براساس پیشبینی تحلیلگران «king’s research» تا سال ۲۰۲۶ قیمت باتری خودروهای برقی حدود ۵۰ درصد کاهش خواهد یافت؛ در چنین شرایطی سرمایهگذاری در تولید باتری یک پارادوکس خواهد بود.
رابطه میان فناوری باتری خودروهای الکتریکی، قیمت باتری، استراتژیهای سرمایهگذاری و خواستههای مصرفکننده پیچیده و مفصل است.
تحقیقات و پیشبینی اخیر «king’s research» نشان میدهد قیمت باتری خودروهای برقی تا سال ۲۰۲۶ حدود ۵۰ درصد کاهش خواهد یافت. این کاهش قیمت ناشی از پیشرفت فناوری است که منجر بهافزایش چگالی انرژی و کاهش هزینههای «فلزات سبز» مانند لیتیوم و کبالت میشود.
در سال ۲۰۲۲ میلیادی میانگین قیمت جهانی باتری ۱۵۳ دلار در هر کیلووات ساعت بود؛ اما انتظار میرود تا پایان سال جاری میلادی قیمت باتری در هر کیلووات ساعت به ۱۱۱ دلار کاهش یابد و در سال ۲۰۲۶ به ۸۰ دلار در هر کیلووات ساعت برسد. فناوری جدید تولید باتری برای وسایل نقلیه پاک سبب تولید نسل نوین باتری با ۳۰ درصد چگالی انرژی بالاتر شده و کاهش نسبی قیمت مواد نایاب در عرضه ذخیرهکنندههای انرژی ارزان جدید، از دیگر فواید آن است.
پیشرفت فناوری در این عرصه سبب حذف طراحی سلول، پک و ماژولهای باتری شده است؛ بنابراین تولید باتریهای نسل نو با کاهش هزینه تولید منجر بهصرفهجویی در هزینهها و افزایش ظرفیت انرژی شده است.
باتریهای لیتیومی که بر بازار تسلط دارند، با مواد شیمیایی مبتنی بر نیکل ۶۰ درصد و باتریهای لیتیوم فروفسفات (الافپی) ۳۵ تا ۴۰ درصد بازار را در اختیار دارند. انتظار میرود باتریهای جامد بهدلیل پتانسیل خود برای چگالی انرژی بالاتر و بهبود ایمنی در آینده، صنعتخودرو را متحول کنند.
البته باید به این نکته مهم نیز اشاره کرد که پیشبینی کاهش قیمت باتری تا سال ۲۰۲۶ تاثیر قابل توجهی بر قیمت خودروهای برقی خواهد داشت. صنایع خودروسازی انتظار داشتند از سال ۲۰۲۳ بهبعد برابری هزینه خودروهای برقی با خودروهای موتور احتراقداخلی بسیار رقابتی شود.
بهرغم این مساله تقاضای فعلی برای خرید خودروهای برقی ناشی از نگرانیهای مشتریان و رقابتهای ژئوپلیتیک، وابستگی خودروهای برقی بهیارانههای دولتی را افزایش میدهد. نکته قابل توجه اینکه در کشورهای غربی مصرفکنندگانی که کاهش قیمت بیشتری را برای خودروهای برقی پیشبینی میکنند، منتظر ارزان شدن این محصولات هستند.