به گزارش اخبار خودرو ، وزارت صنعت، معدن و تجارت، واردات تراکتور را در سال ۱۳۹۵ و نیمه نخست امسال ۲۲۲۰ دستگاه و کمتر از ۱۰درصد تولید داخلی اعلام کرد و از برنامهریزی برای بومیسازی تراکتورهای سنگین خبر داد.
در پی انتشار برخی انتقادها به واردات تراکتور، مدیرکل دفتر ماشینسازی و تجهیزات وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: میزان واردات تراکتور کشاورزی به کشور در سال۱۳۹۵و نیمهنخست امسال براساس میزان تناژی سایت گمرک (برحسب تبدیل تن به تعداد) ۱۷۴۰دستگاه سبک و متوسط و ۴۸۰دستگاه تراکتور سنگین بود. بنابر این اعلام، در ۱۸ ماه ۲۲۲۰ دستگاه تراکتور وارد شد که در مقایسه با میزان تولید آن (۲۲ هزار و ۴۰۰ دستگاه) کمتر از ۱۰درصد است.
[caption id="attachment_205954" align="aligncenter" width="700"] تراکتور[/caption]برنامهریزی برای ساخت تراکتورهای سنگین در مورد تراکتورهای سنگین وارداتی، امکان ساخت در داخل کشور فراهم نیست و واردات سایر تراکتورها نیز بر اساس تعرفه و طبق قوانین جاری کشور انجام میشود.
این مسئول وزارت صنعت اعلام کرد با توجه به ارزیابی بازار، شرکتهای داخلی در حال برنامهریزی برای ساخت در مورد تراکتورهای سنگین در داخل کشورند.
همچنین امسال با هدف حمایت از تعمیق ساخت داخل تراکتور، نسبت به افزایش میزان ساخت قطعات منفصل در فصل ۹۸ کتاب مقررات صادرات و واردات از ۳۰ به ۵۰ درصد اقدام شده است.
آغاز تلاش از سال ۹۳ بیستویکم اسفندماه ۱۳۹۳ نخستین تراکتور سنگین ساخت داخل با حضور وزیر جهاد کشاورزی در شرکت تراکتورسازی تبریز رونمایی و خط تولید آن آغاز به کار کرد.
مدیرعامل گروه تراکتورسازی ایران در آیین رونمایی از این محصول با بیان اینکه تاکنون نیاز ۵درصدی بازار کشور به تراکتور سنگین از طریق واردات تامین میشد، گفت: قیمت تمامشده محصول جدید این شرکت کمتر از ۲میلیارد ریال است، درحالیکه نمونه خارجی با قیمت بیشاز ۴میلیارد ریال در بازار ایران عرضه میشود. ساماندهی واردات و صادرات و حمایت از خودکفایی در تولید کالاها از بندهای سیاستهای اقتصاد مقاومتی است که در سال ۱۳۹۲ ابلاغ شد.
افزایش ضریب نفوذ مکانیزاسیون سویه دیگر داخلیسازی تراکتورهای سنگین بخش تقاضاست و تیراژی که توجیه اقتصادی این داخلیسازی محسوب میشود. توسعه شمارگان ماشینآلات مکانیزه کشاورزی به میزان ضریب نفوذ مکانیزاسیون در بخش زراعت کشور بستگی دارد.
در همین راستا، رئیس مرکز مکانیزاسیون کشاورزی با تشریح اقدامات ایران در حوزه توسعه مکانیزاسیون کشاورزی با بیان اینکه کشور سابقه طولانی در زمینه مکانیزاسیون کشاورزی دارد، اظهار کرد: در این زمینه با کشورهای همتراز خودمان و همچنین کشورهای پیشرفته در زمینه کمیت تفاوت چندانی نداریم.
کامبیز عباسی با اشاره به اینکه در دولتهای یازدهم و دوازدهم سرمایهگذاری زیادی در حوزه مکانیزاسیون انجام شده است، افزود: بیشاز ۵٣۵٠ میلیارد تومان در این حوزه سرمایهگذاری شد و الان کمتر کشاورزی را در کشور پیدا میکنید که قصد خرید تراکتور، بذرکار و... داشته باشد اما نتواند این کار را انجام دهد، بنابراین وضعیت ما در زمینه مکانیزاسیون کشاورزی هویژه در دو دولت اخیر ارتقا یافته است.
وی ادامه داد: سطحی معادل ١٣.۵میلیون هکتار از اراضی کشور بهصورت مکانیزه خاکورزی میشوند و بهطور میانگین ٧۵ تا ٨۵ درصد اراضی کشور بهصورت مکانیزه کاشت میشود و در حوزه غلات که ٨.٢میلیون هکتار از اراضی کشور را تشکیل میدهد بیش از ٩۵ درصد به صورت مکانیزه برداشت میشود.
