بهگفته رئیس کمیسیون حملونقل شورای شهر، این مصوبه درباره چند برابر شدن جریمه ورود غیرمجاز خودرو به محدوده طرح ترافیک بود که البته هیچوقت اجرایی نشد اما اصل موضوع در چند روز گذشته بهدرستی در رسانهها منتشر نشده است و همین موضوع باعث شد حاشیههایی به وجود بیاید.
[caption id="attachment_205750" align="alignleft" width="308"]
ابطال مصوبه سهساله به گزارش اخبار خودرو ، پنجشنبه هفته قبل خبری با عنوان حذف عوارض ورود به محدوده طرحترافیک توسط دیوان عدالت اداری منتشر شد. این خبر با پوشش جنجالی رسانهها همراه شد و ترکشهایی ایجاد کرد که هنوز در حال پخش در فضای رسانهای است. تا جایی که دیروز رئیس شورا نیز از عملکرد رسانهها در نحوه انعکاس این خبر انتقاد کرد.
داستان از این قرار بود که هیات عمومی دیوان عدالت اداری با شکایت سیدمسعود شجاعیکیاسری یکی از نمایندگان مجلس، مصوبه شورای شهر تهران را که برای ورود غیرمجاز خودروها به محدوده طرح ترافیک عوارض وضع کرده بود، غیرقانونی دانست و آن را ابطال کرد.
محمد علیخانی، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران به «دنیای خودرو» گفت: «قبلاز هرچیز باید توضیح بدهم بعضی رسانهها ابطال مصوبه شورای شهر قبلی توسط هیاتعمومی دیوان عدالت اداری را به اشتباه تحتعنوان ابطال عوارض صدور مجوز طرحترافیک منتشر کردند که از اساس اشتباه بود و برای همین در چند روز گذشته انتشار این خبر باعث شده است اصل موضوع بهدرستی منتقل نشود.»
علیخانی درباره این مصوبه توضیح داد: «بر اساس مصوبه شورا در سال ۹۳ برای ورود غیرمجاز، خودروهای متخلف علاوهبر اینکه باید جریمه ورود به طرح ترافیک را پرداخت کنند، همچنین عوارض ورود به طرح را که معادل هزینه آرمطرح ترافیک روزانه بود نیز پرداخت کند. در واقع این مصوبه درباره چند برابر شدن جریمه ورود به محدوده طرحترافیک در یک بازه زمانی مشخص بود. البته قرار بود در سال۹۴ این مصوبه پس از ابلاغ اجرایی شود اما براساس بررسیهایی که انجام دادیم، بهدلیل نبود زیرساختهای لازم هیچوقت به مرحله اجرا نرسید.»
مصوبه سال ۹۳ چه بود؟ پنجم بهمن سال ۹۳ اعضای شورای شهر تهران تعیین عوارض برای ورود خودروهای غیرمجاز به محدوده طرحترافیک را تصویب کردند. بر اساس این مصوبه شهرداری تهران موظف بود به منظور جبران عوارض ناشی از ورود و تردد غیرمجاز خودروها در محدوده طرح ترافیک نسبتبه شناسایی خودروهای غیرمجاز، از طریق دوربینهای نظارت تصویری و تجهیزات هوشمند یا از طریق ماموران وصول عوارض خود که مجهز به تجهیزات لازم هستند، اقدام کند.
ضمن اینکه مالکان یا رانندگان این خودروها موظف بودند در مدت ۲۴ساعت از زمان ورود به محدوده، نسبت به پرداخت عوارض به ماخذ دو برابر نرخ مندرج در ردیف ششم جدول شمارهیک پیوست این مصوبه به ازای هرروز و برای خودروهای دارای سن بالاتر از سن مندرج در جدول ذیل بند یکم «برنامه کاهش آلودگی هوا در هشت شهر بزرگ کشور» مصوب چهارم دی ۱۳۹۰ هیاتوزیران، به ماخذ سه برابر نرخ مذکور اقدام شود.
همچنین در بخش دیگری از این مصوبه آمده بود ه پس از گذشت ۲۴ ساعت، در صورت عدم پرداخت عوارض مترتبه، عوارض به ماخذ چهار برابر نرخ مذکور، از طریق صدور قبض عوارض و دریافت آن توسط ماموران وصول عوارض یا صدور اخطار برای مالکان خودروها به آخرین نشانی آنان که در اختیار پلیس راهنمایی و رانندگی است یا حین نقلوانتقال خودرو و همچنین پرداخت عوارض سالانه از مالکان آنها دریافت شود.
در بخش دیگری از این مصوبه آمده بود شهرداری تهران مجاز است در صورتی که مالکان در مدت سه ماه از تشخیص عوارض مذکور و اعلام به آنها از طریق یادشده، نسبت به پرداخت عوارض اقدام نکنند، با رعایت تشریفات موضوع ماده هفتاد و هفتم قانون شهرداری نسبت به صدور اجراییه و وصول عوارض مذکور وفق مقررات اجرایی موجود و اسناد لازمالاجرا اقدام کند.