به گزارش « اخبار خودرو » ، تولید خودروهای برقی و هیبرید و همچنین نیاز حملونقل عمومی کشور و بهویژه شهر تهران به وسایل تمامبرقی بسیار احساس میشود. نمیتوان برای رفع آلودگی در انتظار باد و باران بود زیرا بهدلیل شدت گرفتن همین آلودگیها و گرم شدن زمین میزان بارش کاهش یافته است.
برای تولید خودروهای پاک ، پیشنیازهای بسیاری وجود دارند و صنعت خودروی کشور برای ورود به این بخش به حمایت دولت نیاز دارد. در همین زمینه با امیر تقویپور ، استادیار دانشکده مهندسیمکانیک دانشگاه خواجهنصیر و مشاور شرکت کنترل کیفیت هوا به گفتوگو پرداختیم.
[caption id="attachment_208760" align="aligncenter" width="443"]
این کارشناس صنعت خودرو با بیان اینکه تولید نمونه اولیه خودروی برقی در کلاسB بهرقمی ۵۰۰هزاردلاری برای سرمایهگذاری نیازمند است، میگوید: «بحث تولید خودروهای برقی میتواند برای صنعت خودروی کشور نقطه شروعی باشد تا با توسعه خودروهای تمامبرقی، خودمان را به سطح اول خودروسازی دنیا برسانیم.»
برای تولید خودروهای هیبرید و برقی در کشور چهپیشنیازهایی لازم است؟
در این خصوص دو مساله وجود دارد. تولید خودروهای هیبرید به لحاظ تکنولوژیکی بسیار پیشرفته است و نیاز به فناوری بسیار بالایی دارد. با توجه به توانمندیهای موجود در کشور، شاید تولید و ساخت خودروهای برقی برای ما بسیار آسانتر از ساخت خودروی هیبرید باشد.
بهایندلیل که در خودروهای هیبرید دو منبع تولید توان وجود دارد، برای تشخیص بین این دو که کدامیک هنگام رانندگی و براساس شرایط در مدار باشد، استراتژی پیچیدهای مورد نیاز است.
عمدهترین مساله برای تولید خودروهای برقی یا هیبرید در کشور چیست؟
بهصورتکلی به زیرساختی که در کشور دراینخصوص نیاز داریم، بحث باتری خودروهاست. درواقع چه بخواهیم خودروی برقی تولید کنیم و چه خودروی هیبرید، بحث باتری بسیار استراتژیک است. باتری باکیفیت تقریبا بحث اصلی تمام خودروسازان است.
آیا دراینخصوص سرمایهگذاری انجام شده است؟
اصولا تولید باتریهای لیتیومیونی که برای خودروها استفاده میشود، هزینه بالایی در کشور دارد. یکی از شرکتهای تولیدکننده باتری برای تولید هر کیلووات ساعت، رقمی حدود یکمیلیونوپانصدهزارتومان هزینه انجام داده است.
درحالیکه باتری نصبشده روی شورولت بولت، توسط شرکت الجی و با قیمتی حدود ۱۲۰دلار برای هر کیلووات ساعت تولید شده است. بنابراین بین باتری تولید داخل و باتریهای خارجی اختلاف قیمت و البته اختلاف تکنولوژی وجود دارد.
خودروسازان برتر و بهطور کلی در سطح جهانی برای تولید خودروهای هیبرید و برقی چه تکنولوژی جدیدی بهکار گرفتهاند؟
در سطح جهانی این انتظار وجود نداشت قیمت باتری تا این حد کاهش پیدا کند. یعنی در دورنمایی که ترسیم کرده بودند، انتظار داشتند خودروهای هیبرید بیشاز این در بازار حضور داشته باشند اما درحالحاضر چون زیر ساختها در حال شکل گرفتن هستند، هدف خودروسازان جهانی تولید خودروهای تمامبرقی و خودروهای پلاگین است.
یعنی تولید خودروهایی که بتواند از طریق ایستگاهها، شارژ دریافت کند زیرا این کار هزینه و قیمت پایینتری دارد. بنابراین تکنولوژی هیبرید شاید دیگر امکان جدید یا جای پیشرفت نداشته باشد.
[caption id="attachment_208761" align="alignleft" width="150"]
در آینده چه اتفاقی برای خودروهای هیبرید رخ خواهد داد؟
اکنون سیستم جدیدی در حال جایگزینی است و فکر میکنم شرکت کنتیننتال پیشرو در توسعه این فناوری است. به این فناوری اصطلاحا هیبرید ۴۸ولت گفته میشود. به نظر من خودروهای هیبرید جای خود را به هیبریدهای میکرو خواهند داد.
باتوجه به افزایش آلودگی هوا، فکر میکنید برای دستیابی به شرایط مطلوب و رفع آلودگی، چه تغییرات و سیاستهایی ضروری بهنظر میرسند و اصولا شهر تهران به چه تعداد خودروی برقی و هیبرید نیاز دارد؟
۸۵ درصد آلودگی هوای تهران بهدلیل منابع آلاینده متحرک است. برای رفع آلودگی ابتدا باید از ورود خودروها به خیابانها جلوگیری کرد. مساله بعدی حملونقل عمومی است. ما نیاز به سرمایهگذاری وسیع در حوزه حملونقل عمومی داریم، آنهم از نوع وسایل حملونقل برقی.
در گذشته خطوط اتوبوسرانی برقی را بهصورت پانتوگراف داشتیم که دوباره این اتوبوسها به صورت پایلوت راهاندازی شدهاند. به نظر من ابتدا باید در بحث حملونقل عمومی سرمایهگذاری انجام شود و بعد از شیوهای که کشورهای اروپایی استفاده شده است، الگوبرداری کنیم. به این صورت که تردد خودروها در مرکز شهر باید بسیار محدود شود. در این زمینه احتمالا از سال آینده طرح جدیدی اجرا خواهد شد و تهران منطقهبندی خواهد شد.
به این صورت در مناطقی که در طرح ترافیک را داریم، فقط خودروهای برقی حق ورود خواهند داشت. یا مثلا در محدودهای طرح زوجوفرد، خودروهای هیبرید اجازه ورود خواهند داشت. یعنی در واقع باید در الگوی حملونقل کشور یک تحول بنیادین انجام شود.
در تهران بهدلیل جمعیت بالا، ظرفیت پایین و فرسوده بودن حملونقل عمومی باید یک سری تغییرات و سرمایهگذاریهای بسیاری انجام شود و بعد بهدنبال طرحهای دیگر برای رفع آلودگی باشیم.
همچنین موتورسیکلتهایی که در خیابانهای پایتخت تردد میکنند، بهدلیل سیستم کاربراتوری تقریبا ۱۵برابر یک خودرو با استاندارد آلایندگی یورو۲ آلودگی تولید میکنند.
در این خصوص شرکتهای خودروسازی، موتورسازی و دیگر ارگانها چگونه میتوانند به رفع آلودگی هوا کمک کنند؟
در این زمینه شهرداری تهران فعال است و برای خرید موتورسیکلتهای برقی تا ۲میلیون و پانصدهزار تومان یارانه پرداخت میکند. با سیاستهای تشویقی در این خصوص میتوان روند استفاده از وسایل نقلیه برقی را به سرعت گسترش داد.
آیا شرکتهای داخلی توانایی ایجاد زیرساختهای استفاده از وسایل برقی را دارند یا نیاز به سرمایهگذاری و همکاری با شرکتهای خارجی داریم؟
خودروسازان بهسمت ایجاد زیرساختها حرکت میکنند. در بین خودروسازان وطنی سایپا عملکرد بهتری داشته است و امیدواریم در ماههای آینده خبرهای خوبی دراینخصوص منتشر شود.
در کشور خودروهای برقی زیادی ساخته شده است اما هیچکدام قابلیت رسیدن به مرحله تولید انبوه را ندارند. درحالحاضر شرکتهای داخلی با همکاری شرکتهای خارجی روی خودرویی کار میکنند که توانایی رسیدن به مرحله تولید انبوه را داشته باشد.
به نظر من توانمندی ساخت خودرو و زیرساختهای تولید خودروی برقی در کشور وجود دارد اما متاسفانه مسائل مدیریتی همواره باعث شدهاند بهرغم سالها تجربه و حضور خودروسازی در کشور و همچنین با این حجم از سرمایهگذاریها در این بخش نتوانیم پیشرفت داشته باشیم و از صنعت خودروی جهان عقب ماندیم.
اما امیدواریم بحث تولید خودروهای برقی نقطهشروعی برای صنعت خودروی کشور باشد تا با توسعه خودروهای تمامبرقی بتوانیم خودمان را به سطح اول خودروسازی دنیا برسانیم.
یعنی مشکلات مدیریتی مانع پیشرفت کشور در بحث صنعت خودرو بودهاند؟
صنعت خودرو در کشور تحتتاثیر دولتهاست. وقتی مدیرعامل تغییر میکند، شاهد تغییرات پیدرپی در بخشهای مدیریتی آن شرکت هستیم. بسیاری از پروژههایی که برای توسعه صنعت خودرو تعریف میشوند، بدون داشتن مشکلات فنی تغییر میکنند.
وقتی مدیریت دولتی باشد، هر لحظه امکان تغییر مدیرعامل و مدیر بالادستی وجود دارد و همه کارهایی که انجام شده یا فراموش میشوند یا روند انجام آن به تعویق میافتد و طولانی میشوند. بنابراین وقتی بخش خصوصی وارد کار شود، پروژههای بسیار سریعتر پیگیری و انجام خواهند شد.
برای تولید خودروهای برقی و هیبرید در کشور به چه میزان سرمایهگذاری نیاز است؟
برای تولید دو نمونه اولیه از خودروهای برقی کلاسB نیاز به سرمایهگذاری حدود ۵۰۰هزار دلار است. این هزینه فقط برای تولید نمونه اولیه است و برای بحث تولید و زنجیره تامین و تولید قطعات نیازمند سرمایهگذاری دیگری هستیم.
در این زمینه دولت باید دخالت و حمایت کند. تا زمانی که دولت مانند بقیه کشورها از تولید خودروهای برقی حمایت نکند، راهبهجایی نخواهیم برد. خودروهای برقی چینی وجود دارند که اگر اقدام به تولید آنها در کشور کنیم، قیمتی بیشاز ۱۰۰میلیون تومان خواهند داشت.
این رقم برای قشر متوسط جامعه قابلپرداخت نیست. بنابراین باید دولت باید حمایت کند و بهعنوان مثال هزینه باتری این خودروها را پرداخت کند.
درحالحاضر دولت از چه راههایی میتواند بودجه پرداخت یارانه برای خرید خودروهای برقی را تامین کند؟
دولت میتواند درآمدی را که از فروش طرح ترافیک یا از افزایش قیمت حاملهای انرژی دارد، صرف پرداخت یارانه و توسعه خودروهای برقی کند. یعنی درآمد این بخشها را بهصورت مستقیم روی حملونقل پاک سرمایهگذاری کند.
اگر این اتفاق امروز رخ دهد، چند سال دیگر ما نتیجه آن را خواهیم دید. اینگونه نیست که ما امسال هزینهای را انجام دهیم و سال بعد تنفس راحتی داشته باشیم. این یک روند طولانی است که باید هرچه سریعتر آن را شروع کنیم.