حال در این رابطه امیرحسن کاکایی به تشریح مشکلات خودروساران در سایه ناترازی انرژی پرداخته است.
ناترازی انرژی چه مشکلاتی را برای خودروسازان بهوجود آورده است؟
این ناترازی در چند سال گذشته به تدریج غیر قابل کتمان شده است و اکنون کمبودها بهجایی رسیده که امسال زودتر از سال گذشته قطعی برق در برخی صنایع شروع شده است. این درحالی است که کمبود انرژی از یک کمبود معمولی اتفاقی در کشور عبور کرده؛ بهگونهای که سال گذشته صنعتگران درمجموع بهخاطر مشکل برق و گاز حدود یک ماه و نیم تعطیل بودند. از سویی کمبود انرژی بهتمام زیرمجموعه صنعتخودرو آسیب زده است. صنایع مختلفی زیرمجموعه و یا وابسته به صنعتخودرو هستند که قطعی برق تولید آنان را نیز با مشکل روبهرو کرده است. صنعتخودرو برای تولید خودرو نیاز به تامین تمام قطعات دارد؛ درصورتی که قطعی برق تولید یک قطعه را با مشکل روبهرو کند، بهتبع آن تولید خودرو متوقف میشود.
وضعیت ناترازی انرژی را در سال جاری چگونه ارزیابی میکنید؟
امسال وضعیت صنعت بهخاطر ناترازی سختتر خواهد شد. سال گذشته ۵۰ درصد قطعی برق و گاز زیاد شد که امسال برآوردهای مختلفی در حوزه قطعی برق و گاز وجود دارد؛ بهگونهای که حدود ۳۰ درصد به این قطعیها افزوده خواهد شد.
چه زیانی این قطعی انرژی به صنعتخودرو و قطعهسازی وارد میکند؟
بسیاری از قطعیها بدون برنامهریزی بهصنایع خسارتهای وحشتناکی زد. بسیاری از دستگاههای خودروسازان و سایر صنایع قدیمی است؛ زمانی که قطعی برق به یکباره اتفاق میافتد، سبب سوخت یا تحلیل قطعات میشد که این امر نیز دستگاههای قدیمی را بهخاطر نبود قطعات با مشکل روبهرو میکرد. درچنین وضعیتی مجلس، دولت را مجبور میکند تا قیمتها را افزایش ندهد؛ در حالی که بهخاطر ناترازی انرژی هزینههای زیادی به صنعتگران تحمیل شده که نه تنها منجر بهکاهش بهرهوری میشود، بلکه انگیزه صنعتگر را کاهش داده و آنان را از حیطه تخصصی خارج میکند.