آمار خودروهای کشاورزی موجود عباسی افزود: در کشور بیشاز ۴۴٠هزار دستگاه تراکتور، بیشاز ٣۵هزار بذرکار، بیش از ١۶ هزار دستگاه کمباین و دههاهزار ادوات دیگر در عرصه کشاورزی فعالیت میکنند. رئیس مرکز مکانیزاسیون وزارت جهاد کشاورزی صریح کرد: البته در برخی حوزهها نیاز است مکانیزاسیون افزایش یابد مانند مثل مکانیزاسیون باغبانی کشور و مکانیزاسیون در حوزه گیاهان دارویی اما در محصولات عمده و اساسی مثل غلات و محصولات صنعتی مکانیزاسیون فراتر از ٨۵ تا ٩۵درصد انجام میگیرد.
همچنین یکیاز دلایل موفقیت ما در حوزه تولید گندم در سالهای اخیر این است که بیشاز ٧٠ تا ٧۵درصد کشت گندم بهصورت مکانیزه انجام شد.
وی افزود: مفهوم این امر آن است که حضور و نفوذ ماشین در عرصه تولید محصولات کشاورزی افزایش یافته و در محصولات مختلف زراعی، باغی و... روند نفوذ متفاوت است.
ضریب مکانیزاسیون در دیگر کشورها عباسی با بیان اینکه مکانیزاسیون را در هر کشور باید با شرایط آنجا سنجید، افزود: در کشوری مانند ژاپن ضریب مکانیزاسیون ١۴اسببخار بر هکتار، در کشورهای اروپایی ۶اسببخار بر هکتار، در آمریکا و استرالیا ٢.۵ تا ٣اسببخار بر هکتار است ولی هیچکس نمیگوید کشاورزی کشورهایی که از ضریب مکانیزاسیون بالاتری برخودار هستند، از کشاورزی آمریکا، استرالیا و اروپا برتر است.
وی با اشاره به اینکه ضریب مکانیزاسیون در کشور ما حدودا ١.۵اسببخار بر هکتار است، گفت: مقرر شده است تا پایان برنامه و دولت دوازدهم به ٢.١اسببخار بر هکتار برسد بنابراین با روند مطلوب خود فاصلهای داریم که در سالهای آتی به آن دست خواهیم یافت.
همچنین براساس برنامهریزیهای انجامشده پیشبینی ما این است که تا پایان دولت دوازدهم ٢۵درصد از باغات کشور بهصورت مکانیزه برداشت شود و عملیات داشت نیز در بیش از ۵٠درصد باغات کشور بهصورت مکانیزه انجام شود.
مکانیزاسیون تهدیدی برای اشتغال نیست رئیس مرکز مکانیزاسیون وزارت جهاد شکاورزی درباره برخی مباحث مطرحشده مبنیبر اینکه توسعه مکانیزاسیون باعث بیکاری کارگران میشود، گفت: این برداشت نادرستی است، کار باید اقتصادی باشد. در حوزه کشاورزی وقتی کار دستی جای خود را با ماشین عوض کند کار اقتصادی میشود و در تمام مقولاتی که صنعت بهکار سنتی پیوسته است، جوانب و انشعابات بیشتری یافته و طبق آماری که داریم حضور ماشین علاو بر اینکه باعث اشتغال اقتصادی میشود، منجر به افزایش طول دوره اشتغال نیز خواهد شد. مکانیزاسیون منجربه کاهش اشتغال اقتصادی نمیشود اما اشتغال غیراقتصادی را از بین میبرد و اشتغال را سودآور میکند.
۵درصد تراکتورهای کشور وارداتی است عباسی با تکذیب واردات تراکتورها و کمباینهای کهنه و مستعمل به کشور افزود: در کشور ما دولت نه تراکتور وارد میکند، نه میفروشد و نه صادر میکند، بخش خصوصی متولی عرضه تراکتور است.
واردات تراکتور کارکرده نیز نزدیک به دو سال است که ممنوع شده و براساس پیشنهاد وزارتخانه هیچ ماشین دستدومی اجازه ورود به کشور را ندارد.
ضمن اینکه ٩۵درصد صنعت مکانیزاسیون و نیازهای ماشینی بخش کشاورزی توسط صنعت داخلی تامین میشود. بنابراین ۵ درصد واردات در این زمینه انجام میشود که ١٠٠ درصد آن ماشینهای نو است.