محسن عارفی

محسن عارفی*

قیمت تمام‌شده خودروهای وارداتی برای مصرف‌کننده به عوامل مختلفی ازجمله قیمت پایه، میزان تعرفه و عواملی از این دست ارتباط دارد اما در این میان قطعا اصلی‌ترین عامل میزان تعرفه واردات تعیین‌شده ازسوی دولت است. پیش از این، تعرفه واردات خودروهای خارجی ۶۰ درصد بود اما اکنون تعرفه صد درصدی برای سال آینده مطرح شده است که با این روند بدون تردید نباید منتظر روند کاهشی قیمت خودروهای وارداتی برای مصرف‌کننده باشیم که این مورد نه به نفع خودروساز و نه مصرف‌کننده خواهد بود.

واردکننده؛ خودرو را با نرخ روز دلار وارد می‌کند و فارغ از هزینه‌های بیمه، اسقاط، حمل‌ونقل، گمرک و سایر هزینه‌های جانبی، هر چقدر هم تلاش کنیم قیمت تمام‌شده خودرو به نرخ جهانی نزدیک باشد ولی این تعرفه‌های سنگین مانع از آغاز روند نزولی قیمت‌ها در بازار می‌شوند.

تعرفه ۶۰درصدی خود معضلی بزرگ بود که واردکنندگان برای مدیریت بازار و البته مصرف کنندگان برای تامین نیاز خود با آن مواجه بودند اما اکنون وقتی صحبت از تعرفه واردات صد درصدی می‌شود چطور می‌توانیم انتظار داشته باشیم قیمت خودرو در آینده کاهشی باشد؟

ازسوی‌دیگر، سود واردکننده در این است که تعداد بیشتری خودرو وارد کند و خدمات بهتری ارائه دهد، به این دلیل که خدمات پس از فروش و گارانتی منبع درآمدی برای واردکنندگان محسوب می‌شود، اما وقتی با اعمال قوانین مختلف روند افزایشی قیمت در بازار ایجاد ‌شود، بدون تردید میزان فروش و همچنین تعداد خدمات موردنیاز و ارائه‌شده نیز نزولی شده و این کار، چرخه اقتصادی را معیوب می‌کند. هرچه دامنه نمایندگی‌های وادکنندگان گسترده‌تر باشد و خدمات بهتری ارائه دهند، سود بیشتری ایجاد می‌شود.

این شیوه در واقع همان سیاست ایجاد رقابت مسئولان و قانون تدوین‌شده است اما وقتی صحبت از افزایش نرخ تعرفه واردات می‌شود، دقیقا معادله معکوس خواهد شد و دیگر نه واردکننده انگیزه‌ای برای افزایش واردات دارد و نه خبری از افزایش سهم بازار به دلیل تقاضای بیشتر است.

همچنین درباره اثرگذاری نوسان نرخ ارز در قیمت تمام‌شده محصولات باید گفت از زمانی که ثبت‌سفارش انجام می‌شود تا لحظه ترخیص و تحویل، نرخ‌ها چندبار تغییر می‌کنند و این مساله هم به ضرر مردم است و هم به زیان واردکنندگان.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =