کد خبر: 202733
تاریخ انتشار: ۱۶ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۱

اگر تا یک ماه آینده سامانه باز نشود به‌طور قطع روی تمام شرکت‌ها تاثیر می‌گذارد. سفارش‌های ما نامتناهی نیستند و تا یک اندازه مشخصی سفارش داریم

به گزارش اخبار خودرو ، بازار واردات خودرو در چند ماه گذشته دچار حواشی بسیاری شده است. بسته شدن ثبت سفارش نگرانی فعالان این حوزه را در پی داشت و رویکرد ساماندهی به وضعیت بازار خودروهای خارجی، همچنین مشخص شدن نمایندگی شرکت‌های مادر از دلایلی است که باعث ایجاد این وضعیت شده است.

هرچند بسیاری از شرکت‌ها پیش از این سفارش‌های خود را ثبت کرده‌اند، اما به گفته کارشناسان این ثبت سفارش خودرو تا یک ماه آینده به پایان می‌رسد و نگرانی بابت افزایش شدید قیمت‌ها وجود دارد.

در همین زمینه با علی شکوهی ، مدیر بازاریابی شرکت آرین موتور در نمایشگاه خودروی تبریز به گفت‌وگو پرداختیم.

[caption id="attachment_202737" align="alignleft" width="350"]علی شکوهی ، مدیر بازاریابی شرکت آرین موتور علی شکوهی ، مدیر بازاریابی شرکت آرین موتور[/caption]

برای نمایشگاه خودرو تبریز چه برنامه جداگانه‌ای را ترتیب داده‌اید؟ آرین موتور در بیست و یکمین نمایشگاه تبریز با دو برند دی‌اس و میتسوبیشی حضور پیدا کرد و برای اولین بار، تمام مدل‌ها را در نمایشگاه عرضه کرده‌ایم.

با توجه به استقبالی که هر سال از نمایشگاه تبریز می‌شد، برای این نمایشگاه شرایط ویژه‌ای را طراحی کرده‌ایم. امیدواریم امسال هم شاهد همان میزان استقبال باشیم و در این نمایشگاه به اهدافی که تعریف کرده‌ایم، دست یابیم.

برای محصول دی‌اس علاوه بر تخفیف‌هایی که تا امروز داشته‌ایم، یک درصد هم تخفیف نقدی در نظر گرفته‌ایم.

برای میتسوبیشی هم یک درصد از قیمت پایه، هم برای خرید نقدی و هم برای خرید اقساطی برای مشتریانی که در نمایشگاه اقدام به خرید کنند، منظور کرده‌ایم.

به نظر شما این نمایشگاه‌ها روی فروش و معرفی کالا چقدر تاثیرگذار است؟ اصولا نمایشگاه‌ها تا حد کمی روی فروش تاثیر می‌گذارند اما بیشترین تاثیر خود را روی بحث برند دارند چراکه فرآیند خرید خودرو یک فرآیند یک یا دو روزه نیست. شاید در خوشبینانه‌ترین حالت آن بین سه تا شش ماه زمان نیاز باشد. مردم برای فروش خودروی قدیمی خود و خرید خودروی جدید به تفکر نیاز دارند. حضور در نمایشگاه‌ها باعث می‌شود که مردم با محصولات جدید آشنا شوند و در فضایی که تمام رقبا حضور دارند، امکان مقایسه بین محصولات را داشته باشند و در‌نهایت انتخاب بهتری را انجام دهند.

نمایشگاه‌ها همچنین باعث می‌شوند زمان انتخاب مشتریان کوتاه‌تر شود چراکه تمام محصولات را کنار یکدیگر می‌بینند و می‌توانند از نظرات همه استفاده کنند. شرایط فروشی هم که در نمایشگاه‌ها گذاشته می‌شود، قطعا روی فروش تاثیر می‌گذارد اما تاثیر آن به اندازه تاثیر روی برند نخواهد بود.

شرایط بازار را در چند ماه ابتدای سال جاری چگونه ارزیابی می‌کنید؟ در سال جاری نسبت مدت مشابه سال گذشته برند دی‌اس، پنج برابر فروش داشته‌ و در مورد میتسوبیشی نیز تقریبا ۲٫۵ برابر فروش را تجربه کرده‌ایم. این موضوع نشان‌دهنده آن است که تقاضا برای محصولات شرکت افزایش پیدا کرده است. از سوی دیگر با نگاهی به آمار واردات متوجه افزایش بیش از ۴۰درصدی میزان واردات می‌شویم که نشان از رشد بازار دارد.

این رشد چند دلیل را دربردارد؛

اول آن‌که خیال مردم بابت ورود برندهای باکیفیت راحت شده است. از سوی دیگر شرایط خرید خودرو برای مردم راحت‌تر شده است که جزو نکات مثبت است.

از سوی دیگر اما شاهد افزایش نرخ ارز هستیم که این تصور را برای مردم ایجاد کرد که قرار است خودرو گران شود و باید هر چه زودتر به خرید خودرو بپردازند.

