در اوایل قرن ۲۱ نیز مشکلات نیسان باعث شد کارلوس گون با هدف نفوذ به بازار آسیا سراغ آنها برود و اتحادی را تشکیل دهد که ابتدا تنها هدف آن نجات نیسان بهواسطه سرمایههای رنو و دولت فرانسه بود و سپس این اهداف به برند میتسوبیشی هم اضافه شد، اما در هر صورت این تصمیم هم برای ارتقای جایگاه نیسان در ژاپن اخذ شده بود. حال که تمام کمکهای مالی و غیرمالی ازسوی رنو و میتسوبیشی به پایان رسید، مدیران نیسان به این نتیجه رسیدهاند که برای ادامه مسیر نیاز به کمک خودروساز هموطن دیگری دارند و چه گزینهای بهتر از هوندا!
هولدینگ به جای اتحاد
براساس یادداشت تفاهمی که بین شرکتهای هوندا و نیسان به ثبت رسیده است، این دو خودروساز در سال ۲۰۲۶ به یک هولدینگ جدید تبدیل خواهند شد.
ظرف چند ماه آینده، یک کمیته با اعضای متشکل از هر دو برند تشکیل میشود تا بهترین مسیر برای تکمیل روند انتخاب شود. ادغام این دو برند، همه موارد ازجمله استانداردسازی پلتفرم خودروها، تحقیقات، تاسیسات تولیدی، تامینکنندگان، نیازهای زنجیره تامین، ضمانتهای بانکی، بهینهسازی بخش مالی و البته بخش منابع انسانی را شامل میشود.
طبق زمانبندی فعلی، روند ادغام از ژوئن ۲۰۲۵ آغاز خواهد شد. پس از دریافت تاییدیههای دولتی و همچنین موافقنامههای سهامداران هر دو شرکت، مرحله آخر ادغام در آوریل ۲۰۲۶ تکمیل میشود. همکاری مستقیم هوندا و نیسان به تقریبا یک سال پیش بازمیگردد. این دو برند ژاپنی در آوریل ۲۰۲۴، یک یادداشت تفاهم در زمینه هوش مصنوعی و برقیسازی خودروها، امضا کردند. در آگوست امسال هم یادداشت تفاهم دیگری برای شراکت در سایر حوزههای فناوری، به ثبت رسید.
اسامی هوندا و نیسان پس از ادغام حفظ میشود، اما هولدینگ جدید که این دو برند را تحت پوشش قرار میدهد، اسم جدیدی خواهد داشت که البته فعلا اعلام نشده است. مشابه این امر را قبلا در گروه استلانتیس مشاهده کردهایم. انتظار داریم که پس از خروج نیسان و هوندا از بازار سهام توکیو، نام این شرکت جدید اواخر تابستان ۲۰۲۶ جایگزین آنها شود. بنابر اظهارات رسمی هر دو برند به رسانهها، نقش اصلی در این هولدینگ جدید برعهده هوندا قرار خواهد گرفت.
لحظه مهم دیگری برای نیسان
ماکوتو یوشیدا، مدیرعامل نیسان شروع مذاکرات برای ادغام را لحظهای مهم برای شکل دادن به آینده میداند. به اعتقاد وی، اتحاد هوندا و نیسان به مسیری منحصربفرد برای تولید خودروهایی لذتبخش ختم میشود که هیچکدام از این شرکتها به تنهایی نمیتوانست آنها را تولید کند.
در خبر ادغام هوندا و نیسان، از رنو و میتسوبیشی حرفی در میان نیست. این دو کمپانی در سال ۱۹۹۹ یک اتحاد استراتژیک را با نیسان شکل دادند ضمناینکه رنو در حال حاضر به عنوان سهامدار عمده نیسان شناخته میشود. البته گروه رنو در اطلاعیهای بسیار خلاصه، تفاهمنامه جدید را تایید نموده و از بررسی گزینهها بر اساس منافع گروه و ذینفعان آن، خبر داده است.
میتسوبیشی هم از امضای یادداشت تفاهم با هوندا و نیسان برای بررسی احتمال شراکت این برند ژاپنی در هولدینگ جدید خبر میدهد. این احتمال در اواخر ژانویه ۲۰۲۵ بررسی خواهد شد. توجه داشته باشید که در ماه نوامبر، نیسان از فروش یکسوم سهام خود در میتسوبیشی خبر داد. اگر همهچیز طبق برنامه پیش برود، این هولدینگ جدید به یکی از بزرگترین خودروسازان جهان تبدیل خواهد شد. مدیر و مسئول اجرایی هوندا، توشیرو میبه هم ضمن اشاره به وجود نقاط قوت متمایز در هوندا و نیسان، از شروع بررسی روند ادغام و چگونگی آن سخن گفته است.
تردیدهای فراوان
اما مدیرعامل سابق و البته جنجانی نیسان یعنی کارلوس گون، در مصاحبهای با بلومبرگ این ادغام را حرکتی ناامیدکننده توصیف میکند.
وی اعتقاد دارد که یافتن همافزایی بین هوندا و نیسان بسیار دشوار است، چراکه هیچ ویژگی مکملی بین این دو شرکت وجود ندارد و از طرفی، این دو برند با محصولات مشابه در بازارهای مشابه حضور دارند.
به اعتقاد کارلوس گون، این یادداشت تفاهم تحت اجبار وزارت اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن (METI) و بهرغم بیمیلی هوندا رخ داده است. گون به مدت ۱۶سال ریاست نیسان را برعهده داشت و به عنوان موفقترین مدیرعامل این شرکت شناخته میشود هرچند که پس از دستگیری به علت چند پرونده مالی، مجبور شد به روش مشابه فیلمهای هالیوود از ژاپن فرار کند. از آن زمان تاکنون، وی در حبس خانگی بهسر میبرد. هوندا ۳.۴۳ میلیون خودرو طی ۱۱ماه سال ۲۰۲۴ در سراسر جهان فروخت.
نیسان اعلام کرد کمی بیشاز ۳ میلیون دستگاه فروخته است. بیوایدی، بزرگترین خودروساز چینی در مدت مشابه ۳.۷۶ میلیون دستگاه خودرو فروخت که نشاندهنده این است که نیسان و هوندا به تنهایی ضعیف هستند اما ممکن است با هم شانس مبارزه داشته باشند.
مارککنون، مشاور و مدیرارشد سابق اتونیشن (خردهفروش بزرگ خودرو) گفت: هوندا و نیسان میتوانند تلاش کنند از هیوندای و کیا تقلید کنند اما او نسبت به اینکه این شرکتهای ژاپنی تا چه حد موفق خواهند بود، ابراز تردید کرد. به گفته کنون، «هوندا هنوز یک برند عالی با محصولات ممتاز است.
برند نیسان با تمام آشفتگیهایی که در چند سال اخیر داشته، آسیب دیده است و کیفیت محصولات آن نیز چندان عالی نیست. بنابراین ادغام آنها چندان منطقی نیست. چرا هوندا باید علاقهمند به پذیرش مشکلات نیسان باشد؟»