بازار خودرو

طی یک هفته گذشته قیمت خودروهای مونتاژی توسط سه خودروساز خصوصی افزایش یافته است.

تصمیمی که به‌نظر می‌رسد بعد از حذف ارز نیمایی و به‌تبع آن، افزایش هزینه تمام‌شده این شرکت‌ها اتخاذ شده است.

۲۴ بهمن، گروه بهمن در سامانه کدال طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد که قیمت برخی محصولات این شرکت با ۲ تا ۱۶‌ درصد افزایش همراه خواهد بود.

همچنین چند روز پیش مدیران‌خودرو نیز اعلام کرد افزایش قیمت ۲۷ تا ۳۱۵ میلیون‌تومانی را روی برخی محصولات خود اعمال خواهد کرد. سومین شرکتی هم که دست به‌افزایش قیمت‌ها زد، کرمان‌موتور بود که رشد ۳۰ تا ۱۸۰ میلیون‌تومانی را روی برخی محصولات خود اعمال کرد. البته بعد از شناورسازی ارز تجاری، انتظار این رشد قیمت می‌رفت و حالا از میانه بهمن تاکنون شاهد تحقق این رشد قیمت هستیم.

در واقع پیش از این، واردات قطعات مورد نیاز مونتاژکاران با ارز نیمایی انجام می‌شد؛ اما با حذف این شکل از ارز و شناورسازی ارز تجاری که موجب رشد قیمت آن شد، تامین قطعه برای آن‌ها هزینه بیشتری را به‌همراه دارد.

درواقع رشد نرخ ارز تجاری از نرخ نیمایی تا توافقی، روی تمام بخش‌های صنعت و بازار خودرو موثر بوده است. با وجود تمام محاسنی که این تصمیم در میان‌مدت و بلندمدت می‌تواند برای صنعت‌خودرو کشور به‌همراه داشته باشد، از ابتدا نیز پیش‌بینی می‌شد در کوتاه‌مدت موجب رشد قیمت‌ها در این بخش از بازار شود.

البته در مورد خودروهای داخلی با توجه به این‌که رشد قیمت رسمی در آبان‌ماه رخ داده، به این زودی نمی‌تواند رشد قیمت دیگری اتفاق بیفتد و به‌نظر می‌رسد سیاستگزار از طریق دیگری به‌دنبال کاهش هزینه تامین ارز آن‌هاست. در واقع وزارت صمت در تلاش است خودروسازان داخلی با صادرات محصولات معدنی، ارز مورد نیاز خود را تامین کنند.

در مورد خودروهای وارداتی نیز سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان باید تصمیم‌گیری کند؛ اما هنوز خبری از رشد قیمت نیست.

با وجود این، قیمت‌گذاری خودروهای مونتاژی در اختیار خود شرکت‌هاست که هفته گذشته رشد قیمت را اعمال کردند. با توجه به ‌این‌که هنوز خبری از افزایش بهای خودروهای وارداتی نیست، تا تصمیم‌گیری سازمان حمایت انتظار می‌رود که در بازار، قیمت مونتاژی‌ها به‌خودروهای وارداتی نزدیک شود. اما قیمت‌گذاری محصولات خودروسازان خصوصی نیز با تغییراتی همراه بوده است؛ به‌طوری که اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۲ شورای‌رقابت با همکاری سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، قیمت پایه ۱۷ مدل خودرو مونتاژی را تعیین و نسبت به‌کاهش قیمت محصولات خودرویی بخش‌خصوصی اقدام کرد.

موضوعی که سبب چند ماه کشمکش شد و در نهایت خصوصی‌ها زیر بار قیمت‌گذاری نرفتند. نتیجه این‌که در شرایطی که طی تصمیمات دولتی، هزینه تمام‌شده آن‌ها افزایش یافته، می‌توانند رشد هزینه‌ها را روی قیمت اعمال کرده و تولید خود را حفظ کنند.این درحالی است که از اواخر سال گذشته تعرفه واردات خودرو نیز به‌شدت تغییر کرد.

همین اقدام و افزایش تعرفه واردات قطعات سبب افزایش قیمت نهایی خودروهای تولید داخل شد. به‌تازگی مرجع تامین ارز نیز از نیما به‌صورت توافقی تغییر کرده است. مساله‌ای که با توجه به‌افزایش نرخ ارز تاثیر چشمگیری روی قیمت تمام‌شده محصول گذاشته است.

در واقع این مساله سبب شده است قیمت خودروهای مونتاژی افزایش یابد. تقریبا تا امروز بیشتر تولیدکنندگان در این بخش، نرخ‌ جدید محصولاتشان را اعلام کرده‌اند. این درحالی است که قدرت خرید مصرف‌کننده همچنان رو به‌کاهش است.

افزایش قیمت گریبان بازار خودرو را گرفت

خودروهای داخلی روز گذشته رشد بهای یک تا ۲۰ میلیون‌تومانی را تجربه کردند. جایی که شاهین اتومات پلاس (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیون‌تومان افزایش یک‌میلیارد و ۲۸۰ میلیون‌تومان، دنا اتومات آپشنال (۱۴۰۳) با ۱۴ میلیون‌تومان افزایش یک‌میلیارد و ۱۴۶ میلیون‌تومان، دنا پلاس توربو (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیون‌تومان افزایش یک‌میلیارد و ۵۰ میلیون‌تومان، شاهین اتومات (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیون‌تومان افزایش ۹۷۳ میلیون‌تومان، نیسان آپشنال (دریچه‌برقی) (۱۴۰۳) با ۵ میلیون‌تومان افزایش ۶۳۸ میلیون‌تومان و کوییک اتومات (۱۴۰۳) با ۴ میلیون‌تومان افزایش ۶۴۳ میلیون‌تومان قیمت‌گذاری شدند.

همچنین در میان خودروهای مونتاژی شاهد رشد بهای ۵ تا ۳۰ میلیون‌تومانی بودیم. جایی که قیمت دیگنیتی پرستیژ (۱۴۰۳) با ۳۰ میلیون‌تومان افزایش به ۲ ‌میلیارد و ۵۸۰ میلیون‌تومان، فونیکس FX پریمیوم (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیون‌تومان افزایش به ۲ ‌میلیارد و ۴۲۰ میلیون‌تومان، فونیکس آریزو ۶ پرو (۱۴۰۳) با ۱۵ میلیون‌تومان افزایش به یک‌میلیارد و ۸۶۵ میلیون‌تومان، هایما S۵ جدید (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیون‌تومان افزایش به یک‌میلیارد و ۷۴۰ میلیون‌تومان و فیدلیتی پرستیژ ۵ نفره (۱۴۰۳) با ۵ میلیون‌تومان افزایش به ۲ ‌میلیارد و ۷۴۰ میلیون‌تومان رسید.

در گروه خودروهای وارداتی شاهد رشد بهای ۵۰ میلیون‌تومانی بودیم. جایی که جتا VS۵ (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان افزایش ۲ ‌میلیارد و ۲۵۰ میلیون‌تومان، فیات ۵۰۰ (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان افزایش ۲ میلیارد و ۶۵۰ میلیون‌تومان و نیسان ترا ۲۰۰۰ سی‌سی توربو (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیون‌تومان افزایش ۴ میلیارد و ۳۰۰ میلیون‌تومان ارزش‌گذاری شدند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 9 =