همچنین ثبت سفارش خودروها مطرح است که متاسفانه مجددا سامانه بسته شده است. مردم هنگام خرید همیشه این دلواپسی رادارند و به دنبال خودرویی هستند که شرایط تحویل فوری داشته باشد.

این موضوع نیز تقاضای مازادی را ایجاد می‌کند چراکه تصور می‌کنند ممکن است این خودرو دیگر وارد نشود. هیچ ابلاغیه‌ای هم از طرف دولت در مورد بازشدن سامانه ارائه نمی‌شود.

از طرف دیگر بحث اسقاط خودروها مطرح بود که در روزهای آخر دولت گذشته بخش‌نامه‌ای صادر شد مبنی بر اینکه ۴ خودروی اسقاطی باید به ۸ خودرو افزایش پیدا کند و مواردی از این قبیل.

اگر این تغییرات اعمال ‌شود، افزایش ۱۲ تا ۱۳ میلیون تومانی برخی محصولات را شاهد خواهیم بود. فعلا که در دوره مدیریت آقای شریعتمداری جلوی این قضیه گرفته شده است و ما هم امیدواریم خیلی سریع تعیین تکلیف شود.

بسته شدن ثبت سفارش تا چه اندازه منجر به ساماندهی وضعیت واردات خواهد شد؟ ثبت سفارش به این صورت منجر به ساماندهی نخواهد شد. در هیچ کشوری نمی‌بینید که سامانه‌ای را به منظور آمارگیری ببندند. ‌می‌توان از دیتاهای موجود و قراردادن آن‌ها در کنار ورودی‌ها و خروجی‌ها، آمارگیری کرد. این‌که برای آمارگیری سامانه‌ای بسته شود، مربوط به حداقل دو دهه قبل است و این کاری است که به‌سادگی انجام می‌شود.

حدود یک سال است که از سوی دولت بحث پنجره واردات، شفاف‌سازی و موارد دیگر مطرح می‌شود که اجرایی شده است اما تاثیر آن را با بسته‌شدن سامانه مشاهده می‌کنیم.

این موضوعی است که نه‌تنها ما را به‌عنوان یک واردکننده با مشکل روبه‌رو می‌کند بلکه بازار هم دچار مشکل می‌‌شود یعنی واردکننده، مصرف‌کننده، نماینده واردکننده و حتی خود دولت هم آشفته می‌شود.

هر روز نقدهای مختلفی علیه دولت نوشته می‌شود که باید به آن‌ها پاسخ دهند. تاییدیه‌ها و تکذیبیه‌های بسیاری منتشر می‌شود که نتیجه آن هزینه‌های بسیاری است که روی دوش این مجموعه گذاشته می‌شود. مشخص شدن وضعیت سامانه، می‌تواند به تمام این مجموعه کمک کند.

پیشنهاد شما درخصوص واردات و ثبت سفارش به‌عنوان کسی که سال‌ها در این عرصه حضور داشته‌اید، چیست؟ در مقطعی از زمان در مورد ثبت سفارش اقدام خوبی انجام شد و ثبت را تنها برای نمایندگان رسمی امکان‌پذیر کردند. به نظر من رویه خوبی بود و باید ادامه پیدا می‌کرد البته باید کنترل شود و کار نماینده رسمی تنها گارانتی‌فروشی نباشد و افراد دیگری خودرو را وارد کنند.

دولت می‌تواند به‌جای قیمت‌گذاری کنترل دقیق‌تری روی بازار داشته باشد و به جای استفاده از ابزار فشار، ابزارهای حمایتی را مورد استفاده قرار دهد.

در حال حاضر نرخ ارز یکی از معضلات ماست. دولت باید با حضور در بازار، قاچاق و واسطه‌گری را کنترل کند. چرا باید سامانه ثبت سفارش را ببندد؛ سامانه‌ای که مورد استفاده واردکنندگان رسمی است؟

دولت باید این سامانه را به واردکنندگان رسمی محدود کند البته واردکننده رسمی هم باید تعریف مشخصی داشته باشد. متاسفانه برخی از کسانی که به‌عنوان نماینده رسمی در کشور فعالیت می‌کنند، نماینده یک نماینده دیگر در کشور سوم هستند و نمایندگی را از شرکت مادر دریافت نمی‌کنند.

نمایندگی از شرکت مادر زمانی مصداق پیدا می‌کند که شرکت اصلی، نامه‌های گواهی فعالیت را امضا کند و نام نماینده را در سایت اصلی بگنجاند. نام بسیاری از شرکت‌هایی که به‌عنوان نماینده رسمی در کشور فعالیت‌ می‌کنند، در سایت شرکت مادر ثبت نشده است و نمایندگی آن‌ها از طریق واسطه شکل می‌گیرد.

وزارت صنعت به سادگی می‌تواند این وضعیت را کنترل کند. همچنین دولت به سازوکارهایی به منظور ساماندهی بازار نیاز دارد. کنترل بازار فقط به بحث قیمت‌گذاری محدود نمی‌شود.

به‌عنوان مثال محدودیت واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰ سی‌سی تنها منجر به افزایش قیمت محصولاتی شد که پیش از آن وارد کشور شده بود. با تغییر برخی تعاریف می‌توان این وضعیت را کنترل کرد.

