه و تقاضا در بازار خودرو و تامین نیاز بازار خودرو و تعدیل قیمت‌ها باشیم. همچنین در صورتی‌که هدف سیاستگزار از واردات خودرو تعادل‌بخشی به بازار است پس باید در کوتاه‌مدت پا را فراتر از ارقام فعلی گذاشته و با واردات اصولی و مدیریت‌شده خودرو به سمت انحصارزدایی از بازار حرکت کند تا بازار به تعادل برسد.

آیا میزان تولید کافی است؟

خیر، سالانه نزدیک به یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو در کشور نیاز داریم، درحالی‌که تولید داخل در بهترین شرایط حدود یک میلیون و ۲۰۰هزار خودرو است، بنابراین باید مابقی نیاز بازار از محل واردات تامین شود.

برای تسهیل واردات چه اقداماتی می‌توان انجام داد؟

برای تسریع در واردات خودرو نیازمند اختصاص به موقع ارز از سوی بانک مرکزی هستیم تا واردات خودرو سرعت گرفته و براساس نیاز و سلیقه مصرف‌کنندگان بازار تامین شود.

آیا با وضعیت فعلی صنعت خودرو رقابت شکل خواهد گرفت؟

تا هنگامی‌که سیاست‌های صنعتی ناپایدار و متغیر است، نه‌تنها رقابت شکل نمی‌گیرد، بلکه با توسعه انحصار حتی ممکن است واردات خودروهای خارجی نیز در انحصار عده‌ای خاص قرار بگیرد. بنابراین باید نحوه مدیریت صنعت خودرو کشور و تفکرات در این صنعت اصلاح شود.

بنابراین برای جبران ناترازی و تعادل‌بخشی در عرضه و تقاضا تاکنون شاهد تصمیمات مختلفی از سوی سیاستگزار برای بازار خودرو بودیم، سیاست‌هایی مانند رشد تیراژ خودروسازان و آزادسازی واردات خودرو که به‌دلیل محدودیت منابع ارزی، کمبود نقدینگی و مشکل نرخ‌گذاری دستوری با چالش‌های بسیاری در اجرا همراه شد در حالی که مهم‌ترین علت رفع ناتراژی موجود جدای از تقویت واردات، حذف سیاست قیمت‌گذاری دستوری است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 8 =