این تصمیم با هدف بهبود مدیریت ترافیک شهری و کاهش آلودگی هوا اتخاذ شده است. وی همچنین بیان کرد در طرح ترافیک جدید دونوع معاینه فنی عادی و برتر مدنظر است، اما برای خودرو و موتوربرقی، شرایط و تسهیلات جدیدی دیده شده تا این وسایل نقلیه در شهر توسعه یابند. در ادامه این موضوع را بررسی می کنیم.
اصلاح طرح ترافیک بر اساس میزان پیمایش
مدیرعامل سازمان حملونقل و ترافیک تهران از اعمال تمامی ممنوعیتهای طرح ترافیک برای موتورسیکلتسواران خبر داد و گفت: در طرح ترافیک سال آینده، موتورسیکلتها نیز مشمول این قانون خواهند شد. پوریا علیمردانی تصریح کرد: تغییر عمدهای که در طرح ترافیک سال آینده ایجاد شده، مبتنیبر پیمایش است. اجرای زونهای ترافیکی به چند روش امکانپذیر است که یکی از آنها براساس میزان ورود و خروج و دیگری براساس میزان پیمایش وسایلنقلیه است. بر این اساس، در طرح ترافیک جدید، هرچه میزان تردد بیشتر باشد، عوارض متناسب با آن محاسبه و دریافت خواهد شد.
این تغییر، مهمترین تحولی است که رخ داده؛ برنامه سازمان حملونقل و ترافیک بر تغییر محدوده طرح متمرکز نیست و این محدوده تقریبا ثابت خواهد ماند؛ آنچه تغییر میکند، شیوه اجرای طرح است. وی درباره تغییر ساعت اجرای طرح ترافیک در ایام ماه مبارک رمضان هم گفت: در جلسهای که شورای ترافیک تهران برگزار خواهد کرد، این موضوع مورد بررسی قرار میگیرد. با این حال، پیشنهاد ما کاهش یکساعته مدت اجرای طرح ترافیک است.
مدیرعامل سازمان حملونقل و ترافیک تهران درباره تردد خودروهای پلاک شهرستان در تهران اظهار کرد: حدود 28درصد پلاکهای موجود در محدوده طرح ترافیک، متعلق به شهرستانها بوده که از این میزان، حدود 22درصد متعلق به حومه تهران و حدود 6درصد مربوط به سایر شهرستانهاست.
وی با بیان اینکه شورای شهر تهران مصوبهای برای دریافت عوارض بیشتر از خودروهای با پلاک شهرستان در محدوده طرح ترافیک تصویب کرده بود، اما این مصوبه رد شد، افزود: یکی از سیاستهای پیشنهادی برای کنترل تردد خودروهای پلاک شهرستان، اعمال عوارض بیشتر برای این خودروها در محدوده طرح ترافیک است.
کنترل ترافیک دو معبر با هوش مصنوعی
مدیرعامل سازمان حملونقل و ترافیک تهران همچنین گفت: روزانه 700هزار ورود و خروج خودرو در تهران انجام میشود و باید تسهیلات بیشتری برای حملونقل عمومی حومهای فراهم شود و توسعه پارکسوارها در دستور کار قرار گیرد تا مردم بتوانند خودروهای خود را در ورودیهای تهران پارک کنند و ترافیک کاهش یابد. وی درخصوص تردد دوچرخههای اشتراکی نیز گفت: این دوچرخهها میتوانند در شبکه حملونقل شهری فعال باشند و از همکاری شرکتهای فعال در این زمینه استقبال میکنیم تا ظرفیتهای موجود در این بخش را گسترش دهیم.
علیمردانی با بیان اینکه از سال ۸۵ تاکنون دوربین نظارتی در تهران نصب نشده و ما ضعف در این حوزه را میپذیریم، اما برنامه توسعه داریم اظهار کرد: براساس برنامهریزیهای صورت گرفته در نظر داریم تمام خودروهای سنگین مجهز به جیپیاس باشند تا در نرم افزار امکان ردیابی این خودروها را داشته باشیم، اما باید زیرساختها فراهم شود.
مدیرعامل سازمان حملونقل و ترافیک شهر تهران در پاسخ به سوالی در مورد کنترل ترافیک دو معبر با هوش مصنوعی گفت: طرح آزمایشی در محدود پاسداران و با همکاری پلیس در حال اجراست که با کمک هوش مصنوعی رفتار ترافیکی خودروها پیش بینی میشود.
۹۰درصد دوربینهای طرح ترافیک فعال هستند
علیمردانی با بیان اینکه دوربینهای تهران سه نوع هستند که یکی از انواع این دوربینها، از نوع نظارتی است تاکید کرد: نوع دیگر، دوربینهای طرح ترافیک است که حدود ۶۰۰ دستگاه هستند و بیشاز ۹۰درصد آنها فعال هستند. در دورهای این دوربینها دچار خرابی شده بودند، اما درحالحاضر فعال هستند.
دسته سوم دوربینهای کنترل سرعت هستند که تکنولوژی آنها قدیمی شده و نیاز به هزینه و زمان دارد. دوربینهای قدیمی فقط تصویر متخلفان را میگرفت که ضعف بزرگی محسوب میشد چرا که ما به اطلاعات و دادههای ترافیکی هم نیاز داشتیم.
وی با بیان اینکه درصدد هستیم که ارسال پیامک تخلف نیز فعال شود تا شهروندان بدانند دوربینها فعال هستند، گفت: برنامه ما کنترل سرعت متوسط است، یعنی دیگر شاهد نباشیم که راننده ای مدام در معبر با سرعت بالا حرکت میکند و لایی میکشد، اما وقتی به مقابل دوربین میرسد، سرعت خود را کم میکند. اجرای این طرح مبتنی بر هوش مصنوعی است و در حال آماده سازی زیرساختها هستیم.
عدم اجرای آزمایشی کنترل مسیر hov در اسفند
مدیرعامل سازمان حملونقل و ترافیک تهران در مورد مسیر hov در بزرگراه همت، با بیان اینکه فعلا اجرای این طرح در بزرگراه همت به صورت پایلوت اجرا میشود، گفت: قاعدتا اجرای این طرح در اسفندماه که آمارها نشان میدهد بیشاز ۲۵۰ هزار خودرو انباشته در تهران داریم، قابل اجرا نیست.
در اسفند ماه تجهیزات ما تست میشود، اما طرح اجرا نمیشود. وی با بیان اینکه آمارها نشان میدهد که در نوروز سال ۱۴۰۳، بیش از یکمیلیون و۲۰۰ هزار خودرو از تهران خارج میشوند که بهنظر میرسد این زمان که خیابانها خلوت هستند، زمان مناسبی برای اجرای طرح باشد، گفت: اگر بخواهیم طرح را اجرا کنیم، زمان اجرا بعد از ماه رمضان خواهد بود و حتما در این زمینه اطلاعرسانی میکنیم.