نمایندگان مجلس شورایاسلامی مقرر کردند تمام اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی مکلف هستند مالیات سالانه مربوط بهخودروهای (لوکس) تحت تملک خود و فرزندان کمتر از هجده سال و محجور تحت تکفل را حداکثر تا پایان آبان سال ۱۴۰۴ پرداخت کنند.این بند از مصوبه در شرایطی بهتصویب نمایندگان مجلس رسید که در دو سال گذشته، مالیات خودرو لوکس تنها زمان نقل و انتقال خودرو پرداخت میشد؛ اما حالا نمایندگان در بودجه سال آینده، زمان مشخصی را برای پرداخت مالیات خودرو در نظر گرفتهاند. نمایندگان در نشست علنی نوبت اول دیروز (شنبه، ۱۷ آذرماه) مجلس شورایاسلامی در جریان بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور با بند (ت) تبصره (یک) مادهواحده این لایحه موافقت کردند.
در بخش درآمدی این بند که بهتصویب رسیده، آمده است: «انواع خودرو سواری و وانت دو اتاق (کابین) دارای شمارهانتظامی شخصی در اختیار مالکان اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی که قیمت روز خودرو آنها بیش از ۵۰ میلیارد ریال است نسبت بهمازاد بر این مبلغ مشمول مالیات سالانه خودرو بهنرخ یک درصد (۱%) میگردند. مأخذ محاسبه مالیات خودرو موضوع این بند، قیمت روز خودرو بر مبنای ماده (۳۰) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۲/۳/۱۴۰۰ است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تعیین میشود.»
در بخش هزینهای بند (ت) تبصره (یک) مادهواحده این لایحه آمده است: «سازمان مزبور مکلف است مراتب را بهنحو مقتضی بر اساس اطلاعات دریافتی از پلیس راهور بهاطلاع اشخاص مشمول برساند. تمام اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی مکلفند مالیات سالانه مربوط بهخودروهای تحتتملک خود و فرزندان کمتر از هجده سال و محجور تحت تکفل را حداکثر تا پایان آبان سال ۱۴۰۴ پرداخت کنند و در صورت عدمپرداخت مشمول حکم ماده (۱۹۰) قانون مالیاتهای مستقیم میشوند. ثبت نقل و انتقال خودروهایی که بهموجب این بند برای آنها مالیات وضع شده است قبل از پرداخت بدهی مالیاتی مورد انتقال، شامل مالیات بر دارایی، نقل و انتقال قطعی و اجاره، ممنوع است.»
در ادامه نیز تاکید شده که پلیس راهور فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مکلف است فهرست مالکان و خودروهای مشمول را مطابق با درخواست سازمان امور مالیاتی کشور، حداکثر تا پایان فروردین سال ۱۴۰۴ بهسازمان امور مالیاتی کشور ارسال و امکان دسترسی برخط جهت استعلام موردی را برای این سازمان فراهم کند.
مالیات تعیینشده در اجرای این بند قطعی است و اعتراض اشخاص در اجرای تبصره (۱) ماده (۲۱۶) قانون مالیاتهای مستقیم قابل رسیدگی خواهد بود. مالیات خودروهای لوکس که از سال ۱۴۰۰ مصوب شده، با عدم پرداخت از سوی مالکان همراه بوده است. بر اساس بررسیهای دیوان محاسبات در سال ۱۴۰۲ وصول مالیات مرتبط با خودروهای لوکس تنها ۱۰ درصد بوده است.
بدین معنا که بیش از ۱۰۰ هزار مودی مالک خودرو لوکس اعتنایی به پیامک پرداخت مالیات نداشتهاند؛ این در شرایطی است که بیش از ۱۶۶ هزار دستگاه خودرو مشمول مالیات مذکور شدهاند. در نظر نگرفتن قید زمانی در سه سال گذشته برای پرداخت مالیات خودروهای لوکس، منجر به بیاعتنایی مالکان این خودروها شده است و فرد تا زمانی که اقدام بهفروش خودرو لوکس خود نمیکرد، مشمول این نوع مالیات نمیشد؛ حالا اما مجلس قید زمانی برای الزام لوکسسواران به پرداخت مالیات در نظر گرفته است.
از طرفی مهلت ثبتنام خودروهای وارداتی تمدید شد. مدیر طرح خودروهای وارداتی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: «مهلت ثبتنام خودروهای وارداتی تا ساعت ۲۳:۵۹ روز سهشنبه (۲۰ آذر) تمدید شد.»
مهدی ضیغمی دراینباره اعلام کرد: «متقاضیان تا ۲۰ آذر فرصت دارند از بین خودروهای اعلامی در سامانه یکپارچه عرضه خودروهای وارداتی، پنج اولویت را انتخاب کنند. پیش از این مهلت ثبتنام خودروها ۱۷ آذرماه بود که ۳ روز تمدید شد.»
وی با اشاره بهمهلت بلوکه کردن یکی از حسابها در نزد بانکهای اعلامی برای ثبتنام خرید خودروهای وارداتی گفت: «مهلت بلوکه کردن حسابها تا روز چهارشنبه (۱۴ آذرماه) بود که تا روز دوشنبه (۱۹ آذرماه) تمدید شد.»
کاهش قیمت ۵۰ میلیونتومانی نیسان سیلفی E-Power پلاس
خودروهای داخلی روز گذشته رشد بهای یک تا ۱۲ میلیونتومانی را تجربه کردند. جایی که پژو ۲۰۷ دندهای هیدرولیک (۸۵گانه) (۱۴۰۳) با ۱۲ میلیونتومان افزایش ۷۹۸ میلیونتومان، پژو پارس TU۵ (دریچهبرقی) (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان افزایش ۹۷۵ میلیونتومان، کوییک اتومات (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان افزایش ۶۲۷ میلیونتومان، پژو ۲۰۷ پانوراما اتومات ارتقا یافته (۱۴۰۳) با ۸ میلیونتومان افزایش یکمیلیارد و ۲۷ میلیونتومان، شاهین (بدون سانروف) (۱۴۰۳) با ۷ میلیونتومان افزایش ۷۴۵ میلیونتومان و پارس سال (دریچهبرقی) (۱۴۰۳) با ۵ میلیونتومان افزایش ۷۷۵ میلیونتومان قیمتگذاری شدند.
همچنین در میان خودروهای مونتاژی شاهد رشد قیمت ۷ تا ۴۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که قیمت فیدلیتی پرستیژ ۷ نفره (۱۴۰۳) با ۴۰ میلیونتومان افزایش به ۲ میلیارد و ۵۵۰ میلیونتومان، دیگنیتی پرستیژ (۱۴۰۳) با ۳۰ میلیونتومان افزایش به ۲ میلیارد و ۴۴۰ میلیونتومان، اسکایول ET۵ نبکا (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیونتومان افزایش به ۲ میلیارد و ۶۷۰ میلیونتومان، فونیکس آریزو ۶ پرو (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان افزایش به یکمیلیارد و ۵۸۰ میلیونتومان، لاماری ایما (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان افزایش به یکمیلیارد و ۹۱۵ میلیونتومان و هایما S۷ پلاس (۱۴۰۳) با ۷ میلیونتومان افزایش به یکمیلیارد و ۷۹۷ میلیونتومان رسید.
همچنین در گروه خودروهای وارداتی شاهد افت بهای ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که کیا سونت (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیونتومان، جتا VS۵ (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۲ میلیارد و ۵۰ میلیونتومان، نیسان سیلفی E-Power پلاس (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیونتومان و جیایسی امپو (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیونتومان ارزشگذاری شدند.