به‌جای ممنوعیت ورود خودروهای بالای ۲۵۰۰ سی‌سی بهتر است خودروهای با ارزش بالاتر از یک میزان خاص را محدود کنند. خودروی لوکس در بحث قیمتی تعریف می‌شود و نه در حجم موتور.

به‌عنوان مثال خودروی پاجر، محصول میتسوبیشی از یک موتور ۳۰۰۰ سی‌سی برخوردار است و ما اجازه واردات آن را نداریم. در‌حالی‌که این خودرو از نظر قیمتی، یک نمونه لوکس محسوب نمی‌شود و در دنیا یک خودروی اقتصادی است.

چرا باید فضایی ایجاد شود که محدودیت واردات شامل خودروهای هیوندای و کیا شود در حالی‌که نمونه‌های لوکسی نیستند. به‌واسطه همین تبصره ۲۵۰۰ سی‌سی بسیاری از ماشین‌های لوکس با موتور ۲ لیتری وارد کشور می‌شوند. این‌ها مواردی است که دولت باید به اصلاح آن‌ بپردازد.

بحثی مبنی بر این‌که وزارت صنعت برای حمایت از قراردادهای خودرویی اقدام به ساماندهی بازار خودروهای وارداتی کرده، مطرح شده است. نظر شما در این مورد چیست؟ عمده محصولات وارداتی بالای ۱۵۰ میلیون تومان است. شاید کمتر از ۱۰درصد خودروهای وارداتی محصولاتی هستند که قیمتی کمتر از ۱۲۰ میلیون تومان دارند. عمده محصولات وارداتی بیش از ۱۲۰ میلیون تومان قیمت دارند. همچنین بیش از ۹۵درصد از محصولات تولیدی کشور کمتر از ۵۰ میلیون تومان قیمت‌گذاری می‌شوند. در نتیجه بازار وارداتی و تولیدی دو مقوله جدا از یکدیگر هستند.

مثلا الزام واردکننده به رعایت استانداردهای ۸۱گانه، الزام به واردات خودروهایی با استانداردهای یورو۵ و ۶ در حالی که سوخت آن‌ها در کشور موجود نیست، الزام واردکننده به رعایت برخی از استانداردهای زیست‌محیطی که امکان رعایت آن‌ها در کشور وجود ندارد و آزمایشگاهی برای کنترل آن‌ها نداریم، الزام واردکننده به تامین ارز در بازار به‌صورت آزاد و حواله‌کردن آن، الزام واردکننده به انجام کارهای مربوط به ضمانت‌نامه‌های گمرکی در بازه زمانی مشخص؛ این‌ها مواردی است که می‌تواند از سوی دولت مورد حمایت قرار گیرد تا واردکننده بتواند یک‌سری محصولات باکیفیت را با یک فاصله قیمتی مشخص از تولیدکننده، وارد کند و به بازار یکدیگر لطمه‌ای وارد نکنند.

تولیدکننده هرگز نمی‌تواند به بازار وارداتی ورود کند و واردکننده‌ هم نمی‌تواند به بازار تولیدکننده صدمه‌ای بزند چرا‌که این‌ها دو سگمنت جدا از هم هستند.

بسته‌شدن ثبت سفارش چه تاثیری بر فروش محصولات شما دارد؟ اگر تا یک ماه آینده سامانه باز نشود، به‌طور قطع روی تمام شرکت‌ها تاثیر می‌گذارد. سفارش‌های ما نامتناهی نیستند و تا یک اندازه مشخصی سفارش داریم. اگر سایت باز نشود، همه شرکت‌ها با مشکل مواجه می‌شوند.

همچنین از یک ماه آینده تقریبا تمام برندها به سراغ محصول سال ۲۰۱۸ می‌روند اما چون ثبت سفارش بسته است، شرکت‌ها نمی‌توانند این کار را انجام دهند مگر این‌که تصمیم بگیرند خلاف قوانین عمل کنند. ما می‌خواهیم به قوانین احترام بگذاریم اما قوانین دست‌وپای شرکت را می‌بندد.

مانند بحث مرغ و تخم‌مرغ می‌شود که مشخص نیست کدام تاخر و کدام تقدم دارد. مشکل اینجاست که دولت با قصد ساماندهی کاری را انجام می‌دهد اما آشفتگی در بازار ایجاد می‌کند که باید به اصلاح آن بپردازد.

چه برنامه‌ای برای ایجاد خط تولید دارید؟ برند میتسوبیشی را بررسی می‌کنیم که با همکاری آن‌ها خط تولید را راه‌اندازی کنیم. روی برند جک نیز اقداماتی را انجام داده‌ایم که بتوانیم به تولید کامیونت‌های جک هم بپردازیم.

اما تولید محصولاتی مانند دی‌اس به دلیل تقاضای پایین، برای هیچ بازاری صرفه اقتصادی ندارد. تولید کمتر از ۱۰ هزار دستگاه مقرون‌به‌صرفه نیست. در نتیجه برای دی‌اس به دنبال تولید نخواهیم رفت اما در مورد میتسوبیشی و جک به تولید فکر می‌کنیم.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 11 =