به گزارش «اخبار خودرو»،عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از ارائه پیشنهاد اجرای پویش «نه به تصادف» به هیاتدولت، به منظور کاهش تصادفها و حوادث ترافیکی نوروزی خبر داد. دکتر محمدرضا ظفرقندی در این باره در فضای مجازی نوشت: دیروز، پیشنهاد پویش «نه به تصادف» را با هدف حفظ سلامتی هموطنان عزیز، تقدیم هیاتدولت کردم که با استقبال رئیسجمهور، وزرا و همکاران ارجمند دولت همراه شد. امیدوارم با همراهی همه مسئولان و هممیهنان ، امسال سفرهای نوروزی امنتر و با نشاطی را تجربه کنیم.
در همین زمینه، رئیسجمهور نیز بر ایجاد سامانه تشویق و تنبیه مناسب در زمینه رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی، تاکید کرد و گفت: لازم است پویشی برای تشویق رانندگانی که مقید به رعایت قوانین رانندگی هستند، ایجاد شود. دکتر پزشکیان تاکید کرد لازم است رانندگانی که اقدامات پرخطری مانند تردد با سرعت غیر مجاز دارند، با تشدید جرایم، مواجه شوند.
رئیس پلیس راهور فراجا هم با استقبال از تاکیدات و برنامههای پیشنهادی رئیسجمهور برای مقابله با تخلفات رانندگی و ایجاد سیاستهای تشویقی و تنبیهی موثر، اظهار کرد: اظهارات رئیسجمهور نشان از دغدغه و اهتمام جدی دولت نسبتبه موضوع تصادفات جادهای و تلفات ناشیاز آن و همچنین تلاش برای کاهش حوادث دارد.
شاید این اولینبار است که در آستانه نوروز که متاسفانه رکوردهای تازهای در زمینه تصادف و تلفات جادهای در کشور رقم میخورد؛ مسئولان بلندپایه کشور تا این حد به مساله تدوین سیاستهای منتهیبه کاهش تصادفات رانندگی و تلفات آن، توجه خاص نشان میدهند.
فراموش نکنیم براساس آمارهای منتشرشده، از ۲۴اسفند تا ۱۴فروردین امسال؛ ۷۶۹نفر در تصادف جان خود را از دست دادند و ۲۰ هزار و ۲۱۴ نفر نیز مصدوم شدند. این درحالی است که در نوروز سال گذشته (۱۴۰۲) در تصادفات همین بازه زمانی۶۰۰ فوتی به ثبت رسیده بود.
البته پیش از این هم مسئولان پلیس راهور اعلام کرده بودند درحال مطالعه و آمادهسازی شرایط لازم برای اجرای موفق طرحهای تشویقی برای رانندگان قانونمدار هستند که البته به مرور و با انجام مراحل آزمایشی، جزئیات بیشتری از این طرحها منتشر میشود تا کسانی که تاکنون به قوانین
راهنماییورانندگی بیتفاوت بودهاند، با دیدن نتایج مثبت، به سمت رعایت قانون سوق پیدا کنند.
ازسو دیگر مطالعات «اقتصادِ رفتاری» نشان میدهد که نحوه چارچوببندی مسائل در تصمیمگیری افراد بسیارموثر است. ازسویدیگر ثابت شده است که تصمیمات افراد در دامنه سود و زیان متفاوتند و مهمتر آنکه افراد از زیان گریزان هستند. زیانگریزی؛ مشخص میکند مطلوبیت ازدسترفته هنگام زیان، تقریبا دو برابر مطلوبیت بهدستآمده از مقدار برابر سود است. کارشناسان «اقتصادِ رفتاری» معتقدند با توجه به حساسیت بیشتر افراد نسبتبه زیان در مقابل سود، میتوان از طراحی تلنگرهایی که باعث انتخاب بهتر افراد میشوند، استفاده کرد.
فراموش نکنیم سالهاست که شیوههای تشویقی برای رانندگان قانونمدار جستهوگریخته توسط پلیس راهور اجرایی میشود. به عنوان مثال در سال ۱۳۹۶ رئیس پلیس پایتخت اعلام کرد پلیس برای تشویق رانندگان قانونمند را به طور رایگان و با کمک یک بانک، به جام جهانی روسیه میفرستد.
همچنین در ایام سفرهای نوروزی ۱۳۹۱ معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس اعلام کرد سه دستگاه تارا، سه دستگاه شاهین و ۳۰ دستگاه موتورسیکلت برقی بهعنوان جایزه به رانندگان قانونمند اهدا میشود. در پایان امید است ترکیبی از سیاستهای تشویقی در کنار افزایش جریمههای راهنمایی و رانندگی (که به تازگی اجرایی شده است) و البته با توجه بیشتر به فرهنگسازی و آگاهی بخشی برای گروههای اجتماعی هدف، شاهد کاهش آمار تصادفات و تلفات در نوروز و دیگر روزهای سال باشیم.