با وجود تصویب و ابلاغ قریبالوقوع آییننامه واردات خودروهای دستدوم در هفتههای پایانی عمر دولت سیزدهم، طرح فوق همزمان با شروع بهکار دولت چهاردهم با اظهارات متفاوت سخنگوی دولت در خصوص مساله نبود همخوانی این قانون با شأن مردم و پس از آن موضع وزیر صمت مواجه شد. ۲۷ تیرماه بود که سخنگوی دولت سیزدهم از تصویب آئیننامه واردات خودروهای کارکرده بعد از تقریبا ۱۰ ماه خبر داد.
وی در حاشیه جلسه هیات دولت اعلام کرده بود که: «با ابلاغ آئیننامه، واردات خودرو بهشرط اینکه مدل ۲۰۱۹ بهبالا باشد و استانداردهای روز اروپا را داشته باشد، برای همه ایرانیان آزاد شد و اشخاص حقیقی داخل و خارج کشور میتوانند خودرو وارد کنند.» اما درست ۲ ماه بعد از تصویب آئیننامه، وزیر صمت دولت چهاردهم تاکید کرد که: «در بحث خودروهای کارکرده بانکمرکزی، سازمان استاندارد و گمرک مباحثی را مطرح کردند که باید آنها را حل کنیم و بخشنامه موجود نیازمند اصلاحاتی است؛ زیرا با این بخشنامه ممکن است پول مردم از بین برود؛ بنابراین بهدنبال یک بخشنامه درست هستیم.»
با این حال پس از مدتی با پیگیری و فشار نمایندگان ملت برای اجرای قانون ساماندهی صنعتخودرو بهویژه واردات خودروهای کارکرده درنهایت اوایل آذرماه، آییننامه واردات خودروهای برقی و هیبرید نو و کارکرده بهدولت ابلاغ شد و حالا پس از گذشت بیش از یک ماه از ابلاغ آن بهدولت، بالاخره آییننامه اجرایی واردات خودروهای کارکرده بهگمرکات کشور نیز ابلاغ شده است و رسما واردات خودروهای کارکرده با عمر کمتر از پنج سال بهکشور آغاز و بهزودی عملیات ترخیص این خودروها در گمرک اجرایی خواهد شد.
در سالهای اخیر یکی از مشکلات بازار خودرو، افزایش تقاضاست که ناشی از قیمتگذاری دستوری بوده و بهعاملی برای افزایش قیمتها و بهدنبال آن نابسامانی در این بازار تبدیل شده است. بر این اساس روند صعودی تولید خودروهای داخلی بهمیزانی نبوده تا عقبماندگی عرضه از تقاضا را جبران کند و واردات خودروهای صفرکیلومتر خارجی نیز بهدلیل ارزبری بالا هنوز در روال نیفتاده است.
در چنین شرایطی برخیها معتقدند افزایش عرضه بهبازار از مسیر واردات محصولات کارکرده برندهای جهانی خودروسازان میتواند موجب کنترل بازار شود. از این رو، این ایده قوت گرفته که خودروهای وارداتی دستدوم میتوانند تا حد زیادی چاله میان عرضه و تقاضا را پر کنند.
درواقع مزیت مهم واردات خودروهای کارکرده آن است که کنترل بازار و کنترل انحصار از این مسیر ممکن میشود. نکته دیگر که بهعنوان مزیت مورد توجه قرار گرفته، ارزبری پایین واردات دستدومها به نسبت محصولات صفر کیلومتر برندهای جهانی خودروساز است.
واردات خودرو میتواند علاوهبر بهبود وضعیت کیفی محصولات تولیدی شرکتهای خودروساز، ایجاد رقابت را نیز در بازار خودرو ممکن کند. بنابراین از نگاه کارشناسان اگر بتوان از مسیر واردات خودروهای دستدوم تیراژی بیشتر از محصولات تولیدی برندهای جهانی خودروساز را بهصورت یکجا بهبازار تزریق کرد، میتوان امیدوار بود که سرعت کاهش قیمتها افزایش یابد.
البته بهاعتقاد برخی مسئولان و کارشناسان، مسائلی همچون واردات خودروهای دستدوم تصادفی و موضوع خدمات پس از فروش برای این مدل خودروها از مواردی است که باید با دقت دنبال شوند و لازم است هنگام وضع قوانین برای واردات خودروهای کارکرده تمام جوانب فنی و کیفی مورد بررسی قرار گیرد تا مدلهای بیکیفیت و مشکلدار توسط برخی سودجویان وارد کشور نشود.
افزایش قیمت ۳۰ میلیونتومانی فیدلیتی اکستریم VX (۲۰۲۳)
خودروهای داخلی روز دوشنبه رشد قیمت یک تا ۴۲ میلیونتومانی و افت بهای ۳۸ میلیونتومانی را درمورد یک مدل خودرو تجربه کردند. جایی که ساینا S اتومات (۱۴۰۳) با رشد قیمت ۴۲ میلیونتومانی ۶۴۲ میلیونتومان، دنا پلاس توربو ۶ دنده (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۱۱ میلیونتومان افزایش ۹۰۳ میلیونتومان، تارا اتومات (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان افزایش ۹۸۰ میلیونتومان، شاهین اتومات پلاس (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان افزایش یکمیلیارد و ۲۲۵ میلیونتومان و رانا پلاس ارتقا (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۸ میلیونتومان افزایش ۶۸۲ میلیونتومان اعلام قیمت شدند. از طرفی ریرا (۱۴۰۳) با ۳۸ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۵۷۰ میلیونتومان ارزشگذاری شد.
همچنین در میان خودروهای مونتاژی شاهد افت بهای ۵ تا ۵۰ میلیونتومانی و رشد قیمت ۵ تا ۳۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که اکستریم TXL (۱۴۰۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۳ میلیارد و ۴۵۰ میلیونتومان و دیگنیتی پرستیژ (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیونتومان کاهش ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیونتومان اعلام قیمت شدند. از طرفی ارزش فیدلیتی اکستریم VX (۲۰۲۳) با ۳۰ میلیونتومان افزایش به ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیونتومان، فیدلیتی پرستیژ ۵ نفره (۱۴۰۳) با ۲۵ میلیونتومان افزایش به ۲ میلیارد و ۶۲۰ میلیونتومان و کیامسی T۸ (۱۴۰۳) با ۲۳ میلیونتومان افزایش به یکمیلیارد و ۷۸۰ میلیونتومان رسید.
از طرفی در گروه خودروهای وارداتی شاهد افت بهای ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که ارزش هونگچی H۵ (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش به ۳ میلیارد و ۲۵۰ میلیونتومان و هونگچی EQM۵ (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش به یکمیلیارد و ۸۵۰ میلیونتومان رسید.