ترافیک تهران

ترافیک این روزهای تهران دیگر به صبح و شب و برخی معابر و خیابان‌ها اختصاص ندارد؛ بلکه حجم بالای خودروها به‌گونه‌ای است که در هر ساعت از شبانه‌روز و در هر معبری می‌توان ترافیک کلافه‌کننده‌ای را تجربه کرد.

ترافیک این روزهای پایتخت بمانند ترافیک روزهای پایانی سال است، از جنس ترافیک‌هایی که در هر معبر و حتی کوچه‌ای می‌توان آن را تجربه کرد و نمی‌توان دلیل خاصی هم برای این راهبندان پیدا کرد و پیک‌های ترافیکی صبحگاهی و شبانگاهی، تقریبا به کل ساعات روزوشب شهر کشیده شده است.

جابه‌جایی روزانه ۲۰میلیون‌نفر در تهران

سردار تیمور حسینی، رئیس پلیس راهنمایی‌ورانندگی کشور در مورد تلف شدن عمر مردم در ترافیک می‌گوید: در شهر تهران ۲۰میلیون نفر در روز جا به جا می‌شوند و در خوشبینانه‌ترین حالت، هر فرد یک ساعت وقت تلف‌شده در ترافیک دارد. در مجموع روزانه ۸۵۰۰ نفر/ ساعت را از دست می‌دهیم.

تلف شدن ۸۵۰۰ نفر- ساعت از عمر تهرانی‌ها عدد بزرگی است، درحالی‌که معضل ترافیک، فقط دیر رسیدن به مقصد نیست؛ بلکه آلایندگی تولیدشده در این ترافیک، کیفیت هوای پایتخت را هم تحت‌تاثیر قرار می‌دهد و تاثیر مستقیمی نیز بر سلامت جسم و روان شهروندان دارد. از طرفی با اینکه همه از تاثیرات منفی ترافیک و آلودگی هوا و لزوم رفع این موارد سخن می‌گویند و نسخه‌های مختلفی برای رفع آن تاکنون پیچیده‌اند، اما هنوز هم اژدهای هفت سر ترافیک جولان می‌دهد و طرح‌های مختلف ترافیکی هم نتوانسته‌اند آن را مهار کنند.

تولید روزافزون خودروها و ورود خودروهای جدید به معابر پایتخت درحالی صورت می‌گیرد که بزرگراه‌ها و معابر تهران ظرفیت تردد این حجم از خودرو و موتورسیکلت را ندارد، این نیز در حالی است که نیمی از این وسایل نقلیه فرسوده هستند و به جای آنکه در چرخه اسقاط خودروهای فرسوده قرار بگیرند، در تهران تردد کرده و حتی مسافرکشی هم می‌کنند. اما در این میان، افزایش کرایه برخی خطوط تاکسیرانی و کمبود وسایل نقلیه حمل‌ونقل عمومی در پایانه‌ها و خطوط برای سفر به موقع، شهروندان را به سمت استفاده از خودرو شخصی سوق داده و مشکل ترافیک تهران را غیرقابل مهارتر کرده است.

کاهش سرانه حمل‌ونقل عمومی

جعفر تشکری‌هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حمل‌ونقل شورای شهر تهران معتقد است با اینکه ترافیک تهران یک معضل پیچیده و بغرنج است، اما در عین حال راهکارهای ساده‌ای برای حل آن وجود دارد.

وی در این باره می‌گوید: راهکارها مشخص است و تازمانی‌که به درستی این فرمول ساده اجرایی نشود، مشکلات فعلی باقی می‌ماند و حتی امیدی به بهبود وضعیت ترافیک نخواهد بود.

وی با تاکید بر اینکه یکی از اصلی‌ترین دلایل ترافیک تهران، حجم بالای خودروهای شخصی در خیابان‌هاست که البته این مشکل ناشی‌از کمبود و ضعف حمل‌ونقل عمومی است، ادامه می‌دهد: وقتی که حمل‌ونقل عمومی مناسب و کافی داشته باشیم، بسیاری از مردم از استفاده از خودروهای شخصی خود منصرف خواهند شد. بارها اعلام کردیم که تهران به ۹هزار دستگاه اتوبوس نیاز دارد تا مسافران با سرعت بهتری جابه‌جا شوند یا توسعه مترو امری ضروری است که البته این اقدامات، گام‌های ابتدایی و کوتاه‌مدت برای حل مشکل ترافیک تهران هستند که در مدت زمانی کوتاه، حتی کمتر از یک‌سال اجرایی می‌شوند.

تشکری‌هاشمی با تاکید بر اینکه سرانه حمل‌ونقل عمومی هر روز در حال کاهش است، اظهار می‌کند: برای اینکه مردم در ترافیک‌، وقت خود را هدر ندهند، باید حمل‌ونقل عمومی به ویژه اتوبوس‌ها و مترو در اولویت توسعه قرار بگیرند و این نکته را هم در نظر بگیرید، درحالی‌که سرانه خودرو در تهران هر روز افزایش می‌یابد، سرانه حمل‌ونقل عمومی هر روز در حال کاهش است. این دو روند به طور مستقیم در خلاف جهت یکدیگر حرکت کرده و مشکلات ترافیکی را تشدید می‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه موضوع دیگری که به شدت بر وضعیت ترافیک تهران تاثیر گذاشته، استفاده گسترده از مسیریاب‌های آنلاین و نقشه‌های برخط است، ادامه می‌دهد: متاسفانه این ابزارها باعث شده‌اند که بسیاری از رانندگان مسیرهایی را انتخاب کنند که از معابر فرعی و محلات مسکونی مردم عبور می‌کند و علت سرایت ازدحام خودرو به خیابان‌های اطراف کانون‌های ترافیک، این امر است که این موضوع نه‌تنها باعث ایجاد ترافیک بیشتر در این مناطق شده، بلکه آسایش و آرامش ساکنان این محله‌ها را نیز به خطر انداخته است و البته ظاهرا نیز چاره‌ای برای این موضوع نداریم.

تاثیر خودروهای شاسی‌بلند بر جریان ترافیک تهران

با این حال حمید برادران، مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک تهران، در مورد وضعیت ترافیک تهران با تاکید بر اینکه ترافیک در صبح و عصر رشد محسوسی نداشته اما ایجاد ترافیک ساعت ۱۴ موجب نمود استمرار ترافیک شده است، می‌گوید: اما این نکته قابل‌توجه است که نسبت خودروهای شاسی بلند در سطح شهر، نسبت‌به سال‌های گذشته افزایش محسوسی داشته و در مهندسی ترافیک، هر چقدر حجم و بزرگی خودروها بالاتر می رود، ضرایب بالاتری در مهندسی ترافیک به نسبت خودروهای سواری اعمال می شود.

یکی از نکاتی که به‌نظر می‌رسد در جریان ترافیک دیده می‌شود، این است که تعداد خودروهای شاسی‌بلند تهران زیاد شده و این موضوع، روی جریان ترافیک تاثیر می‌گذارد. برادران در مورد درصد افزایش ترافیک در این روزهای تهران نیز می‌گوید: در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، آمارها نشان می‌دهد عدد ۶درصد افزایش طول ترافیک را داریم که البته این عدد به صورت میانگین احصا شده است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 1 =