به گزارش «اخبار خودرو»،عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
امــــــروزه خـــودروهـــای متصل از مهمترین تکنولوژیهای مورد نیاز برای مقابله با چالشهای کلانشهری بهره میبرند و میتوانند نقش موثری در هوشمنــد شدن ترافیک، تامین امنیت و حفظ محیطزیست داشته باشند؛ روندی که این روزها از سوی اپراتورهای تلفنهمراه کشور، پلیس راهور و برخی خودروسازان داخلی مورد توجه قرار گرفته است و بهگفته فرمانده کل انتظامی کشور طرح «خودرو متصل» آماده ارائه به رئیسجمهور است. از ویژگیهای خودرو متصل برای دارندگان این خودروها میتوان به برنامهریزی برای مسیر با توجه بهشرایط جاده و ترافیک، استعلام وضعیت سلامت خودرو پیش از روشن شدن، تماس خودکار با اورژانس در صورت بروز تصادف و حتی از حال رفتن راننده و امکان برقراری تماس از سمت خودروساز برای عیبیابی خودکار و تعمیر خودرو در محل اشاره کرد.
همچنین کمک به صنعت بیمه و هدفمندتر کردن پوششهای بیمهای و برقراری ارتباط با سامانههای تخصیص سوخت برای بهرهوری صحیح و کاهش مصرف سوخت و مدیریت رفتار رانندگان بخش عمومی و ناوگانهای حملونقل عمومی، از ویژگیهای دیگر خودرو متصل است. ارتباطات خودرو با خودرو، خودرو با انسان، خودرو با سیستمهای حملونقل شهری و برونشهری و خودرو با خودروساز، از جمله مواردی است که در راستای اجرای پروژه خودرو متصل در کشور محقق خواهد شد.
از طرفی سال گذشته، رئیس سازمان جهاد دانشگاهی صنعتی شریف با اشاره به ورود این سازمان به حوزه توسعه فناوری خودروهای متصل گفت این فناوری درحال حاضر روی ۲۰۰ دستگاه خودرو رونماییشده «ریرا» نصب شده است و در مواقع بحران، نظیر وقوع تصادقات که خطرات جانی برای سرنشینان وجود دارد، قابلیت ارتباطگیری هوشمند خودرو با مراکز امدادی را فراهم میکند.
طبق گزارشهای منتشرشده در آمریکا، انتظار میرود تا سال ۲۰۳۰، بیش از ۲۵۰ میلیون دستگاه خودرو متصل در جادهها باشند که این میتواند بهکاهش ۴۰۰ هزار فقره تصادف جادهای و نجات بیش از ۳۰ هزار زندگی در سال کمک کند. با این حال، این فناوری چالشها و معایب خود را نیز دارد.
هزینهها، پیچیدگی فناوری و مسائل مربوط بهحریم خصوصی از جمله چالشهای اصلی هستند که در همین ابتدای امر، نیاز بهتوجه و مدیریت مسئولان دارند. همچنین وابستگی بهشبکههای ارتباطی و اینترنت میتواند در مواقعی که دسترسی به این شبکهها محدود است، مشکلساز شود.
امنیت سایبری نیز از دیگر چالشهای مهم این طرح است؛ زیرا خودروهای متصل بهعنوان هدفهای جدید برای حملات سایبری مطرح هستند و نیاز بهتدابیر امنیتی قوی دارند. البته از انعقاد قراردادهایی میان شرکتهای بزرگ خودروساز داخلی و اپراتورهای مطرح تلفنهمراه کشور برای عرضه خودروهای متصل چندین سال میگذرد، اما هنوز خروجی قابل توجهی در این زمینه وجود ندارد.
درنهایت بهنظر میرسد عزم پلیس راهور برای اجرای این طرح، حداقل در شروع برای خودروهای نوشماره و تعویضپلاکیها، سبب برداشته شدن گامهای جدی در این زمینه در سال ۱۴۰۴ خواهد شد.
البته تجربه اجرای نهچندان کامل و موفق طرح سامانه «سپهتن» (سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان) برای پایش و نظارت هوشمند تردد ناوگان حملونقل جادهای در سالهای اخیر میتواند به نوعی نقاطضعف اجرایی شدن طرح خودرو متصل را برای مسئولان امر بهخوبی روشن کند تا حداقل مشکلاتی که در زمینه اجرای طرح سپهتن وجود داشت، در طرح خودرو متصل تکرار نشود.