تایر

اولین ترکش افزایش نرخ مواداولیه، دستمزدها و دیگر هزینه‌های تولید به صنعت تایر اصابت کرد و شرکت‌های تایرساز قیمت محصولات رادیال سواری را از آخرین روزهای فروردین‌ماه ۱۰ درصد افزایش دادند.

به‌گزارش «دنیای‌خودرو»، بیست و هفتمین روز از فروردین‌ماه بود که شرکت کویر تایر در نامه‌ای به اداره نظارت بر ناشران گروه شیمیایی و غذایی سازمان بورس و اوراق بهادار از افزایش ۱۰ درصدی قیمت تایرهای رادیال سواری خود خبر داد. افزایش قیمتی که بر اساس نامه مدیرعامل کویر تایر ناشی از افزایش نرخ مواداولیه، افزایش نرخ دستمزد و اثر تورمی سایر هزینه‌ها بوده است و بر اساس محاسبات انجام‌شده و برمبنای ضوابط و دستورالعمل‌های سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان صورت گرفته است.

این افزایش قیمت در شرایطی رقم خورده که نرخ ارز در بازار آزاد روند کاهشی را تجربه کرده است. اما نمی‌توان افزایش قیمت تایرهای داخلی را به‌کاهش نرخ ارز در بازار آزاد ارتباط داد. چراکه تایرسازان آخرین افزایش قیمت خود را با نرخ ارز مبادله‌ای در اواخر تابستان و اوایل پاییز گرفتند و به‌تدریج و در چند مرحله آن را به‌مرحله اجرا درآوردند. اما این روزها قیمت ارز در اتاق مبادلات ارزی به بیش از ۷۰ هزار تومان رسیده و به‌نظر می‌رسد تولید تایر هنوز برای شرکت‌های تولیدی به‌مرحله جذاب سوددهی نرسیده است.

فارغ از تمام این مسائل اما تایرسازان نیز بنا به‌مسائل داخلی و این‌که تولید برخی سایزها سود بیشتری برایشان دارد، از تولید سایزهای کم‌سودده در تیراژ بالا خودداری می‌کنند و تمرکز خود را بر سایزهایی گذاشته‌اند که تولیدشان سود بیشتری عاید کارخانه می‌کند. از آن جمله می‌توان به تولید بالای تایرهای خانواده پراید و تولید کم تایرهای رینگ ۱۴ یا خانواده پژو اشاره کرد. تا جایی که تایرهای خانواده پژو در بازار کمیاب شده و برخی گروه محصول‌ها در مغازه تایرفروشان خاک می‌خورد. از سوی دیگر دولت باید به این مهم نیز توجه کند که تایرسازان نباید اولویت خود را تامین نیاز مشتریان بزرگ خود یعنی خودروسازان قرار دهند و تامین هر دو بازار خودروساز و بازار را به یک اندازه مدنظر قرار دهند.

اتفاقی که اگر رخ دهد سبب رفع کمبودها در بازار خواهد شد و تولیدات کارخانه‌های تایرسازی با هدف تنظیم بازار و براساس نیاز بازار صورت خواهد گرفت. بحث دیگری که باید به آن پرداخت، لزوم اجرای آزادسازی قیمت‌ها توسط سازمان حمایت است تا بر مبنای آن قیمت‌گذاری در بازار و به‌صورت رقابتی صورت گیرد. در این شیوه تولیدکنندگان تایر تمرکز خود را روی تولید نیاز بازار خواهند گذاشت و بی‌جهت ظرفیت خطوط تولید خود را به‌سایزهای کم‌مشتری اختصاص نخواهند داد.

حتی اگر سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان برنامه‌ای برای آزادسازی کامل قیمت‌ها و تفویض اختیار قیمت‌گذاری به تولیدکنندگان و بازار ندارد، حداقل کاری که می‌تواند انجام دهد نظارت بر تولید تایرسازان بر اساس نیازسنجی بازار است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 4 =